Victor Ponta a participat la bilanţul MApN, alături de preşdintele Klaus Iohannis.
„În anul 2015 vom finaliza, cu partenerii americani, sistemul de apărare antirachetă, care va arăta foarte clar determinarea României de a avea capabilităţi şi a duce la bun sfârşit proietce importante.
Fac o scurtă paranteză: cel mai urmărit serial – sigur, ficţiune – de politică în acest moment în America, «House of Cards» are un moment în care preşedintele Statelor Unite îl primeşte pe preşedintele Rusiei la Casa Albă, şi preşedintele Rusiei spune «ne înţelegem pe Middle East (Orientul Mijlociu – n.r.) dacă eşti de acord să opreşti scutul antirachetă din Europa» şi mă gândeam dacă cineva din cei care au scris scenariul ştiau că România este cu adevărat, nu doar în ficţiune, un pion important, o ţară importantă într-o asemenea gândire globală care face interesul inclusiv al serialelor de televiziune”, a spus Ponta, la bilanţul Ministerului Apărării.
„House of Cards” este un serial american de televiziune care prezintă intrigi din viaţa politică a SUA.
CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis şi Victor Ponta, la bilanţul MApN pe anul 2014
Pe de altă parte, Ponta a a amintit că, în semn de respect pentru Armata română, a fost primit cu „onoruri speciale” la Washington.
„Am fost primit la Washington, la Pentagon, centrul celei mai mari armate din lume, (..) cu onoruri speciale și am întrebat dacă așa se întâmplă pentru orice prim-ministru sau ministru care vine la Washington și mi s-a spus: „Nu, așa se întâmplă pentru România, în semn de respect pentru Armata română, pentru cei care au fost alături de noi în teatre de operațiuni, pentru cei pe care ne bazăm într-o regiune specială”. (…) Orice oficial politic român care merge în vizită la partenerii noștri strategici primește, pentru dumneavoastră, aceste mulțumiri și aceste aprecieri”, le-a spus premierul militarilor prezenți la bilanț.
Ponta a salutat inițiativa președintelui Klaus Iohannis de a avea un acord politic referitor la finanțarea Armatei.
„Încă o dată o spun — și nu din politețe sau din calcule politice—, salut inițiativa președintelui Iohannis de a avea un consens național, un acord politic referitor la finanțarea pe termen lung a cheltuielilor militare, pentru că este un domeniu în care bătălia politică trebuie să înceteze. (…) E important pentru dumneavoastră să aveți această stabilitate și predictibilitate, mai ales că România trebuie și face foarte bine să arate că înțelege în primul rând provocările crescute în regiune și rolul pe care trebuie să îl avem„, a spus Ponta în prezența șefului statului, aflat și el la bilanțul MApN.
Premierul a calificat acest acord politic drept „un semn de seriozitate și stabilitate”, arătând că țări vecine României, de asemenea membre NATO, au decis să își diminueze cheltuielile militare.
„Mă uit la vecinii noștri parteneri NATO care au altă opțiune. Ungaria și-a redus cheltuielile militare la 0,75 % din PIB, Bulgaria la fel. Faptul că România își asumă la nivelul întregii clase politice importanța pe care o acordăm acestui domeniu fundamental este un semn de seriozitate și stabilitate”, a susținut prim-ministrul Victor Ponta.