Jurnalişti Romania TV, audiaţi ca martor în dosarul privind înregistrările lui Sebastian Ghiţă: „Se încearcă o acţiune de intimidare”

Jurnalişti ai România TV sunt audiaţi vineri, în calitate de martor în dosarul în care Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie face cercetări pentru abuz în serviciu privind înregistrările lui Sebastian Ghiţă, difuzate după dispariţia fostului deputat, la postul de televiziune pe care acesta îl controlează.
Romania TV
03 feb. 2017, 07:19
Jurnalişti Romania TV, audiaţi ca martor în dosarul privind înregistrările lui Sebastian Ghiţă:

UPDATE Victor Ciutacu a declarat la ieşirea de la audierile Parchetului General că nu are decât cuvinte de apreciere atat la adresa procurorului, cat si la adresa ofiţerilor judiciaristi care s-au comportat impecabil, care au explicat oamenilor despre ce e vorba si cred ca chestia asta ar fi de invatat pentru multi din unitatile de parchet din Romania. „Am stat de vorbă cu oamenii, le-am explicat despre ce e vorba. Singurul meu inconfort, dincolo de faptul ca nu e o placere să fi audiat de Parchetul general, este faptul că nu se fumează, ca in orice instituţie publica din România nu se fumeaza si a trebuit sa stau nefumat. În cazul meu a fost fix ce a fost in cazul celor tuturor celor 38 de oameni citati, in calitate de martor intr-un dosar de abuz în serviciu, un dosar IN REM, fara faptaş, disjuns din faimosul dosar sau mai bine zis cu referire la faimosul dosar ICA al domnului Dan Voiculescu. E vorba despre inregistrarile difuzate de România TV pe post cu Băsescu in care domnia sa explica modul in care l-ar fi executat pe Voiculescu cu ajutorul doamnei judecator Camelia Bogdan dupa ce in prealabil doamna Kovesi si domnul Coldea au planuit arestarea domnului Mustata din completul de judecată.

„Nu am văzut acele înregistrări înainte, le-am văzut în direct ca şi dumneavoastră. De regula s-au difuzat pe spatiile de emisie pe care le-am ocupat eu, insa dupa inceputul emisiunilor, nu le vedeam inainte ca sa le dau, eram informat prin intermediul producatorului meu, stiti foarte bine cum se lucrezaa ca am si fost colegi, imi spunea in casca că a venit postasul, lucru pe care il anuntam pe post„.

„Nu stiu unde e Ghita. Nu stiu cum trimite materialele Ghita si constat cu regret ca nu mai trimite si ca sa fiu sincer am incercat sa ma intereseze cat mai putin modalitatea in care ajung materialele pe post”.

Jurnalista România TV Lili Ruse a declarat la sosirea în faţa anchetatorilor că este citată in calitate de martor pentru audieri într-un dosar privind infractiunea de abuz în serviciu. „Sunt si eu foarte curioasa să mă întâlnesc cu procurorul să îmi spună despre ce e vorba, că nu ne spune foarte clar despre ce e vb , ce legatura avem noi jurnalistii de la România TV cu abuzul in serviciu, niciunul dintre noi nu facem decat sa ne facem meseria, nu vad despre ce infractiune ar fi vorba. Astept cu mare interes si cu mare entuziasm să servesc statul de drept. Sunt jurnalisti chemati total aiurea, in opinia mea, insa astept sa vad ce doreste procurorul. Am niste suspiciuni, dar prefer să le păstrez dupa audiere să vad daca ele se confirma sau nu.

„În mod evident pentru mine e o tentativă de intimidare şi de a incerca sa se oprească acele înregsitrari daca ele sunt si vor mai apărea”.

Victor Ciutacu a spus că va da o declaraţie de martor şi că acum ştie doar că este un dosar în care se fac cercetări in rem. El a precizat că nu ştie unde ar putea să fie Sebastian Ghiţă.

„Ca să sprijin statul de drept și funcționarea instituțiilor, spun că intră în atribuțiile oricărui cetățean, când este citat ca martor, să se prezinte. După părerea mea, se încearcă o acțiune de intimidare a noastră și de legare cumva de dispariția faimosului inculpat, fugar Sebastian Ghiță care, pentru liniștea opiniei publice și a domnilor anchetatori, habar nu am unde se află. Mi se pare o acțiune de forță menită nu știu să ce, să ne arate că oricând suntem vulnerabili în fața autorităților? Eu nu mă sperii!”, a zis Victor Ciutacu înainte de a intra la audieri.

„Aștept și eu următorul episod cu Sebastian Ghiță. (…) Nu este visul meu să mă îmbrac frumos și să vin la Inspectoraul General al Poliției. Nu pricep de ce aici, dacă tot mă audiază Parchetul General. De ce nu mă audiază la Parchetul General? Poate nu am aceeași valoare ca Traian Băsescu, audiat în același dosar la Parchetul General. (…) Habar nu am cu ce se ocupă Sebastian Ghiță în aceste zile și sincer să fiu nici nu mă interesează decât strict jurnalistic”, a mai spus ziaristul.

În acest dosar a fost audiat, în 17 ianuarie, şi fostul preşedinte Traian Băsescu, în calitate de martor.

Dosarul a fost deschis în 4 ianuarie de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu, faptele cercetate fiind legate de înregistrările prezentate de Sebastian Ghiţă, prin intermediul postului de televiziune pe care îl controlează.

După deschiderea dosarului, procurorii au decis ridicarea tuturor înregistrările lui Sebastian Ghiţă prezentate la România TV şi audierea persoanelor la care se face referire în aceste materiale video, dar şi a altor persoane care ar putea să ajute la stabilirea împrejurărilor de fapt şi de drept în acest caz.

De la dispariţia lui Sebastian Ghiţă, în decembrie 2017, România TV a difuzat mai multe înregistrări cu acesta, care face acuzaţii grave la adresa procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi. 

Ghiţă a susţinut că dosarul Realitatea Media a fost „măsluit” şi că Laura Codruţa Kovesi l-a contactat „pentru a distruge Realitatea TV, dorind să folosească acest post de televiziune pentru sistem” sau că Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii şi care a plecat din ţară în 2000, a fost adus în România din Indonezia pe banii unei firme din Ploieşti, care a plătit 200.000 de euro, „la cererea Laurei Codruţa Kovesi şi a statului român”.

Ghiţă a vorbit şi despre legăturile sale cu şefa DNA, pe care a susţinut că a cunoscut-o în sediile SRI şi a întrebat-o dacă îşi mai aduce aminte de o petrecere restrânsă dintr-o vilă din Sinaia, la care aceasta era împreună cu el şi cu Vasile Dîncu. Ghiţă a arătat mai multe documente, susţinând că sunt e-mailuri care ar incrimina-o pe Kovesi.

Sebastian Ghiţă este dispărut din 21 decembrie 2016, fostul deputat fiind atunci dat în urmărire naţională. În 10 ianuarie,  instanţa supremă a decis definitiv emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova. Tot în 10 ianuarie, un alt complet de la instanţa supremă a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, omul de afaceri fiind dat şi în urmărire internaţională, prin Interpol.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale, cel în care mai sunt acuzaţi foşti şefi din Poliţie şi Parchet din Prahova şi un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.

De asemenea, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma. 

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București