„Aș vrea să cunosc și eu identitatea sfătuitorului secret al premierului Marcel Ciolacu, omul atât de convingător care-l determină să ia și să susțină ferm, fix în an preelectoral, măsuri economice care lovesc direct în propriul electorat (cashul, porcul, țuica). Pe ăilalți, care se chinuie să repare, îi știu”, anunţă Victor Ciutacu pe Facebook.
Marcel Ciolacu a renunţat la măsurile legate de cash
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, că în prima şedinţă de Guvern, va revizui propunerile venite de la ANAF şi Ministerul Finanţelor, privind limitarea cash-ului, astfel că toate limitele actuale de cash vor fi menţinute, atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice, cu două excepţii: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi. Premierul a transmis şi un mesaj pentru evazioniştii care au profitat de această discuţie din spaţiul public, arătând că va veni peste ei şi îi va scoate din vămi, din birourile instituţiilor statului, de peste tot.
”Am spus că voi fi mereu alături de micii întreprinzători şi de oamenii simpli, fără excepţie. În ultimele zile am avut mai multe discuţii cu aceştia, cât şi cu mediul de afaceri şi cu reprezentanţii sistemului bancar. Şi mi-au spus anumite lucruri de bun simţ legate de măsurile venite de la ANAF şi Ministerul Finanţelor legate de cash. Aceşti oameni nu sunt evazionişti, ci sunt cei pe umerii cărora se sprijină această ţară!”, a transmis premierul pe Facebook.
”Prin urmare, în prima şedinţă de Guvern voi revizui propunerile venite de la ANAF şi Ministerul Finanţelor, pentru că datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcţie greşită”, a mai spus Ciolacu.
El a precizat că ”vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, a tuturor românilor este auzită de Guvern”.
”Toate limitele actuale de cash vor fi menţinute, atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice. Cu două excepţii: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi. Am însă un mesaj pentru evazioniştii care au profitat de această discuţie din spaţiul public: voi veni peste voi! Voi veni şi vă voi scoate din vămi, vă voi scoate din birourile instituţiilor statului, vă voi scoate de peste tot! Aşa cum am început războiul cu cei care distrug vieţile oamenilor cu păcănelele, nici voi nu veţi scăpa!”, a mai afirmat Ciolacu.
ANSVSA a revenit la măsurile anti-şorici: Creşterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora nu va fi interzisă
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă luni că creşterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora nu va fi interzisă.
”Susţinerea creşterii tradiţionale a porcului în gopodării şi a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Creşterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora nu va fi interzisă”, afirmă ANSVSA. ANSVSA transmite românilor că îşi vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării.
”În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene, va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat şi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA)”, precizează Autoritatea.
Instituţia menţionează că prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mişcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA.
”În vederea asigurării concordanţei cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 şi Legea nr. 122/2023, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a elaborat şi emis două acte normative esenţiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, şi Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care stabileşte condiţiile şi cerinţele de biosecuritate pentru exploataţiile noncomerciale de porcine. ANSVSA reaminteşte tuturor deţinătorilor de exploataţii noncomerciale de porcine importanţa respectării normelor de biosecuritate şi a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii şi combaterii pestei porcine şi a altor riscuri asociate”, mai spune Autoritatea.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat luni că după ce a convocat conducerea ANSVSA şi structura din cadrul Ministerului Agriculturii a luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice. Astfel, instituţia va modifica Ordinul dat iniţial de ANSVSA.