Victor Costache, fost ministru al Sănătăţii, a făcut referire la un Ordin de ministru pe care l-a semnat recent, privitor la limitarea internărilor şi intervenţiilor neesenţiale, care nu a fost primit cu prea mare deschidere.
„Cu zece zile înainte dădusem un Ordin în care să se limiteze intervenţiile şi internările neesenţiale în spitalele din România. Un Ordin de ministru care nu a fost foarte popular, la fel ca cel prin care am blocat exporturile paralele”, explică Victor Costache, potrivit Mediafax.
Fostul ministru spune că a luat decizia limitării internărilor şi operaţiilor pentru ca spitalele să aibă zece zile la dispoziţie în care să-şi refacă stocurile de măşti de protecţie şi combinezoane.
„99% din spitale au înţeles acest lucru, altele nu. Rezultatul s-a văzut. Orice spital devine o bombă epidemiologică dacă în contextul unei epidemii nu se adoptă măsuri de restricţii până la înţelegerea agentului patogen cu care se luptă”, susţine specialistul.
Victor Costache este de părere că spitalele mai au mult până la o reformare propice şi dezirabilă, în interesul sănătăţii şi bunăstării pacienţilor.
„Unu din două decese în România ar putea fi evitate dacă ne raportăm la stadiul cunoaşterii în Medicină şi medicamentele existente”, spune medicul chirurg Victor Costache. România este, însă, fruntaşă în ceea ce priveşte mortalitatea în spitale.
Medicul Costache spune că una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar, pe lângă lipsa fondurilor suficiente, este hiperreglementarea din sistemul legislativ sanitar. Prin „tot felul de legi şi subterfugii se crează un monopol greu de spart. Pacientul rămâne astfel la periferia sistemului medical până când nu se vor adopta reforme legislative importante de tip european”, explică fostul ministru.
O parte importantă din bugetul Sănătăţii vine prin Ministerul Sănătăţii, precizează Victor Costache.
„Aceste fonduri sunt acordate absolut inechitabil, netrasparent. Aici sunt cele mai multe probleme. O supapă de oxigen, pentru care am militat anul trecut şi am fost la un pas de a reuşi, ar fi introducerea asigurărilor complementare de sănătate”, subliniază Costache.