Victor Alistar, CSM: Nu cred în existenţa unor magistraţi care lucrează şi în cadrul serviciilor

Victor Alistar, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea societăţii civile, a afirmat joi că nu crede în existenţa unor magistraţi care lucrează şi în cadrul serviciilor de informaţii, dar s-a pronunţat pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de astfel de suspiciuni.
Filip Stan
11 ian. 2018, 10:45
Victor Alistar, CSM: Nu cred în existenţa unor magistraţi care lucrează şi în cadrul serviciilor

„Eu, unul, nu cred că există persoane care au o dublă calitate – atât în magistratură, cât şi în serviciile de informaţii, pentru că este interzis de lege. Însă în ce manieră, ce fel de colaborare, dacă acestea sunt aspecte care aduc atingere justiţiei, trebuie clarificat. Dacă nu, Consiliul să spună răspicat că a verificat, dar în mod temeinic, şi să informeze opinia publică, să liniştească opinia publică. Dacă se confirmă anumite aspecte, se va vedea, dar noi nu putem să anticipăm absolut nimic. Ce trebuie însă să facem este să nu lăsăm lucrurile nediscutate”, a susţinut Victor Alistar la ieşire de la şedinţa CSM.

El a precizat că nu a propus în Plenul CSM să se ceară o listă cu eventuali magistraţi „acoperiţi” de la Comisia parlamentară de control a activităţii SRI, ci doar ca eventualele ingerinţe în justiţie să fie analizate.

„Astăzi a fost pe ordinea de zi (…) o discuţie referitoare la acuzaţiile din presă că ar exista ingerinţe în justiţie din partea serviciilor de informaţii – şi sunt frecvente asemenea discuţii. De asemenea, se află în dezbateri într-o comisie de la Parlament, au fost şi declaraţii ale preşedintelui comisiei după fiecare din aceste întâlniri. Eu am pus în discuţie faptul că CSM ar trebui, în baza rolului său, să analizeze lucrurile, pentru că el are competenţa să analizeze aceste aspecte, şi să clarifice, tocmai pentru a nu lăsa să planeze suspiciuni. În sensul acesta a fost intervenţia şi cred că e de interes pentru societate, pentru opinia publică, pentru justiţiabili, dar şi pentru comunitatea profesională să se clarifice, să nu planeze în continuare şi perpetuu o asemenea discuţie, asemenea subiecte, care nu fac în niciun fel bine justiţiei”, a explicat Alistar.

În opinia sa, CSM nu trebuie decât să-şi exercite atribuţiile stabilite de Constituţie.

„Vă pot spune cine are obligaţia să analizeze, să tranşeze şi să-şi exercite competenţele instituţionale, şi anume CSM, care în baza articolului 132 din Constituţie, alineatul 1, este garantul independenţei şi trebuie să verifice. Deci, nu putem să luăm doar izolat cereri de apărare a reputaţiei, cred că subiectul este de interes public în sens larg şi el trebuie clarificat. Nu spun (…) că există sau că nu există colaboratori, pentru că nu am niciun fel de date pe această chestiune. Ce este important este să se clarifice, ele nu pot rămâne aşa, nediscutate, nerezolvate, netranşate. Pentru interesul public, trebuie să fie tranşate”, a adăugat Victor Alistar.

Oportunitatea solicitării unei liste de la Comisia parlamentară pentru controlul SRI care ar conţine numele unor magistraţi „acoperiţi” a stârnit, joi, dezbateri aprinse în cadrul şedinţei Plenului CSM.

Discuţiile au avut loc în contextul în care pe ordinea de zi s-a aflat un punct referitor la o solicitare a Cameliei Bogdan, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, de apărare a independenţei sistemului judiciar în urma unor acuzaţii referitoare la faptul că dosarele se fac la comanda SRI.

Preşedintele CSM, judecătorul Simona Camelia Marcu, a precizat că punctul referitor la solicitarea Cameliei Bogdan a fost scos de pe ordinea de zi în decembrie 2017, pentru a fi avizat raportul de către inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare. Deoarece s-a constatat că avizul nu a fost dat între timp, concluzia a fost că punctul a fost introdus din eroare pe ordinea de zi.

În luna septembrie 2017, fostul ofiţer Daniel Dragomir afirma că în timpul audierii de la Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI au fost abordate două teme principale – „culoarele media” şi „culoarele justiţiei”.

„Cele două subiecte abordate au fost culoarele media şi culoarele justiţiei dintr-o singură perspectivă – ceea ce eu consider a fi încălcări ale Constituţiei României. (…) Astăzi au continuat discuţiile pe tema abordată – culoarele media, ceea ce eu am numit culoarele media. Discuţia a continuat spre culoarele justiţiei, al doilea subiect, a doua temă pe care am ridicat-o în comisie. Am prezentat elementele pe care le cunosc, s-au adresat foarte multe întrebări, am pus la dispoziţia comisiei şi documente, care au rămas spre evaluare la Comisia de control, şi se va stabili un calendar. (…) Vor exista sau va exista probabil o nouă audiere. Ce tipuri de documente – am prezentat documentele de care dispun care să-mi susţină afirmaţiile”, a declarat atunci Dragomir.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce semnificație au, de fapt, simbolurile de pe eticheta hainelor. Puțini știu ce înseamnă și așa își strică îmbrăcămintea și mașina de spălat
Capital.ro
S-a aflat pentru cine a lucrat Călin Georgescu. De-acum, adio candidatură!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Adevărul despre tăierile de posturi la CJ Bihor. Cine sunt cei doi angajați care au reușit să câștige în instanță
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Meghan Markle a declanșat alarma la Palat. N-a ținut cont nici de Harry
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Teofan Sasca, băiatul unui preot din Botoșani, muncește pe tractor și face senzație pe Youtube
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și soția sa, Cristela, în culmea fericirii. Au anunțat personal bucuria: În inima noastră...
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Manifestații în Transnistria pentru livrarea gazelor rusești către Republica Moldova
MediaFlux
PUTIN, mesaj pentru TRUMP! Anunțul venit de la Moscova: AȘTEPTĂM SEMNALE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
De la horă la petarde: cum s-a transformat Ziua Unirii în Ziua Dezbinării