UPDATE. Într-o nouă postare, Victor Ciutacu face o paralelă între cazul Cherecheş şi ultima anchetă de la DNA: „Un singur lucru imi mai doresc in luna cadourilor. Sa-si fi luat Vladut Magicianul rezidenta in Italia si sa fuga din tara de frica arestarii. Si CTP sa se uite!
UPDATE. Acum, ca s-au autodemascat CTP ca i-a fost consilier, sunt curios ce l-ar sfatui: sa se predea sau sa stea pe goana?”
„Dacă tot s-a apucat DNA de scormonit, poate scapă pe surse și lista cu sumele încasate de la stat de influencerii vaccinării cu de-a sila. Ăia care, pe lângă propaganda zilnică, au jucat în campania cu videoclipuri de promovare. Pe mine, spre exemplu, m-ar interesa zona presă, agenții de publicitate, showbiz, intelectualitate, sport. N-aș spune nu nici personalului medical…
Aș dori, dacă tot suntem pe transparență, să aflu dacă banii ăia-s contabilizați la prejudiciu (eșecul operațiunii) sau la onorarii de succes (că au convins ceva lume și s-a mai consumat din stoc).
Unul care s-a vaccinat fără să-l împingă cineva de la spate”, a scris Victor Ciutacu pe pagina sa de Facebook.
În urmă cu câteva zile, DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în dosarul legat de achiziția vaccinurilor anti-Covid.
”În conformitate cu prevederile constituționale și legale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea”, a transmis DNA.
Procurorii anticorupție au cerut începerea urmăririi penale față de cei trei pentru că ”la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre”.
”Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente / analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”, se mai arată în comunicatul DNA.