Victor Ciutacu a reacţionat pe Facebook după anunţarea posibilei sancţionări a jurnalistului Tucker Carlson pentru interviul cu Putin. De la începutul războiului, Zelenski a dat zeci de interviuri presei internaționale, a ținut discursuri pe unde a apucat, s-a dat în stambă în orice social media. A devenit, brusc, dintr-un măscărici inventat și manevrat de oligarhii locului, personaj politic global. Putin, care i-a invadat țara, nu mai stau aici să inventariez motivele, a vorbit extrem de rar pe tema care a răvășit în doi ani omenirea. Și a făcut-o organizat doar cu presa din țara lui și, uneori, în întruniri publice sau în conferințe de presă unde n-am auzit să fie interzisă presa străină. Dar interviuri n-a dat.
Zilele astea, un ziarist american cu uriaș succes la public, Tucker Carlson, e la Moscova. Unde a anunțat realizarea primului interviu cu Putin. După toate standardele jurnalistice, e un demers profesional pe cât de legitim, pe atât de necesar. Timp în care, preventiv, că interviul încă nu a apărut, colegii lui de breaslă, inclusiv foștii lui colegi de post, unii dintre ei autori de interviuri memorabile cu dictatori siniștri, îl fac propagandist. Iar dregătorii din tărâmul democrației poreclit Uniunea Europeană cer imperativ cenzurarea și introducerea lui pe lista de sancțiuni.
Carlson a vizitat Rusia săptămâna aceasta, iar marți a dezvăluit că va publica „în curând” un interviu cu liderul rus. Activitatea lui Carlson în Rusia l-ar putea vedea pe fostul prezentator Fox News în relații reci cu UE, a declarat pentru Newsweek Guy Verhofstadt, fost premier belgian și actual membru al Parlamentului European.
Parlamentarul – care a cerut ca UE să analizeze posibilitatea de a impune o „interdicție de călătorie” lui Carlson – l-a descris pe Carlson ca fiind „un purtător de cuvânt” al fostului președinte Donald Trump și al lui Putin, adăugând: „Având în vedere că Putin este un criminal de război și că UE îi sancționează pe toți cei care îl ajută în acest efort, pare logic ca Serviciul de Acțiune Externă să examineze și cazul său”, a spus acesta, informează Newsweek.
Serviciul de Acțiune Externă al UE (EAS) este brațul diplomatic al blocului, responsabil cu politica externă. Pentru ca o persoană să fie adăugată pe lista de sancțiuni a UE, trebuie prezentate dovezi la EAS pentru a fi examinate. În cazul în care se consideră că sunt suficiente, EAS poate prezenta cazul Consiliului European – organismul format din liderii naționali ai UE – care ia decizia finală de a impune sau nu sancțiuni. Ca atare, orice ipotetică sancțiune pentru Carlson ar putea fi ceva făcut în viitorul apropiat, chiar dacă demersul are suficient sprijin în rândul legislatorilor și șefilor de stat europeni.