Victor Ponta a spus că există posibilitatea acestei derogări şi datorită faptului că datele Eurostat arată că România a a avut cea mai consistentă creştere economică din ultimul trimestru. „La un deficit de 2,2%, dacă se acceptă chiar şi 0,1%, asta înseamnă 150.000.000 €, bani pe care putem să-i folosim în proiectele cu Republica Moldova”, a declarat Ponta.
Acesta a admis că, deşi există mai multe proiecte energetice şi de infrastructură româno-moldovene, acestea încă au nevoie de finanţare. „Există trei surse: programe europene de dezvoltare a infrastructurii pe care le putem accesa, fondurile europene alocate României şi bugetul României”, a precizat premierul.
Victor Ponta a spus că există probleme de finanţare chiar şi la proiectele interne de infrastructură, acestea putând fi rezolvate prin încheierea de parteneriate public-privat, cum a fost în cazul autostrăzii Comarnic-Braşov, proiect ce va demara în decembrie. Acest lucru a fost salutat chiar şi de Jose Manuel Barroso, care ar fi spus că oricum Uniunea Europeană nu ar putea să finanţeze integral construcţia autostrăzilor în Europa de Est.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat vineri, la Bruxelles, că a identificat împreună cu premierul român Victor Ponta şi premierul R.Moldova Iurie Leancă două priorităţi pe termen scurt: proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni şi proiectul de electricitate Vulcăneşti-Isaccea.
Gazoductul Iaşi-Ungheni „este deja pe drum” şi reprezintă „prima conectare directă a Republicii Moldova la piaţa europeană a gazelor şi un prim pas într-un proiect mai amplu de a lega eventual Chişinăul de piaţa europeană a gazului”, a afirmat Barroso într-o conferinţă de presă comună cu Ponta şi Leancă, potrivit Agerpres.
VEZI ŞI Ponta, despre gazoductul Iaşi-Ungheni:Se lucrează, nu e important dacă se termină în decembrie sau în februarie
El a adăugat totuşi că acest proiect trebuie să meargă „mână în mână” cu introducerea reformelor pe piaţă necesare şi a măsurilor de reglementare în Republica Moldova.
În legătură cu proiectul de electricitate Vulcăneşti-Isaccea, preşedintele Comisiei a spus că acesta va permite Republicii Moldova să crească importurile de electricitate din România pentru a contribui la susţinerea consumului din această ţară.
„Comisia s-a angajat să sprijine politic şi financiar aceste proiecte”, a adăugat Barroso.
El a salutat întâlnirea cu premierii Victor Ponta şi Iurie Leancă, pe care o consideră ‘o premieră importantă’. ‘Este prima data când avem o întâlnire între CE, guvernul unui stat stat membru şi guvernul unui partener şi prieten atât de apropiat’, a afirmat Barroso, care le-a mulţumit celor doi premieri pentru această întâlnire.