Victor Ciorbea a declarat marţi, la Palatul Parlamentului, că va depune jurământul pentru funcţia de Avocat al Poporului în circa zece zile, după ce se va suspenda din avocatură.
„Sunt unele aspecte care ar putea fi supuse interpretărilor. Sigur, sunt tot soiul de termene prevăzute în diverse legi privind incompatibilităţile şi conflictul de interese. Pentru a nu da prilejul cuiva să spună că există cea mai mică posibilitate de interpretare, voi depune jurământul şi îmi voi începe efectiv mandatul după ce voi lichida absolut orice posibilitate de interpretare. Asta înseamnă circa o săptămână, maximum 10 zile. Sunt într-o fundaţie, în conducerea ei, în conducerea unei asociaţii, adică nişte mărunţişuri. Evident că sunt avocat, trebuie să mă suspend din avocatură. Toate aceste demersuri vreau să le fac înainte de depunerea jurământului pentru a fi cu toate la zi”, a afirmat Ciorbea.
El a spus că a fost surprins de gestul liberalilor de a părăsi plenul.
„Nu vreau să comentez. Am înţeles că erau supăraţi pe alte proceduri. Am fost surprins, cel puţin conducerea mi-a promis că vor fi prezenţi şi că mă vor susţine şi vota. Probabil supărările astea în Săptămâna Mare sunt multiple”, a afirmat Ciorbea.
Victor Ciorbea a fost singurul candidat pentru funcţia de Avocat al Poporului şi a fost propus de grupurile parlamentare ale PSD.
Cine este Victor Ciorbea
Victor Ciorbea s-a născut la 26 octombrie 1954, în comuna Ponor, judeţul Alba. A absolvit studiile universitare în 1979, ca şef de promoţie al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş Bolyai, Cluj-Napoca.
În 1983 a absolvit cursurile postuniversitare de masterat în Drept Civil, Comercial, Dreptul Muncii şi Drept Procesual Civil la Facultatea de Drept din Bucureşti. A urmat studii de doctorat în aceeaşi specializare, la Facultatea de Drept din Bucureşti, pe care le-a absolvit în 1990.
În 1992 a absolvit un curs de management la ‘Case Western Reserve University’ Cleveland, Ohio, SUA.
A fost judecător specializat în cauze civile la Judecătoria Sectorului 5 din Bucureşti (1979-1984); procuror specializat în Drept civil şi comercial la Direcţia cauze civile din Parchetul General (1984-1987). Totodată, în intervalul 1984-1992 a fost cadru didactic la Facultatea de Drept din Bucureşti, pe poziţiile de asistent şi lector universitar.
A fost preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ – FSLI (1990-1996), al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România – CNSLR (1990-1993), al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România – CNSLR – Frăţia (1993 – 1994) şi al Confederaţiei Sindicatelor Democrate din România – CSDR (1994-1996). În perioada 1991-1993 a fost delegat al sindicaliştilor din România la Conferinţa Internaţională a Muncii (OIM) de la Geneva.
În perioada 1993-1994 a deţinut poziţia de membru al Comitetului Executiv al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor Libere (ICFTU) şi al Comitetului Executiv al Confederaţiei Europene a Sindicatelor (ETUC).
Între 1994 şi 1996 a fost membru al Comitetului Executiv al Convenţiei Democratice din România (CDR).
Din 18 martie 1996, a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat (PNŢCD) şi vicepreşedinte din 5 decembrie 1997 până în 1999.
La 16 iunie 1996, Victor Ciorbea a obţinut fotoliul de primar al Capitalei după al doilea tur de scrutin, cu 56,74% din voturile valabil exprimate, pe listele CDR/PNŢCD. La 19 noiembrie 1996, a fost desemnat prim-ministru, iar interimatul la Primăria Capitalei a fost asigurat de Viorel Lis, până în martie 1998, când s-au organizat alegeri.
A fost prim-ministru al României în perioada 12 decembrie 1996 – 17 aprilie 1998, fiind desemnat premier de către preşedintele Emil Constantinescu, la 19 noiembrie 1996. Victor Ciorbea a demisionat din funcţia de prim-ministru la 30 martie 1998, dată la care a demisionat şi din funcţia de primar al Capitalei.
