O primă modificare vizează dreptul de a conduce al celor care au comis accidente rutiere grave sau au încălcat serios legislaţia rutieră.
Şoferii care provoacă accidente cu victimă să nu mai poată conduce în baza dovezii de la procuror
Astfel, nu va mai fi aşteptată decizia instanţei privind vinovăţia sau nevinovăţia acelei persoane pentru ca permisul să fie suspendat. O astfel de decizie va putea fi luată de magistraţi chiar în timpul derulării procesului.
„Doar în situaţiile în care procurorul şi judecătorul decid că acea persoană nu reprezintă un pericol de drumurile publice se mai poate prelungi permisul de conducere”, a declarat Victor Ponta.
Permisul de conducerere va fi suspendat dacă amenzile nu sunt plătite în 30 de zile
În al doilea rând, au fost modificate procedurile care-i vizau pe cei ce nu-şi plăteau amenzile primite ca urmare a încălcării legislaţiei rutiere. Deşi teoretic era posibilă suspendarea permisului de conducere dacă amenda nu era plătită în 30 de zile, practic acest lucru era greu de pus în practică deoare poliţia rutieră nu avea un acces rapid la baza de date cu cei care şi-au plătit amenzile. Împreună cu Ministerul de Finanţe s-a decis înfiinţarea unui cont unic în care toţi contravenienţii îşi vor plăti amenda, iar accesul poliţiştilor la acest cont va fi unul foarte rapid.
Introducerea pragului de alcoolemie la 0,2 / Coborârea limitei de alcoolemie pentru care se face dosar penal de la 0,8 la 0,5
De asemenea, au apărut modificări în ce priveşte sancţionarea consumului de alcool la volan. De acum înainte şoferii vor putea consuma un pahar de bere sau vin înainte să urce la volan, deoarece o alcoolemie de până 0,2 g/l nu va fi sancţionată. Între 0,2 şi 0,5 g/l, va fi socotită drept contravenţie, iar peste 0,5g/l va intra sub incidenţa legii penale.
„Până la 0,2 nu e nici măcar contravenţie. 0,2 înseamnă un pahar de bere sau… Dar de la 0,5 în sus – nu 0,8 – să fie infracţiune, exact cum se întâmplă în toată Europa – până la 0,2 vorbesc de omul obişnuit care se duce la o nuntă şi gustă la un pahar de vin, nu e nici măcar contravenţie. Dar de la 0,2 la 0,5 e contravenţie, se suspendă permisul, iar de la 0,5 e infracţiune”, a anunţat Ponta.
„Am lucrat cu echipa domnului Stroe ca noul Cod să-şi atingă scopul: o siguranţă mai mare pe drumurile publice şi fără abuzuri împotriva şoferilor”, a spus Victor Ponta. Acesta a adăugat că avizul final şi procedura de adoptare a Codului Rutier vor fi decise la şedinţa USL de luni.