Victor Ponta, fost prim-ministru al României și lider al Partidului Social Democrat (PSD), a decis să candideze ca independent la alegerile prezidențiale din 2025. Această decizie marchează o nouă etapă în cariera sa politică, după o perioadă de retragere din prim-planul scenei politice.
Întrebat vineri, la ProTV, despre faptul că în ultima perioadă menționează tot mai des numele lui Dumnezeu, Victor Ponta a spus: „Cred că ține de maturizarea fiecăruia și de vârstă, probabil, să înțelegi că nu trebuie să te referi la Dumnezeu doar când ți-e rău. Cam așa făceam, când eram mai tineri, dacă mă loveam, dacă aveam vreo nenorocire, cred că Dumnezeu e tot timpul cu noi și, de multe ori, cum a fost momentul cînd am pierdut alegerile, de fapt a fost o lecție, nu mi-a vrut răul, mi-a vrut binele, cred că nu eram pregătit în 2014 să fiu președinte. Cred că Dumnezeu e tot timpul cu noi și cred că de multe ori- cum a fost când am pierdut alegerile- a fost de fapt o lecție. Nu mi-a vrut răul, mi-a vrut binele, cred că nu eram pregătit în 2014 să fiu președinte. Este ceva ce simt și împărtășesc mult mai puțin față de ceea ce simt, pentru că credința e în interior și mai puțin în afară, dar cred că între valorile naționale ale României, religia, biserică, alături de armată, de familie sunt lucruri într-adevăr esențiale, sunt niște piloni pe care poți să stai ca o țară, altfel, te prăbușești”.
El crede că, alături de armată și de familie, biserica este un pilon pentru o națiune.
Întrebat, de asemenea, dacă simte nevoia să împărtășească acest lucru, Ponta a răspuns: „Împărtășeșsc mult mai puțin decât ceea ce simt pentru că până la urmă credința e în interior și mai puțin în afară”.
Victor Ponta și-a depus candidatura ca independent la alegerile prezidențiale pe 12 martie. El a declarat: „M-am decis să intru în această bătălie după ce am văzut, în primul rând, anularea alegerilor. A fost un eveniment șocant și pentru mine și pentru toți românii.”
A spus că decizia de a candida a fost influențată și de o discuție cu copiii săi mai mari, Andrei și Irina, care l-au încurajat să intre în cursă.
Candidatura sa vine în contextul anulării alegerilor anterioare din decembrie 2024, din cauza acuzațiilor de interferență externă. Ponta a subliniat importanța ca „numai românii să decidă cine va conduce, nu oricine din afara țării, nu instituții, nu organizații – doar România.”
„România este într-o criză fără precedent după 1989, o criză politică, economică şi socială. Au anulat alegerile şi votul românilor din 24 noiembrie. Au blocat candidaţii pe care sistemul nu-i vrea şi vreau să văd astăzi dacă voi fi lăsat să candidez pentru că, probabil, sunt considerat un pericol la fel de mare ca şi alţi candidaţi care au fost blocaţi. Nu trebuie să mergem mai departe doar pe voinţa sistemului şi a partidelor. Cred că România are nevoie de un nou început după ce încrederea între cetăţean şi cei care îl conduc s-a rupt, după ce economia românească s-a blocat şi este într-un moment mai greu chiar decât în 2010, după ce ne-am împrumutat cu 200 de miliarde de euro, din care nu am rămas cu aproape nimic, după ce firmele româneşti sunt din nou împovărate cu taxe şi impozite pe care noi le-am scăzut în urmă cu 10 ani”, a afirmat Ponta, la sediul BEC, după ce şi-a depus candidatura.
Victor Ponta a fost prim-ministru al României între mai 2012 și noiembrie 2015. Mandatul său a fost marcat de controverse politice și economice, dar și de inițiative legislative importante.
Ca președinte al PSD, Ponta a reușit să consolideze poziția partidului pe scena politică românească. Sub conducerea sa, PSD a câștigat alegerile parlamentare din 2012 cu un scor impresionant. Totuși, relațiile tensionate cu alți lideri politici au dus la pierderea sprijinului intern în partid.
Ponta este deputat din 2004 și continuă să dețină această funcție până în prezent. De-a lungul carierei sale, el a ocupat diverse funcții guvernamentale, inclusiv Ministru Delegat pentru Relația cu Parlamentul (2008-2009) și Ministru Delegat pentru Finanțări Internaționale (2004).
Înainte de cariera politică, Victor Ponta a fost procuror specializat în cazuri de corupție și spălare de bani. A lucrat la Parchetul General între 1998 și 2001.