Noile legi ale Justiţiei, adoptate recent de Parlament, nu rezolvă nicio problemă mare din Justiţie, este de părere Victor Alistar, care adaugă că „intrarea în Schengen şi ieşirea de sub MCV – nu se vor întâmpla”.
„Am făcut propuneri la Legile Justiției ca durata de soluționare a urmării penale în parchete să nu depășească jumătatea perioadei de prescripție. N-a interesat pe nimeni în Legile Justiției rezolvarea problemei privind prescripția. La crimă organizată stai 1000 de ani ca să supraveghezi în timp ce victimele sunt abuzate – ca să-ți faci tu dosarul! Pe corupție, dacă ai mită de 150 de milioane de euro, de ce ai stat pe dosare? Ce-ai făcut între 2018 și 2022 cu dosarele? Acum vii și spui că sunt prejudicii de 1,2 miliarde de euro? Sunt și procurori mulți care își fac datoria dar nu sunt printre vedete. 8 ani ai stat pe dosare, dacă nu 9 sau 10? Despre ce vorbim? Ar fi interesant ca pe cele 557 de dosare din comunicatul DNA să se prezinte la fiecare data la care s-a sesizat organul de urmărire penală și când a intervenit prescripția. (…)
Cred că Legile Justiţiei nu au fost bine chibzuite, consultarea nu a fost reală, ci mimată. Ce-a ieşit la final din Legile Justiţiei nu îmbunătăţeşte sistemul de Justiţie. Legile Justiţiei au slăbit Inspecţia Judiciară, au eliminat disciplina Juridică, n-au unificat practica, au diminuat statutul membrilor CSM. În cercurile minister – Bruxelles, scopul a fost să se elimine litera „a” din răspunderea disciplinară a magistraţilor. Cred că Legile Justiţiei au fost cu ţintă.
Citeşte şi: Marcel Ciolacu: ”USR va face tot ce ține de ei ca România să nu intre în spaţiul Schengen”
Acum dacă un magistrat îşi dă pantalonii jos în Piaţa Universităţii şi este fotografiat – nu există text de lege ca să-l sancţionezi. Altă modificare care nu-şi are sensul: să eliminăm supremaţia Constituţiei. Pentru ce s-au modificat Legile Justiţiei? Au fost inclusiv erori tehnice. Amendamentul care impunea unificarea practicii la nivelul instanţei – a fost eliminat. Au mers cu o mânie proletară ca să adopte legile pe repede înainte. Noi n-avem dreptul la o Justiţie egală, predictibilă şi coerentă? Nu explică nimeni de ce ministerul Justiţiei s-a opus la amendamentul despre unificarea practicii la aceeaşi instanţă. Inspecţia Judiciară este afectată grav prin noile Legi ale Justiţiei, este spartă în centre de putere. Garanţiile obţinute pentru Inspecţia Judiciară s-au topit toate prin noile legi. Au aruncat mortul pe masă şi-acum să ne descurcăm noi”.
Cât despre decizia CCR pe noile Legi ale Justiţiei, Victor Alistar a declarat la Aleph News, că speră ca aceasta să fie una „înţeleaptă”, mai ales că există semne că tot ce s-a promis în schimbul adoptării de către România a noilor Legi ale Justiţiei – nu se va întâmpla:
„Asta este cu îmbunătăţirea Justiţiei, iar ne întoarcem la câmpul tactic. În Legile Justiţiei: practica neunitară, durata proceselor, încărcarea pe magistrat, profesionalismul sunt nerezolvate. Nicio problemă mare din Justiţie n-a fost rezolvată prin noile legi ale Justiţiei. Intrarea în Schengen şi ieşirea de sub MCV– nu se vor întâmpla. Eu sper ca decizia CCR să fie una înţeleaptă. CSM a cerut ca în Legile Justiţiei să se menţină obligativitatea respectării deciziilor CCR. Cred că la CCR anumite aspecte din legi să fie întoarse în Parlament. După adoptarea Legilor Justiţiei au apărut discuţii în coaliţie cu privire la validitatea unor soluţii. Semnele arată că ce s-a promis în schimbul Legilor Justiţiei nu se va întâmpla”.