„În aceste zile, vedem, poate cel mai bine, realitatea despre Uniunea Europeană, prin acțiunile spontane de solidaritate și mă refer la sacrificiile și eforturile medicilor și asistenților români care au grijă de pacienți italieni, cetățenii italieni și francezi tratați în spitalele germane. Acestea sunt acte de solidaritate și bunătate care ne pot ajuta să formăm o comunitate mai puternică în anii următori. UE și statele membre trebuie să se adapteze noilor circumstanțe și să creeze mecanisme permanente de intervenție rapidă”, a precizat Negrescu într-un editorial pentru Euractiv.
Victor Negrescu: Banii, naţionalitatea sau poziţia socială nu ne pot feri de pericole
Europarlamentarul a propus instituțiilor europene să realizeze o unitate medicală de urgență la nivelul UE – Corpul Medical Albastru al UE, care poate fi trimisă acolo unde sunt situații critice.
„Înființarea unei instituții coordonate de răspuns la criză va evita duplicarea eforturilor de salvare, în timp ce crește gradul de coordonare și coerență a acțiunilor de salvare și se diminuează sarcina imediată a statelor membre. De exempu, prin utilizarea Centrului de coordonare a intervenției de urgență a UE a fost trimisă în Italia o echipa medicală din România. Dar acest mecanism existent este insuficient pentru necesitățile actuale și trebuie să devină un instrument permanent, flexibil și bine finanțat”, a subliniat europarlamentarul.
Victor Negrescu consideră că situația actuală generată de Covid-19 a arătat cât de limitată este capacitatea națională de a răspunde eficient unei situații extreme. Potrivit acestuia, o unitate de urgență medicală permanentă la nivelul UE reprezintă soluția potrivită pentru un viitor mai bun, bazat pe solidaritate și cooperare.