Potrivit calculelor Guvernului, impactul bugetar al reducerii CAS va fi de 4,8 miliarde de lei anual, bani de vor rămâne la dispoziţia companiilor. Victor Ponta susţine că deficitul va putea fi compensat parţial prin însăşi efectele benefice pe care le-ar avea măsura. Astfel, vor creşte încasările din CAS, CASS, contribuţii de şomaj, impozit pe venit cu 1,3 miliarde de lei ca urmare a creării de noi locuri de muncă ca urmare a uşurării poverii fiscale asupra companiilor ce vor putea astfel să direcţioneze banii către noi investiţii. Tot ca urmare a noilor investiţii ar urma să crească încasările din TVA cu 1,25 miliarde de lei.
Compensarea va putea fi făcută şi prin creşterea eficienţei ANAF în mai multe direcţii. Bugetul ar urma să fie alimentat cu 4 miliarde de lei, dacă vor fi recuperate 10% din datoriile firmelor aflate în insolvenţă. Alte 1,9 miliarde de lei vor veni ca urmare a reducerii cu 10% a evaziunii fiscale la plata CAS.
În al treilea rând, preconizata creştere a salariului minim din 2015 va aduce noi venituri provenite din plata CAS. Apoi Guvernul speră că anul 2015 va aduce o creştere economică mai mare comparativ cu anul 2014, fapt ce va conduce şi la creşterea încasărilor la buget.
Printre beneficiile măsurii, Victor Ponta a invocat o creştere a locurilor de muncă cu 70.000, la care se vor adăuga alte 77.000 de locuri de muncă ce vor ieşi din economia neagră în economia fiscalizată. Apoi măsura ar putea să crească interesul investitorilor străini faţă de România. Reducerea CAS va încuraja companiile ca pe viitor să evite evaziunea la plata acestei impuneri, iar banii care le vor rămâne ar putea fi folosiţi şi la plata arieratelor pe care aceste firme le au deja la bugetul de stat.
„Dincolo de calculele de contabil de CAP, care doar adună pe hârtiuţă, măsura este sustenabilă pentru următorii ani. Dacă azi aveam acelaşi mod de abordare nu am fi avut nici cotă unică, nici TVA redus la pâine (…) Dacă nu o luăm în acest an, poate că această măsură nu o vom mai putea lua niciodată”, a declarat Victor Ponta.
Acesta susţine că reducerea fiscalizării muncii elimină unul dintre principalele obstacole în creşterea competitivităţii economiei româneşti. „România este competitivă având un nivel salarial scăzut, dar este necompetitivă prin impozitarea muncii”, susţine Ponta.