Victor Ponta a anunţat, luni, la începutul şedinţei Biroului Permanent Naţional, că va adresa o scrisoare liderilor PNL prin care îi invită să aibă, în cel mai scurt timp, o întâlnire pe cinci teme: revizuirea Constituţiei, sistemul electoral, Master Planul de Transport, legile siguranţei naţionale şi legislaţia financiar-bancară, în contextul crizei francului elveţian.
În privinţa legilor siguranţei naţionale, Ponta a precizat că este nevoie de o discuţie după decizia CCR referitoare la Legea Big Brother.
„Discutăm în presă şi fiecare vorbeşte separat. Trebuie să ne aşezăm toţi la masă, să vedem decizia CCR şi să luăm o decizie legislativă foarte clară”, a explicat premierul.
Ponta dezvăluie motivul de la care a pornit conflictul cu Mircea Geoană
În ceea ce priveşte luarea unor hotărâri ca urmare a crizei francului elveţian, liderul PSD a precizat că trebuie văzut în ce măsură „Parlamentul şi Executivul pot interveni în legislaţia financiar-bancară pentru a se preveni viitoare crize”.
„Acum au de suferit 75 de mii de oameni care au credite in franci elvetieni. Dincolo de ceea ce se poate face sau nu pentru ei, vreau să ştim dacă, la nivel legislativ, România indeplineşte toate criteriile legislative pe plan european astfel incât posibile alte crize financiare pe plan internaţional să afecteze cat mai putin populaţia din România”, a precizat Ponta.
„Dacă îmi daţi mandat în acest sens, voi transmite această invitaţie la dialog, apoi şi conducerii UDMR şi PP-DD, din partea coaliţiei de guvernare. Dacă nu ne aşezăm la masă, aceste cinci teme rămân doar teme de dezbatere politică fără nicio concretizare. 2015 este anul în care trebuie să luăm decizii consensual, nu tot prin bătălie”, a conchis liderul PSD.
Ce se întâmplă cu FRANCUL ELVEŢIAN. Ce spune directorul Băncii Naţionale a Elveţiei
După încheierea şedinţei, Victor Ponta a confirmat invitaţia de a purta discuţii cu liderii PNL şi, ulterior, cu cei ai celorlalte partide parlamentare pe cele cinci teme majore.
Ponta a explicat că a avut discuții cu președintele Klaus Iohannis și îi cere acestuia să-și asume rolul de mediator, în cazul în care partidele politice vor ajunge la negocieri pe teme de interes.
„Cu siguranță, am și discutat cu președintele acest lucru, de faptul că, în cadrul Parlamentului, ne dorim să punem în practică angajamentele pe care le-am avut cu toții, și eu, și președintele Iohannis și cei de la PNL pe Constituție, pe sistemul electoral (…) Categoric da, dumnealui este cel care trebuie să promulge orice lege, până la urmă. Nu este vorba aici de o acțiune a Parlamentului împotriva președintelui. Rolul mediator este extrem de important„, a declarat Victor Ponta.