Victor Ciutacu vine cu o amplă analiză despre toată tevatura legată de despăgubirile de la Roşia Montană. „Scandalul e aproape de epilog. O să avem de dat. Niște miliarde de dolari, între 2-3 și 5-6. De ce? De proști. Fiindcă ai noștri demnitari, ca brazii, au picat între scaune în războiul economic dintre miliardarii Steinmetz și Soros. Primul a vrut să exploateze aurul, al doilea i-a arătat că nu poate fără el. Pe banii noștri. Fiindcă nici unul dintre nevolnicii politruci care au concurat, prin inacțiune sau ticăloșie, la verdictul dărâmător de azi nu vine cu bani de-acasă”, a spus Victor Ciutacu în direct la România TV,
„Dacă avem noroc în viață, nu ne execută silit canadienii și acceptă o eșalonare. Pe care o s-o plătim cu vârf și îndesat. De unde? Din începerea exploatării (cu zece ani mai târziu și tot cu cianuri, că altfel nu se poate) sau din împrumuturi externe cu dobânzi uriașe. Că nu stăm pe vreun munte de bani. În schimb, stăm pe cel puțin unul de aur și pe altul de cupru. De unde nu extragem. Că o ardem ecologist. Scoatem limba de foame, dar ținem zăcămintele neatinse, cică pentru protejarea mediului și prosperitatea generațiilor viitoare. Apărăm galeriile romane, gândacul croitor, liliecii, ursul brun, broscuțele verzi și bursucul veninos dând cu PET-ul în asfalt. Și tolerăm toți neghiobii care se cațără politic (și se îmbogățesc) pe sărăcirea întregii populații„, a mai spus Victor Ciutacu
Victor Ciutacu, tranşant după ce Roşia Montană a intrat în patrimoniul UNESCO: Toată ţara va plăti de dragul isteriei unor susţinători. Cu aurul exploatat puteam astupa gaura de la buget! – EXCLUSIV
„Protestele sorosiste întru salvarea Roșiei Montane au produs un dezastru economic și un partid politic de tip ONG care ne-a promis că salvează întreagă Românie. Aliniat o vreme în spatele unui bizar care, după ce a ieșit din spirala gurului Bivolaru, a intrat direct în guvern. Când popula Palatul Victoria cu trotinetari, ne arăta șosetele de lână tricotate de femeile fericite că a băgat el Roșia Montană în Unesco. Acum o freacă pe bani mulți la Bruxelles și zgârie pe la uși prin București, că un loc de muncă serios nu e-n stare să obțină dacă nu-l pune cineva politic. Iar noi așteptăm factura de la canadieni și, după comasarea alegerilor, un nou referendum, cel al lui Ciolacu, dacă pornim sau nu exploatarea de la Roșia Montană. Vorba lui Vanghelie, viața e rotundă…”, trage concluzia Victor Ciutacu.
Citeşte şi
Victor Ciutacu: „Simona Halep NU a fost achitată, ci i-a fost redusă suspendarea. Pentru DOPAJ, nu pentru orice altă încălcare a vreunui regulament”
Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a declarat că, în cursul zilei de vineri, se va pronunţa decizia de către instanţa arbitrală internaţională în cazul Roşia Montană. Potrivit oficialului, este vorba de o cheltuială neprevăzută care ”cu siguranţă” influenţează deficitul bugetar. El a reiterat afirmaţia potrivit căreia este posibilă inclusiv o decizie nemonetară, care să oblige statul român la continuarea exploatării. Ministrul a explicat şi ce se va întâmpla după anunţarea deciziei. Potrivit ministrului, după ziua de vineri se comunică decizia în mod oficial statului român şi ulterior există o perioadă de acomodare a deciziei, respectiv în cel mult 30 de zile anumite elemente din decizie se stabilesc care sunt publice şi care rămân secretizate.
Acesta afirmă că este posibilă o cale extraordinară de atac, dar ea se derulează destul de rapid, aşa sunt uzanţele instanţelor arbitrare internaţionale şi perspectiva de a schimba decizia care se va pronunţa vineri este destul de mică, din ce a rtezultat în urma discuţiilor cu juriştii.
Întrebat dacă vor mai exista bani pentru majorarea pensiilor în septembrie, în cazul în care Romania plăteşte aceste despăgubiri, Boloş a spus că este o cheltuială neprevăzută care ”cu siguranţă” influenţează deficitul bugetar, dar nu influenţează modalitatea de recalculare a pensiilor.