Potrivit unui comunicat de presă, Ministerul Afecerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, a organizat, miercuri, dezbaterea la nivel de experţi intitulată „Brexit, încotro? Perspectivele retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi implicaţiile pentru România”.
Potrivit organizatorilor, evenimentul a urmărit ”iniţierea unui schimb de opinii, deschis şi constructiv, cu privire la o serie de aspecte privind evoluţia procesului de negociere în ceea ce priveşte retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană”.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a salutat implicarea mediului academic şi a celui asociativ în procesul de consultare publică, precum şi disponibilitatea reprezentanţilor săi de a oferi puncte de vedere substanţiale care să fie integrate în procesul de reflecţie derulat la nivel instituţional privind fundamentarea acţiunilor Guvernului României în contextul Brexit.
„România trebuie să îşi folosească în continuare toate resursele pentru a gestiona procesul de negociere privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la nivelul aşteptărilor cetăţenilor şi în deplin acord cu obiectivele sale în context european. În acest sens, aceste procese de consultare pe care le-am demarat încă de la preluarea mandatului joacă un rol important, iar discuţiile cu partenerii din mediul academic şi asociativ au generat multe idei şi observaţii consistente, care completează într-un mod eficient abordarea instituţională”, a declarat Victor Negrescu, citat într-un comunicat de presă.
Ministrul delegat a făcut totodată o scurtă trecere în revistă a progreselor semnificative înregistrate, reliefând în acelaşi timp necesitatea intensificării eforturilor în vederea agreării în integralitate a acordului de retragere.
„Toate eforturile noastre sunt canalizate către îndeplinirea obiectivului general al României şi al Uniunii Europene de a încheia un acord care să asigure retragerea ordonată şi predictibilă a Marii Britanii. Cu toate acestea, Guvernul României are responsabilitatea de a fi pregătit pentru oricare dintre posibilele scenarii de evoluţie a negocierilor. În acest sens, am reiterat necesitatea iniţierii măsurilor adecvate pentru a limita impactul retragerii Marii Britanii asupra cetăţenilor români şi a mediului de afaceri”, a mai subliniat demnitarul român.