Starea de alertă a fost prelungită ilegal, iar certificatul verde a fost inutil, au concluzionat magistrații ICCJ. Practic, deciziile sub semnătura premierului PNL și a miniștrilor USR de la Sănătate, au fost abuzive.
Jurnalistul România TV a profitat de ocazie și a criticat vineri, 18 noiembrie, deciziile controversate ale Guvernului Florin Cîțu (PNL), Ludovic Orban (ex – PNL) și ale lui Raed Arafat (DSU).
„Domnul Raed Arafat, ministrul de Interne de la vremea respectivă și prim-ministrul de la acea vreme au acționat împotriva poporului român. Asta spune ICCJ, nu Ciutacu.
Dacă Ciutacu încalcă legislația, plătește. Faptul că Guvernul, în frunte cu domnul Arafat, care a încălcat legea, nu trebuie să se soldeze cu consecințe? De ce mai e Arafat în funcție, la ora asta? Înalta Curte spune că a încălcat legea și toți membrii cabinetului respectiv. De ce Raed Arafat mai conduce DSU?
A văzut și Guvernul hotărârea. Secretarul de stat a încălcat legea. Mai mult decât atât, a introdus un criteriu de segregare a românilor la intrarea în instituții, la evenimente și așa mai departe. Nu puteai să intri decât cu masca pe figură. Spune asta unul care a purtat și mască și care s-a și vaccinat.
Nu există ‘așa au făcut și alții, așa am făcut și noi’. La noi a fost cea mai lungă prelungire a stării de alertă. În al doilea rând, legislația de la noi nu e legislația de la alții. Domnul Arafat a jurat să respecte Constituția României.
Domnul Arafat e veștic. Suntem un popor de mămâi!”, a declarat Victor Ciutacu, la România TV.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a pronunțat joi, 17 noiembrie, decizia definitivă de anulare a unei Hotărâri de Guvern (HG) de prelungire a stării de alertă.
Potrivit Hotărârii de Guvern asumate de către premierul Florin Cîțu, românii aveau interzisă participarea la diverse activități cotidiene. Aceștia aveau „undă verde” doar în baza vaccinului COVID.
Elena Corina Ciuchi, avocat și Dan Laurențiu Puiu au dat în judecată Guvernul României, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), reprezentat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin Direcția Generală Juridică.
DSU și MAI au făcut recurs, dar nu au avut câștig de cauză.
Avocatul Gheorghe Piperea susține că în baza acestei decizii, românii pot da în judecată Guvernul și instituțiile vinovate pentru deciziile din ultimii ani și pot obține despăgubiri.