Această stare de fapt este preluată de Curtea Constituţională (CC) într-o decizie referitoare la validarea sa ca membru în Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM).
Alistar a devenit subiect al unei decizii a Curţii Constituţionale după ce Senatul a validat propunerea sa ca membru în CSM din partea societăţii civile. Decizia Senatului prin care Alistar devenea membru al forului suprem al magistraturii a fost contestată la Curtea Constituţională de un grup de parlamentari PDL, care susţineau că Alistar nu ar putea ocupa funcţii publice ca urmare a unei decizii de incompatibilitate a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) care ar fi rămas definitivă.
Judecătorii CC au admis contestaţia, astfel că Alistar nu a mai ajuns să ocupe respectivul post.
În decizia pe această speţă, Curtea Constituţională reţine faptul că actul de constatare a stării de incompatibilitate a lui Alistar a rămas definitiv în 7 august 2009, „acesta necontestând actul Agenţiei Naţionale de Integritate în termenul prevăzut de lege, la instanţa competentă”.
Conform legii, persoanele care au fost depistate aflându-se în stare de incompatibilitate nu mai au dreptul să ocupe o funcţie publică timp de trei ani de la rămânerea definitivă a actului prin care incompatibilitatea a fost constatată.
În replică, Victor Alistar a negat că s-ar afla sub vreo interdicţie în acest moment.
„Absolut nu, nu am vreo interdicţie de acest gen. Chestiunea expusă atunci de Curtea Constituţională reflecta o situaţie de fapt valabilă în acel moment şi referitoare exclusiv la numnirea mea la CSM„, a declarat Alistar marţi seară agenţiei MEDIAFAX, invocând mai multe hotărâri ale instanţelor şi parchetelor, definitive şi ele, care confirmă faptul că actul de constatare privind incompatibilitatea sa nu ar fi definitiv şi care au apărut după decizia Curţii Constituţionale din februarie 2011.
„Credeţi-mă, s-a verificat!„, a mai declarat Alistar.
Victor Alistar a fost nominalizat ministru delegat la primul-ministru pentru strategii guvernamentale, transparenţă şi relaţii cu societatea civilă, a anunţat marţi seară premierul desemnat Victor Ponta.
Ponta a spus că Victor Alistar este un tehnocrat şi că nu va mai coordona Transparency International după ce va deveni ministru.
La câteva minute după anunţul premierului desemnat privindu-l pe Alistar, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat pentru MEDIAFAX că Victor Ponta îşi începe cariera de prim-ministru încălcând grav legea prin faptul că liderul Transparency International are o decizie definitivă de incompatibilitate cu orice funcţie publică până la 12 august 2012.
„Victor Ponta începe cariera de prim-ministru încălcând grav legea pe care tocmai promitea cu glas mieros opiniei publice din România şi oficialilor europeni că o va respecta. Victor Alistar, care e propus ministru de către Victor Ponta, are decizie definitivă de incompatibilitate cu orice funcţie publică până la 12 august 2012, lucru statuat de altfel şi de Curtea Constituţională cu câteva săptămâni în urmă, când a existat tentativa de a-l instala pe Victor Alistar în CSM. Victor Ponta încalcă cu prima sa decizie de prim-ministru desemnat legislaţia anticorupţie”, a spus Voinescu.
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, marţi seară, răspunzând unei întrebări, că justiţia a decis că acuzaţia împotriva lui Victor Alistar în urma căreia s-a dat decizia ca acesta să nu poată ocupa funcţii publice timp de trei ani era neîntemeiată, el precizând că, în consecinţă, Alistar va face parte din Cabinetul său.