UPDATE ora 15.45 Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au citit, vineri, rechizitoriul din dosarul „Turceni-Rovinari” şi le-au adus la cunoştinţă inculpaţilor că dacă recunosc în totalitate acuzaţiile, pot fi reduse cu o treime limitele pedepselor prevăzute pentru fiecare dintre faptele de care sunt judecaţi, potrivit news.ro.
Fostul premier Victor Ponta, senatorul Dan Şova şi Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Rovinari, au arătat în faţa instanţei că vor să dea declaraţii în timpul judecăţii, nu recunosc faptele şi nu doresc să beneficieze de procedura simplificată.
Avocaţii inculpaţilor au contestat toate probele depuse de procurorii DNA la dosar, susţinând că acestea ar trebui readministrate.
Dumitru Cristea, fostul director general al Complexului Energetic Turceni, nu a fost prezent la termenul de vineri de la instanţa supremă, din motive medicale.
Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia au arătat că nu contestă probele DNA, deşi, iniţial, au cerut o expertiză contabilă, la care au renunţat între timp.
Instanţa a pus în vedere inculpaţilor ca până la termenul următor să depună în scris cererile şi să nominalizeze persoanele pe care le propun ca martori. De asemenea, judecătorul a cerut ca CE Oltenia să prezinte defalcat care sunt pretenţiile civile.
Instanţa a stabilit următorul termen în 5 aprilie, când va fi audiat Laurenţiu Ciurel.
UPDATE ora 15.05 Victor Ponta a plecat de la ICCJ. Acesta nu a vrut să dea nicio declaraţie jurnaliştilor.
„Într-o viaţă anterioară v-aş fi dat declaraţii. În viaţa asta, nu„, le-a spus fostul premier ziariştilor.
Cu această replică, Victor Ponta l-a ironizat pe Klaus Iohannis, care a declarat la începutul unui discurs susţinut în faţa comunităţii de români din Israel, că el şi soţia sa Carmen au mai fost împreună şi într-o viaţă anterioară.
Şi senatorul Dan Şova a plecat de la ICCJ, însoţit de avocat. Nici el nu a vrut să facă declaraţii.
––––––––––––––––––––––––––––
Victor Ponta a ajuns, vineri, la ICCJ, în jurul orei 11.45. Fostul premier nu a vrut să facă nicio declaraţie de presă, doar le-a spus jurnaliştilor să nu stea prea aproape de el pentru că este răcit, apoi a intrat în sediul ICCJ.
La scurt timp după Victor Ponta, la ICCJ a ajuns şi senatorul Dan Şova. Şi acesta a refuzând să facă declaraţii.
Procesul a început prin citirea de către un magistrat-asistent a rechizitoriului întocmit de procurorii DNA.
Fostul premier Victor Ponta a fost trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, iar Dan-Coman Şova este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.
În 5 iunie, Victor Ponta a ajuns prima dată în faţa procurorilor DNA, care l-au anunţat că are calitatea de suspect, pentru fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care a fost avocat.
Pe 13 iulie, procurorii l-au anunţat că a fost pusă în mişcare acţiunea penală în cazul său şi că i-a fost schimbată calitatea din suspect în inculpat, în dosarul „Turceni-Rovinari”. De asemenea, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ale lui Victor Ponta.
Procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova.
Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, „pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia”, spun procurorii anticorupţie.
Procurorii DNA susţin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activităţile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti. Firma lui Dan Şova i-ar fi cumpărat premierului şi un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, „la solicitarea expresă” a acestuia.
În acelaşi dosar, senatorul Dan Şova este urmărit penal pentru fals în înscrisuri, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma „Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexele Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.
În 19 august, DNA anunţa că procurorii au pus sechestru asigurător pe un apartament al lui Victor Ponta pentru a recupera prejudiciul de 51.321 de lei care ar fi fost produs de acest prin complicitate la evaziune fiscală, sumă stabilită în urma expertizei efectuate în dosarul „Turceni – Rovinari”.