Preşedinte al Alianţei Naţionale Creştin – Democrate (ANCD) în perioada 1999-2001. Prin fuziunea ANCD şi PNŢCD, la 2 iunie 2001, a devenit preşedinte al Comitetului Naţional de Conducere al PNŢCD. La 6 iulie 2001 a devenit preşedinte interimar al PNŢCD, iar din 14 august 2001 preşedintele formaţiunii. A deţinut această funcţie până la 4 iulie 2004, când a demisionat.
În august 2004 s-a retras din viaţa politică şi a devenit preşedinte şi avocat la SCPA ‘Ciorbea Victor & Ciorbea Lacrima’ din cadrul Baroului Bucureşti.
La 18 iunie 2011, Victor Ciorbea a fost reales preşedinte al PNŢCD, cu moţiunea intitulată ‘Calea dreaptă – Naţional – Ţărănismul Creştin Democrat, Civic şi Monarhic, întemeiat pe Moralitate, Dreptate Socială şi Justiţie’. În septembrie 2011, PNŢCD avea trei preşedinţi, care nu se recunoşteau între ei: Vasile Lupu, ales în cadrul Congresului din 17 septembrie 2011; Victor Ciorbea, ales la 18 iunie 2011; Eugen Moiescu, ales la 29 ianuarie 2011.
La 3 octombrie 2012, Victor Ciorbea a devenit membru al PNL, candidând la alegerile din 9 decembrie 2012 pe listele USL/PNL. La 22 octombrie 2012, Victor Ciorbea a anunţat participarea PNŢCD la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, pe listele USL.
În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, a obţinut un mandat de senator în Colegiul uninominal nr. 7 din Bucureşti, pe listele USL/PNL.
Deţine calitatea de membru al Senatului Onorific European din 1999, în conducerea Alianţei Civice şi preşedinte al Fundaţiei ANCD.
I-a fost decernată Decoraţia Regală ‘Nihil Sine Deo’ – M.S. Regele Mihai I, precum şi Ordinul Naţional de Merit al Republicii Franceze, Declaraţia ‘Simon Bolivar’ (7 state sud-americane).
A publicat numeroase articole şi studii în diverse publicaţii interne şi internaţionale.
UPDATE 15.35. Parlamentarii PDL, PP-DD şi cei independenţi membri ai Partidului Mişcarea Populară au părăsit marţi plenul reunit al celor două Camere legislative.
‘În Biroul Permanent al celor două Camere am hotărât un program de lucru. Vă reamintesc că aţi stat două luni de zile într-o grevă parlamentară la începutul anului 2012 pentru că fosta putere, actuala opoziţie, parte din actuala opoziţie nu respecta regulamentul. Ceea ce aţi făcut dumneavoastră astăzi în programul agreat, însuşit de toată lumea, de toate grupurile politice este incalificabil. Dat fiind faptul că în ‘to do list’, în cele 10 obiective asumate de primul-ministru în vara lui 2012, în ceea ce priveşte nominalizarea pentru funcţia de Avocat al Poporului trebuia manifestat un consens politic la nivelul întregului spectru politic prezentat în Parlamentul României şi întrucât până în momentul de faţă nu există manifestat acest consens politic, veniţi cu o ciorbă reîncălzită. Nu-i nicio problemă, puteţi să o însuşiţi, dar grupul parlamentar PDL nu acceptă şi nu vrea să valideze printr-un vot o mascaradă pe care dumneavoastră o puneţi în practică. Părăsim, în momentul de faţă, plenul reunit al celor două Camere’, a anunţat în plen Gheorghe Tinel, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor.
Pentru funcţia de Avocat al Poporului este un singur candidat, anume fostul senator PNL Victor Ciorbea, propus de grupurile parlamentare ale PSD.
Votul în plenul Parlamentului este secret, cu buletine de vot. Ciorbea a fost audiat luni de Comisiile juridice reunite, care au dat un raport favorabil, cu 24 de voturi pentru şi 5 împotrivă.
În sală sunt prezenţi 492 de parlamentari, 79 fiind absenţi.