Victor Ciutacu crede că eventuala interzicere a TikTok în România va avea efecte de bumberang. „Nu există nerozie mai mare decât intenția declarativă a partidelor coaliției de guvernământ de a reglementa/interzice tiktok pe motiv că alterează creierele tinerilor și-i face, astfel, să voteze cu AUR. Presupunând prin absurd că o vor face rapid, ceea ce mă îndoiesc că sunt în stare inconsecvenții ăștia, mesajele antisistem își vor găsi rapid o altă platformă (substitut) de împrăștiere. Întotdeauna va fi loc pentru diseminarea presupuselor soluții simple la problemele și nemulțumirile latente ale populației. Iar George Simion va deveni victima perfectă, haiducul care vrea să ia de la bogați ca să dea la săraci și pe care-l persecută stăpânirea”, a scris Victor Ciutacu pe Facebook.
TikTok este controversată din cauza legăturilor sale cu China, iar aplicația, cea mai populară din lume în rândul tinerilor, a fost interzisă în câteva țări (în unele total, în altele pentru scurt timp), în timp ce în mai multe regiuni și state sunt restricții de utilizare. Motivația invocată în majoritatea cazurilor ține de legăturile aplicației cu China, însă în unele țări asiatice s-a vorbit și despre conținut indecent și periculos.
AUR ia în calcul boicotarea alegerilor locale. George Simion: „Suntem dispuşi să facem gesturi extreme, dar democratice”
TikTok se află în centrul controverselor în mai multe țări din lume, iar unele au trecut la acțiune și au interzis-o, cel mai răsunător exemplu fiind India. În alte regiuni și țări, aplicația a fost interzisă pe telefoanele funcționarilor din diversele instituții. Reamintim că sunt și în România discuții pentru o „reglementare” a aplicației ce are peste 7 milioane de useri.
India este exemplul cel mai răsunător, fiindcă vorbim despre țara cu cei mai mulți locuitori și acolo este interdicție totală de aproape patru ani.
În iunie 2020 guvernul din India a interzis TikTok, împreună cu alte 58 de aplicații chineze. Erau de zeci de ani tensiuni între cele două țări, însă în acel an a degenerat conflictul și au fost 50 de morți după lupte în zona graniței muntoase dintre cele mai populate două state ale lumii.
O altă țară care a interzis complet aplicația a fost un mic vecin al Indiei, statul himalayan Nepal, care a luat decizia în 2023, invocând conținut care „destramă armonia socială”.
Camera Reprezentanților din SUA interzice TikTok la nivel național! Care a fost răspunsul companiei
Pakistan și Indonezia au interzis pentru diverse perioade de timp TikTok, iar Afganistan a interzis-o în 2022, dar userii au găsit modalități de a o accesa.
Multe state au pus limite pentru instalarea TikTok
În multe alte regiuni și state angajații din diverse instituții publice au interdicția de a folosi TikTok pe telefoanele de serviciu, fiind invocat pericolul legat de atacurile cibernetice prin care statul chinez ar putea ajunge în posesia unor informații sensibile.
Cel mai adesea au fost impuse restricții de instalare a aplicației pe telefoanele de serviciu ale funcționarilor publici din diverse instituții, iar printre țările care au introdus restricții se numără Marea Britanie, Olanda, Belgia, Danemarca, Canada, Australia sau Noua Zeelandă.
În februarie 2023, Comisia Europeană anunţa că interzice instalarea aplicaţiei de social media pe toate dispozitivele electronice de serviciu ale angajaților, pentru a proteja datele instituţiei.
Autoritățile din Somalia anunțau în vara lui 2023 că au de gând să interzică TikTok, Telegram, dar și un site de pariuri online. Ministrul comunicațiilor spunea că a ordonat furnizorilor de servicii de internet să blocheze accesul la aceste platforme online, motivația ținând de „conținut imoral”, „imagini oribile” și „răspândirea dezinformării”.
Țările cu cei mai mulți useri TikTok în lume (date statista.com, ianuarie 2024)
SUA 148 milioane
Indonezia 126 milioane
Brazilia 98 milioane
Mexic 74 milioane
Vietnam 67 milioane
În UE cel mai bine stau Franța și Germania cu 25 de milioane, respectiv 23 milioane useri.