Premierul Victor Ponta şi liderii PSD spun că Victoria Nuland s-a referit la Viktor Orban, premierul maghiar care se află în acest moment într-o vizită în România.
„Cred că şi preşedintele Barack Obama şi doamna subsecretar Nuland au o poziţie publică deja, extrem de critică, vizavi de ceea ce se întâmplă în ţara vecină, faţă de Ungaria. Şi cred că dumneavoastră azi, fiind chiar în România şi chiar la Bucureşti, dacă nu mă înşel, domnul Orban (n.r. premierul ungar Viktor Orban), aveţi ocazia să-l întrebaţi. Eu, ca prim ministru al României, nu vreau sau nu pot să comentez în public uitându-mă peste graniţă la alţii”, a spus premierul după ce a participat la deschiderea seminarului internaţional ‘Penser l’Europe’, în Aula Academiei Române, ca răspuns la declaraţia subsecretarului de stat american Victoria Nuland.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, spune că este vorba de probleme la care au reacţionat, în trecut, şi instituţiile europene. El afirmă că toţi partenerii noştri europeni şi nord-atlantici ştiu că Viktor Orban are un comportament despotic, că a redus libertatea presei şi a instituţiilor din ţara vecină şi a promovat o politică inacceptabilă pentru un stat membru al UE şi NATO.
Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a criticat joi liderii central-europeni care profită de apartenenţa la UE şi NATO dar ignoră valorile democratice, precum şi protejarea oficialilor corupţi de urmărirea judiciară. Totuşi, ea nu a nominalizat explicit niciun lider şi nicio ţară.
Într-un discurs susţinutul la Washington în cadrul CEPA (Central Europe Strategy Forum), Nuland a subliniat faptul că în urmă cu 25 de ani, cetăţenii din Europa Centrală s-au ridicat pentru dreptul la organizarea de alegeri libere, au construit instituţii puternice şi independente, o societate civilă şi o presă vibrantă.
„In intreaga Europa Centrala, coruptia e un cancer care ameninta visul celor care au luptat pentru el in 1989. Avem lideri care profita de avantajele NATO si UE, si par sa fi uitat de valorile pe care se bazează aceste institutii. Azi ii intreb: cum puteti dormi linistiti sub protectia art. 5 al NATO in timp ce vorbiti despre „democratie non-liberala”, teorie impinsa pana la ultranationalism, despre restrictionarea presei libere sau demonizarea societatii civile? As întreba acelasi lucru despre protejarea de urmarirea penala a oficialilor corupti, despre ignorarea Parlamentulului cand va este convenabil sau despre protejarea afacerilor murdare care cresc dependenta tarilor dvs. de o sursa de energie straina, in ciuda politicilor declarate liberale. Azi trebuie sa ne reinnoim promisiunile. Suntem mai puternici impreuna si multi din intreaga lume, care isi doresc aceleasi libertati, depind de noi”, a spus Nuland, declaraţia fiind postată şi pe pagina de Facebook a Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.