Victor Ciutacu, prezentatorul emisiunii Punctul Culminant de la România TV, a dezvăluit că și-a dorit încă din adolescență să devină jurnalist, însă, din cauza regimului comunist, șansele sale de-ași îndeplini visul s-au diminuat considerabil, facultatea de Jurnalism fiind desființată la acea vreme.
„Dorința de a lucra în presă am avut-o încă din liceu, numai că liceul l-am făcut pe vremea lui Ceaușescu și, pe vremea lui Ceaușescu facultatea de Jurnalism se desființase. S-a reînființat în 90, odată cu democarația. Deci, facultate de Jurnalism nu mai exista.
Jurnalismul se făcea decât ca studii postuniversitare la Ștefan Gheorghiu, actualul SNSPA. La școala de partid, dar erau studii postuniversitare și trebuia să fii membru de partid, să fi făcut o facultate și să te trimită partidul. Când a venit Revoluția am vrut să mă las imediat (n.r de facultate), că m-a prins în anul întâi de facultate la Politehnică și am început facultatea în ’89. Am venit din armată, am început-o și după 3 luni de zile a venit răscoala mare. În momentul ăla, când au început prefacerile democrației, prezența facultativă la cursuri, posibilitatea de a face două facultăți în același timp, reînființarea Facultății de Jurnalism, am zis gata, frate, mă las de Politehnică, sănătate și drum bun”, a dezvăluit jurnalistul la podcastul România TV by Ionuț Grigore.
Jurnalistul a absolvit în cele din urmă Politehnica, dar și-a urmat în continuare visul de a lucra în presă. Marea sa dorință era să intre în presa de sport, lucru care s-a și întâmplat încă de pe băncile facultății.
„De început, am început în presa de sport, ani de zile am scris sport și ulterior am degenerat în politică, în economie și în esență le-am făcut cam pe toate. A fost o pauză după perioada de sport, eram în anul 5 de facultate, că lucram deja din anul 3, am luat o pauză după ce s-a desființat un ziar în care eram mai mulți, o trupă mare de oameni, mulți dintre ei activi și acum în presa românească. Ăia au plecat în altă parte, eu am stat să-mi termin facultatea și după dacă mai am loc în presă mă întorc”, a nai povestit prezentatorul România TV.
Dorința de a deveni jurnalist sportiv nu a venit de nicăieri. Pasiunea pentru această branșă jurnalistică a căpătat-o de la idolul său, comentatorul sportiv Cristian Țopescu, pe care avea să-l întâlnească la începuturile carierei sale.
„Eu am fost jurnalist sportiv. Eu aia voiam, să fiu comentator, idolul meu era Cristian Țopescu și eu voiam să fiu comentator de fotbal. Ăla era visul vieții mele. I-am scris scrisori lui Țopescu, nu vrei să știi. N-am primit niciun răspuns niciodată. Ăla a fost una dintre marile mele dezamăgiri.
Ulterior am ajuns să ne cunoaștem, l-am avut și invitat pe domnul Țopescu, Dumnezeu să-l odihnească, când s-a decis să intre în politică la PNL. Ne-am și întâlnit la o lansare, acolo mi-a spus ,și ăla a fost momentul meu de maximă mândrie, eram la Capșa, a venit Țopescu la mine, cu modul lui politicos de a fi și zice ‘Domnul Ciutacu, voiam să vă felicit și să vă spun că sunt fanul dumneavoastră’. Ăla a fost momentul care m-a dus în tavan. Idolul copilăriei mele, al tinereții mele, a venit să-mi spună că e fanul meu”, a continuat Vicotr Ciutacu.
Cu puțin noroc și multă muncă, Victor Ciutacu a ajuns să fie unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din România.
„Un prieten de familie mi-a spus că îl cunoaște pe Valentin Păunescu, avea Curiereul Național la vremea respectivă, și dacă vreau să-mi aranjeze să merg să stau de vorbă cu el că știe că vreau să lucrez în presă. Nu știam absolut nimic și m-am dus la Valentin, am stat mult de vorbă și într-un final zice: ‘Puștiule, ai două variante să faci o perioadă de probă: economic sau politic’.
M-am uitat la el cu ochii lungi și am zis ‘habar n-am nici de una, nici de alta’. Zice: ‘Dacă ai talent de zairist, nu ai nicio problemă să confirmi. Dacă nu, asta e viața. Alege-ți’. Am stat și m-am gândit, economie nu aveam nici cea mai vagă idee, nu știam absolut nimic, iar politică, știam 5 – 10 nume de politicieni din vremea în care mă uitam la lucrările CPUN-ului la televizor noaptea.
Am zis politic fix pe ideea că acolo știu cum arată niște oameni și cum îi cheamă. Am intrat în probă, departamentul era condus de Ralu Filip și, după 2 – 3 săptămâni i-a zis lui Valentin ‘E sculă, angajează-l că dacă nu o să ne scape printre degete și o să ne pară rău după el’. Și așa am ajuns eu la politică, după doi ani de zile am ajuns șeful departamentului de politică de la Curierul Național.