Victor Ponta spune că nu poate comenta decizia Curții de Apel Ploiești „fără măcar să citim motivarea”, însă „ascult și respect opiniile juriștilor specializați în Drept Constituțional și Administrativ”.
„Eu m-am exprimat deja foarte clar din punct de vedere politic: Nu trebuiau anulate Alegerile Prezidențiale din 24 Noiembrie. Acțiunea CSAT (pe baza căreia CCR a luat decizia) a avut drept cauză reală faptul că PSD și PNL nu aveau candidat în turul al doilea.
Din punct de vedere juridic, eu sunt specializat în drept penal, așa că ascult și respect opiniile juriștilor specializați în Drept Constituțional și Administrativ. Nu pot sa comentez decizia de azi a Curții de Apel Ploiești fără măcar să citim motivarea. Dacă însă, în final, Justiția decide reluarea turului al doilea, consider că ar fi o soluție politică pozitivă”, a declarat candidatul independent la președinție, Victor Ponta, pentru HotNews.
Turul II înapoi? Curtea de Apel Ploieşti suspendă decizia CCR de ANULARE a alegerilor
Curtea de Apel Ploiești a dispus joi, 24 aprilie, să suspende executarea și să anuleze Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale de anul trecut. Decizia poate fi atacată în cinci zile de la pronunțare, scrie pe portalul instanței, iar apelul va fi judecat de Înalta Curte de Justiție și Casație, care, pe 17 ianuarie, a respins definitiv cererea lui Călin Georgescu vizând reluarea turului al alegerilor prezidențiale.
O avocată contactată de Hotnews a explicat că decizia Curții de Apel Ploiești este „o aberație, întrucât nu poți să suspenzi o decizie care și-a produs deja efectele, iar hotărârea CCR nu este act administrativ și, pe cale de consecință, nu putea fi atacată în contencios administrativ (n.r. – secția de la Curtea de Apel Ploiești unde a fost luată decizia)”.
Hotărârea CCR a fost contestată la Curtea de Apel Ploiești de o persoană fizică, Gheorghiță Popescu, potrivit datelor de pe portal. Decizia instanței din Ploiești a fost luată cu zece zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
O judecătoare de la Curtea de Apel Ploiești, instanță care a luat această decizie, a explicat pentru HotNews că cererea principală către instanță a fost anularea deciziei Curții Constituționale, iar decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea Supremă.
Pe 6 decembrie, Curtea Constituţională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, câştigate de Călin Georgescu, în baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI şi STS. Rapoartele SRI vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are ”modul de operare al unui actor statal”.
Hotărârea Curţii de Apel Ploieşti nu este definitivă în ce priveşte anularea Hotărârii 32/2024 a CCR, dar în schimb dispoziţia privind suspendarea efectelor acesteia este executorie, afirmă avocatul Adrian Toni Neacşu, referitor la decizia Curţii de Apel Ploieşti care suspendă executarea şi anulează Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care Curtea Constituţională a anulat alegerile prezidenţiale din 2024. ”n acest moment se va pune în discuţie suspendarea organizării alegerilor actuale exact în stadiul în care sunt şi se va invocă faptul că BEC nu mai poate derula acte care ţîn de desfăşurarea actualelor alegeri”, spune el.