Victor Ponta a subliniat că lansarea „Black Sea Regional Cooperation Projects 2020” reprezintă pasul următor pentru România, care a reuşit după 1989 să-şi îndeplinească două obiective majore cu aderarea la NATO şi integrarea în Uniunea Europeană. „Acum avem nevoie de pasul următor, o dezvoltare economică şi prosperitatea la care se aştepta toată lumea. Black Sea Regional Project este un proiect naţional şi regional de diplomaţie economică. Cred că România are nevoie de aşa ceva şi cred că multe eforturi, idei, sfaturi trebuie folosite pentru un scop aşa important”, a declarat Victor Ponta.
La eveniment, alături de membrii fondatori, au fost prezenţi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, precum şi alţi reprezentanţi ai Corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.
„Apreciez foarte mult curajul celor care au venit la această lansare. Am mai primit încă vreo 300-400 de mesaje — ‘aş fi vrut să fiu acolo alături de tine, dar e mai bine să nu vin, dar te susţin’. (…) Foarte mulţi oameni de bună credinţă sunt alături de noi, unii mi-au şi zis să am grijă cu banii pe care i-am primit deja în fundaţie. Am zis că am grijă, având în vedere că nu avem cont încă”, a declarat Victor Ponta, la evenimentul care a avut loc la Clubul Diplomatic din Bucureşti.
El a subliniat că ideea de bază de la care pornesc fondatorii BSRP este aceea că România poate şi trebuie să se implice ca un actor activ în regiunea Mării Negre, în Balcanii de Vest şi în Orientul Mijlociu, până la Golful Persic.
„Uniunea Europeană este un actor-cheie în regiune şi România intenţionează să fie o poartă pentru proiectele majore sprijinind în acelaşi timp ambiţiile unor ţări în obiectivul lor de a accede în Uniunea Europeană. BSRP, care crede ferm în valorile europene, va oferi expertiză statelor care fac paşi în direcţia integrării şi va sprijini dezvoltarea proiectelor strategice ale UE în regiune”, a arătat fostul premier.
Potrivit lui Ponta, fundaţia este un proiect original, cu parteneri originali de care România avea nevoie. În acelaşi timp, a spus el, proiectul lansat — unul naţional — este necesar pentru ţara noastră, respectiv pentru relaţiile de cooperare cu alte state pe teme economice şi diplomatice.
El a evidenţiat experienţa celor care au venit alături de el, foşti miniştri care au condus domenii importante precum educaţia, munca, sănătatea, agricultura, comunicaţiile, justiţia, fondurile europene.
Vicepreşedinţii fundaţiei sunt Daniel Constantin, Nicolae Bănicioiu, Mirel Palada, iar director executiv Geanina Puşcaşu.
Membrii fondatori sunt Robert Cazanciuc, Sorin Cîmpeanu, Florin Jianu, Cristian Socol, Dan Sultănescu, Marius Nica. Membru de onoare al board-ului fundaţiei este Irakli Garibashvili, fost premier al Georgiei, prezent la eveniment. Între membrii BSRP se numără Titus Corlăţean, Eugen Teodorovici, Mihnea Costoiu.
La eveniment au mai participat Rovana Plumb, Aurel Vainer, Florin Georgescu, Gabriela Szabo, Alexandru Rafila, Bogdan Stanoevici, Cristian Popescu-Piedone, deputatele Gabriela Podaşcă, Carmen Moldovan, senatorul Petru Filip.