Instanța supremă a stabilit pentru vineri, 9 septembrie, termen pentru judecarea plângerii depusă de Ponta, potrivit Agerpres.
Victor Ponta a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA Ploiești într-un nou dosar, în care este acuzat de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani.
Chemat marți la audieri, procurorii l-au anunțat pe Victor Ponta că a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile.
În același dosar este urmărit penal și deputatul Sebastian Ghiță, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, fiind și el pus sub control judiciar.
Cei doi au interdicția de a părăsi țara fără încuviințarea prealabilă a procurorului/judecătorului competent, de a se apropia și comunica cu anumite persoane și de a face declarații în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauză, precum și la martorii audiați în dosar.
DNA susține că Ponta, în calitatea de președinte al PSD, și-a folosit autoritatea pentru ca Sebastian Ghiță să fie desemnat drept candidat într-un colegiu electoral în care formațiunea sa să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida.
„Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian”, precizează DNA.
Conform sursei citate, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi.
„În acest scop, Ponta Victor, împreună cu Ghiță Sebastian, i-a solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că aceasta avea loc la inițiativa lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de Ghiță Sebastian Aurelian prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse. În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, încheierea succesivă a două contracte”, spun anchetatorii.
Astfel, Sebastian Ghiță a fost confirmat de către Victor Ponta, în calitate de președinte al partidului, drept candidat într-un colegiu din județul Prahova, după primirea celor 220.00 de euro.
DNA notează că, în urma alegerilor, Ghiță a dobândit calitatea de deputat.