Într-un interviu acordat publicaţiei Gândul, Victor Costache a explicat că un singur pat de Terapie Intensivă, complet dotat cu aparatură de ultimă generație, poate salva cel puțin 12 vieți în 3 luni, iar fondurile publice cât și cele private (campaniile de donație ale companiilor) ar trebui să prioritizeze aceste nevoi acute din spitale.
„În România există, teoretic, 2.653 de paturi de terapie intensivă, evident nu toate aceste paturi sunt dotate cu ventilatoare. Statisticile noastre arată undeva între 1.290 și 1.360 de ventilatoare. Multe sunt, din nefericire, depășite iar cele de ultimă generație nu sunt uniform distribuite la nivel național și remarcăm situații paradoxale – Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, ce a fost de la început în linia întâi și a tratat un număr important de pacienți, nu are secție de terapie intensivă, Spitalul Victor Babeș din București are numai 9 ventilatoare din care 3 sunt depășite”, a precizat fostul ministru al Sănătăţii pentru sursa citată.
Victor Costache susţine că sunt puține spitale la nivel național cu secții de Terapie Intensivă ce pot face față unui val mare de îmbolnăviri pe motiv că sistemul sanitar din România a fost întotdeauna subfinanţat.
Mai mult, fostul ministru al Sănătăţii a menţionat că pandemia de coronavirus a scos la iveală adevăratele probleme ale sistemului sanitar din România. Potrivit statisticilor, România se situează pe locul 4 în Europa la capitolul paturi de Terapie Intensivă, după Germania, Austria și Luxemburg. Ţara noastră dispune de 2.653 de paturi de ATI raportat la 100.000 de locuitori.
„România are cel mai puțin performant sistem sanitar din Europa și suntem pe locul întâi la numărul de decese din spitale, care ar putea fi prevenite. Un număr mare din aceste decese survin pe terapie intensivă. Este evident, astfel, că nu numai numărul de paturi de ATI este important, ci și dotarea acestora precum și alocarea de personal specializat”, a avertizat Victor Costache, potrivit Gândul.
În contextul pandemiei de coroanvirus, fostul ministru a explicat că a fost organizată do licitaţie penru 200 de noi ventilatoare pentru spitalele publice din România. „În paralel, Ministerul Sănătății, s-a înscris la o achiziție centralizată organizată de Comisia Europeană de încă 500 de ventilatoare și a alocat fonduri și prin programele Băncii Mondiale tot pentru dotarea secțiilor de terapie intensivă. În plus, la începutul lui martie s-au obținut o finanțare de 258 milioane de dolari pentru Unifarm, compania Ministerului Sănătății care realizează importuri”, explică Costache.