Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale, a afirmat că, în calitate de Președinte al României, va asigura continuarea și consolidarea parteneriatului militar strategic cu SUA. Bazându-se pe experiența sa politică și pe relațiile directe, inclusiv informale, stabilite cu reprezentanții Administrației Trump, Ponta a subliniat angajamentul său de a menține și dezvolta acest parteneriat esențial.
“Ca Președinte al României, în baza experienței mele politice și a relațiilor pe care le-am stabilit, inclusiv informal, cu reprezentanții Administrației Trump, vă garantez că parteneriatul militar strategic cu SUA va rămâne solid și se va dezvolta în continuare.”
Candidatul independent la președinție, a subliniat că, dacă va ajunge la conducerea țării, va întări prezența militară americană în România, având în vedere beneficiile comune pentru ambele națiuni.
El a promis, de asemenea, că militarii români vor primi drepturile cuvenite și echipamentele necesare pentru a-și îndeplini misiunile, alături de partenerii lor americani. Ponta a încheiat prin a sublinia că acest demers are ca scop principal punerea României și a siguranței cetățenilor săi pe primul loc.
“Prezența militară americană în România va fi întărită, în beneficiul comun al României și al Statelor Unite. Militarii români își vor primi drepturile legitime și vor beneficia de echipamentele tehnice necesare pentru a-și îndeplini misiunile, alături de partenerii lor americani.
Asta înseamnă să punem România și siguranța românilor pe primul loc!”, a scris el pe rețeaua Facebook.
Oficiali de rang înalt din Departamentul Apărării al SUA iau în considerare o propunere de retragere a până la 10.000 de soldați din Europa de Est, stârnind îngrijorări pe ambele continente că acest lucru l-ar putea încuraja pe președintele rus Vladimir Putin, potrivit a șase oficiali americani și europeni care au fost informați despre acest subiect, a transmis în exclusivitate NBC News.
Unitățile vizate fac parte din cei 20.000 de militari desfășurați de administrația Biden în 2022 pentru a întări apărarea țărilor aflate la granița cu Ucraina, după invazia rusă.
Numărul exact este încă în discuție, dar propunerea ar putea presupune retragerea a până la jumătate din trupele trimise de Biden.
Discuțiile interne privind reducerea efectivelor americane în România și Polonia au loc într-un moment în care președintele Donald Trump încearcă să-l convingă pe Putin să accepte o încetare a focului.