„Mașinăria blocării proiectelor investiționale strategice ale României pe motive puerile, pretins ecologiste, a ajuns pe o nouă culme. Ani de zile, gândacul croitor, râsul, ursul brun, liliacul, șoarecele de câmpie și păsăretul rar, mai exact protecția lor, au constituit pretextele perfecte pentru ca diverse ONG-uri, majoritatea finanțate din exterior, să ceară și să obțină în instanțele bio împiedicarea construcției de hidrocentrale sau de autostrăzi”, spune Victor Ciutacu în direct la România TV.
„Întotdeauna, bunăstarea regnului animal a prevalat intereselor omului. Și, de fiecare dată, aceleași organisme, extrem de preocupate de sănătatea planetei, dar deloc interesate de bunăstarea locuitorilor ei români, au călcat în picioare guvernele, oricare ar fi fost ele, că nu sunt în stare să demareze și să ducă la capăt proiecte strategice. Așa a ajuns țara noastră să închidă de-a valma (și cu largul sprijin al DNA, fie vorba între noi) capacități industriale vitale și să nu ducă la bun sfârșit nici măcar o ctitorie generatoare de bani și de siguranță, fizică sau energetică. Centrale electrice NU, autostrăzi NU, combinate chimice sau petrochimice NU, rafinării NU. Am ajuns să depindem, pe banii noștri, de alții. Inclusiv sau mai ales în domeniul electricității și al gazelor naturale, unde odinioară exportam la greu cât nu puteam consuma. Nici acum nu e altfel.
Degeaba premierul-candidat Ciolacu se dă de ceasul morții, pe bună dreptate, cu necesitatea imperioasă a reindustrializării unei țări a cărei fostă industrie s-a tăiat și s-a vândut la fier vechi și care să producă plusvaloare în loc s-o asigure pe a altora. Pentru că, pe nepusă masă, vine pălitura de osândă. Ecologiștii fruntași de la Greenpeace atacă în instanță și grandiosul proiect de extracție a gazelor naturale Neptun Deep, care ar putea asigura independența energetică a României. Motivul? Țineți-vă bine, protecția siturilor arheologice submarine, mai exact prezervarea moșteniri culturale de pe fundul Mării Negre. Dacă nici asta nu e subminare a intereselor statului, nu vă supărați pe mine, ce ar trebui să se mai întâmple ca să ne trezim odată și să decidem instituțional că, oricât am iubi mediul și cultura, oamenii sunt prioritari? Sau, dacă nu avem sânge-n instalație să o facem, măcar să anunțăm și să legiferăm că proiectul de țară al României e întoarcerea în Evul Mediu timpuriu… „, spune Victor Ciutacu într-o analiză la România TV.