Deşi situaţia este mai gravă în ţara noastră decât în Grecia, după cum remarcă Victor Ciutacu, pompierii români păstreaza tradiţia şi pleacă si anul acesta spre Atena, în sprijinul salvatorilor eleni pentru a-i ajuta la potenţile incendii de vegetaţie. Joi, primii 40 de pompieri, specializati în stingerea incendiilor de pădure, se îmbarcă în autospecialele de stingere la baza militara din Ciolpani.
„Grecii n-au (încă) incendii anul ăsta, dar noi le trimitem preventiv 40 de pompieri. Să fie acolo, poate au oamenii treburi prin gospodărie. Pe bune, nu mai avem măcar unul zdravăn la cap în vârful ierarhiei administrative de stat? S-a gândit cineva că poate o fi nevoie de oamenii ăia în România, țară care acum câteva zile era sub ape și are deficit major prin toate ISU? Dar dacă-l trece pe Arafat ideea să ținem sub observație focul mocnit din adâncurile Groenlandei?”, a scris Victor Ciutacu pe Facebook.
Victor Ciutacu, despre „tefeliştii” pensionari: „Ori sunt osteniți și stau acasă pe bani mulți, ori sunt odihniți și nu ies la pensie”
Ce spune IGSU despre situaţia dramatuică din România doar în ultimele 24 de ore: incendii, inundaţii şi urşi
Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru echipajele operative din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Mureș, Dâmbovița, Arad, Brașov, Galați și Vâlcea. Echipajele de intervenție din întreaga țară au acționat, în cursul zilei de ieri, la 1.656 de misiuni pentru stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții. Astfel, echipajele SMURD au gestionat 1.367 de solicitări, iar 1.417 persoane au fost asistate medical. De asemenea, în perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 6 persoane aflate în dificultate.
Tot în cursul zilei de ieri, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 8 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.
Echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea celor 76 de incendii înregistrate. Din totalul acestora, 36 au fost intervenții la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri), fiind afectate aproximativ 58 ha de teren.
Concomitent cu aceste tipuri de intervenții, pompierii au gestionat cu promptitudine 205 misiuni destinate protecției comunităților. Dintre acestea, 40 de misiuni au fost pentru gestionarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice. Astfel, pompierii au acționat în 4 localități din 2 județe (Hunedoara și Mureș) unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 9 beciuri și 25 de curți, precum și pentru degajarea unui copac de pe carosabil.
❗O misiune care a presupus efort susținut din partea salvatorilor, a avut loc în această noapte, în localitatea Șcheia din județul Suceava. Echipajele de stingere au fost solicitate să acționeze pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o hală. În momentul sosirii la locul intervenției, pompierii militari au constatat că arderea se manifesta la acoperișul halei, pe o suprafață de aproximativ 10.000 mp. După o luptă de aproximativ 5 ore cu flăcările, salvatorii au lichidat incendiul, fără a fi înregistrate victime.
De asemenea, în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost transmise 19 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, dintre care 18 mesaje privind prezența animalelor periculoase (urși), în județele Argeș (1), Bacău (2), Brașov (5), Covasna (2), Harghita (2), Hunedoara (1), Mureș (2), Prahova (2) și Vrancea (1), și 1 mesaj privind manifestarea fenomenele hidrometeorologice periculoase, în județul Mureș.
Pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor din dinamică, 173 pompieri și 96 de mijloace tehnice se află la granița cu Republica Moldova și Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României. Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.