„În această vară avem vești bune — 3,7% creștere, suntem pe locul doi în Europa, lucrurile se văd și la alimente și în turism. În schimb, avem și o veste proastă, și anume seceta din agricultură care ne va afecta cu siguranță. Am vorbit cu ministrul Agriculturii, ne pregătim pentru partea de despăgubiri pentru cei care au avut terenuri. La grâu nu e așa de grav, la porumb e mai rău. Cu siguranță, seceta de anul ăsta se va vedea până la sfârșitul anului și atunci hai să luăm niște măsuri să dăm stabilitate celorlalte ramuri economice în așa fel încât ceea ce scade din agricultură să putem compensa pe partea cealaltă”, a spus Victor Ponta, într-o emisiune la Antena3.
În acest context, premierul a mai susținut că ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a dorit să discute cu președintele Klaus Iohannis despre Codul Fiscal, însă șeful statului ar fi refuzat această discuție.
„A vrut ministrul de Finanțe, domnul Teodorovici, să discute (cu Klaus Iohannis-n.r.) și nu a fost de acord președintele. De mai multe ori mi-a zis mie (Teodorovici — n.r.) dacă sunt de acord să discute. I-am spus: „sigur că da”. (…) Așa mi-a spus Eugen Teodorovici (că nu avrut președintele să discute cu el — n.r)”, a adăugat Ponta.
Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a declarat joi, pentru AGERPRES, că a depus la cancelaria premierului Victor Ponta o solicitare de „asigurări ferme că evaluarea pagubelor cauzate de seceta prelugită din această vară va fi una corectă”, iar fermierii „vor primi ce li se cuvine în urma acestui caz de calamitare masivă a recoltelor”.
El a mai precizat faptul că această problematică a cărei analiză și soluții „impun strictă urgență” va fi abordată în cursul unei întâlniri pe care reprezentanții asociațiilor de fermieri români urmează a o avea cu premierul Victor Ponta în cursul zilei de luni, la Palatul Victoria.
Secetă cumplită cuprinde toată România. Mii de oameni din mai multe sate suferă din cauza pârjolului. Nu mai au nici apă în fântâni, aşa că fie o cară de la kilometri depărtare, fie aşteaptă ca pompierii să le aducă cu porţia. Arşiţa a distrus culturile, iar cei mai mulţi au decis să-şi vândă animalele din gospodării pentru că nu mai au ce să le dea de mâncare. Probleme grave sunt şi pe Dunăre. Apa a scăzut atât de mult, încât s-au format insule de nisip, iar peştii au ieşit la suprafaţă morţi.
Din cauza secetei, zeci de familii din localitatea vasluiană Şuletea aproape că mor de sete. Situaţia este însă aberantă. Fântânile au secat, dar autorităţile nu vor să dea în folosinţă un puţ proaspăt forat în care oamenii spun că ar fi apă. Astfel, sătenii sunt nevoiţi să care apă cu găleţile de la sute de metri distanţă.
Viaţă chinuită au şi ţăranii dintr-o localitate din Buzău. Oamenii cară apă cu o cobiliţă sau cu bidoane legate de o bucată de lemn pe care o pun pe umeri.
Şi pe câmp situaţia este la fel de dramatică. Culturile sunt pârjolite, iar agricultorii efectiv nu au ce recolta. Animalele deja le-au vândut, ca să nu le moară de foame în curţi,.
Seceta cumplită face ravagii şi în sere. Din cauza temepraturilor foarte mari, o parte din cultură a ajuns deja la maturitate. Asta înseamnă că producătorii trebuie să o culeagă cât mai repede şi să o vândă la preţuri de nimic.
Pe Dunăre, în judeţul Tulcea, zeci de peşti morţi din cauza căldurii au ieşit la suprafaţa apei care a scăzut oricum dramatic.