Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), în cadrul reuniunii au fost prezentate progresele înregistrate în ultima perioadă în procesul de pregătire pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.
De asemenea, au fost purtate discuţii cu privire la procesul Brexit (ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană), respectiv evoluţiile la nivel european şi evoluţiile în plan intern.
Un alt subiect aflat pe ordinea de zi a fost stadiul demersurilor pentru pregătirea exercitării de către România a Preşedinţiei Strategiei UE pentru regiunea Dunării, ţara noastră urmând să exercite acest mandat în perioada noiembrie 2018 – octombrie 2019, urmare a deciziei consensuale a statelor membre ale strategiei macro-regionale.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a subliniat importanţa cooperării interinstituţionale şi a participării tuturor actorilor relevanţi la procesele interne de fundamentare a poziţiilor oficiale ale României în domeniul afacerilor europene.
„Succesul Preşedinţiei României la Consiliul UE poate fi asigurat doar prin colaborarea instituţiilor naţionale, prin implicarea tuturor actorilor relevanţi în acest mandat extrem de important pentru ţara noastră în parcursul european. Pot să vă spun că România este pregătită să exercite Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi suntem în grafic cu întreg calendarul de pregătire care presupune, pe lângă organizarea summit-ului european din 9 mai 2019 de la Sibiu, o serie de alte evenimente organizate în întreaga ţară. Guvernul României acordă o atenţie deosebită pregătirii preluării acestui mandat care va presupune gestionarea unor problematici provocatoare precum BREXIT sau Cadrul Financiar Multianual. Până la deţinerea Preşedinţiei Consiliului UE, un prim exerciţiu va fi reprezentat însă de preluarea la 1 noiembrie 2018 a Preşedinţiei Strategiei UE pentru regiunea Dunării, când vom putea demonstra că suntem capabili să gestionăm probleme europene importante”, a spus ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, în cadrul şedinţei Comitetului de Coordonare a Sistemului naţional de gestionare a Afacerilor Europene.
Comitetul de Coordonare a Sistemului naţional de gestionare a Afacerilor Europene îşi desfăşoară activitatea sub conducerea Ministrului delegat pentru Afaceri Europene şi sub îndrumarea prim-ministrului României.
Potrivit MAE, principalul obiectiv al acestuia este asigurarea participării eficiente a României la procesul decizional din cadrul instituţiilor Uniunii Europene.
Comitetul are în componenţă o reprezentare a ministerelor şi a altor organe de specialitate, la nivel de secretar de stat cu atribuţii în domeniul afacerilor europene.