Victor Ciutacu, tranşant după ce Roşia Montană a intrat în patrimoniul UNESCO. Victor Ciutacu a oferit o primă reacţie după ce Roşia Montană a intrat în Patrimoniul UNESCO. Jurnalistul susţine că toată ţara va plăti scump pentru isteria susţinătorilor lui George Soros.
„Eu înţeleg entuziasmul preşedintelui Iohannis că nu dă din cele şase case pe care le are despăgubiri. Dacă România e o ţară care îşi permite de dragul isteriei susţinătorilor domnului Soroş să dea cu piciorul la 4-5 miliarde de dolari înseamnă că este o veste bună. Vestea proastă este că noi vom plăti aceşti bani dintr-un motiv extrem de simplu. Compania canadiană Gabriel Resources a semnat la momentul respectiv un contract cu Guvernul României, nu cu alt guvern.
Statul român nu a respectat contractul. Că au ieşit ăia şi au dat cu peturile pe stradă, pe asfalt, că a organizat Soroş sau ce mai e toată structura aceea a lui proteste, că s-au tăvălit reziştii prin Piaţa Victoriei, şi-au atins obiectivul, pe banii noştri, ai tuturor. Eu habar n-am cum trebuie exploatat sau dacă trebuie exploatat aurul acela. După capul meu, trebuie exploatat că dacă ai aurul acela nu trebuie să îl ţii sub pământ ca să faci bani sau să acoperi alte găuri. Bănuiesc că după ce a îndatorat o ţară întreagă cu munte de bani. Oamenii aceea o să câştige procesul.”, a declarat Victor Ciutacu, la România TV.
Conform experților, peisajul cultural minier Roșia Montană reprezintă „cel mai semnificativ, extins și divers din lume, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-127 î.Hr.)”. În plus, conține „cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume”.
Decizia a fost luată marți, când se împlinesc 65 de ani de când România se numără printre membrii Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).
Conform Ministerului Culturii, lista Patrimoniului mondial a fost deschisă pentru România cu înscrierea Deltei Dunării (1991) ca sit natural și a fost continuată apoi cu înscrierea de situri culturale:
– Sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993),
– Biserici din Moldova (1993, 2010),
– Mânăstirea Hurezi (1993),
– Cetățile Dacice din Munții Orăștiei (1999),
– Centrul Istoric Sighișoara (1999),
– Biserici de lemn din Maramureș (1999).
Un alt sit natural înscris este reprezentat de Păduri seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei.