Victor Ponta a fost prezent în emisiunea lui Marius Tucă și a vorbit, printre altele, și despre alegerile prezidențiale care urmează să aibă loc la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, în acest an. Fostul șef PSD și candidat la alegerile prezidențiale din 2014 și-a folosit experiența pentru a vorbi despre diferențele de abordare dintre alegerile din 2014 și alegerile din 2024 și despre profilurile candidaților.
Conform fostului premier, cea mai mare problemă a acestei campanii este că nu se discută o chestiune esențială. Acesta spune că nu este luată în vedere o problemă serioasă în cadrul acestei campanii electorale, și anume modul în care va fi guvernată țara după alegerile prezidențiale.
„E prima dată, după foarte mulți ani, când nu se vorbește despre cine va guverna țara și cine rezolvă problema cu banii, pentru că președintele nu guvernerază”, a comentat fostul PSD.
Victor Ponta, deși în trecut a fost suprins în apropierea lui George Simion, a declarat că liderul AUR nu are nicio șansă să intre în turul 2 la alegerile prezidențiale din acest an și că lupta pentru președinție se va da între Marcel Ciolacu, Mircea Geoană și Nicolae Ciucă. Prin această declarație, Ponta o exclude și pe candidata la alegerile prezidențiale din partea USR, Elena Lasconi, din lista celor ce au șanse mari să devină președinte.
Fostul premier a vorbit și despre riscurile economice pe care măririle de salarii și de pensii, precum și sistemul bugetar, îl au asupra economiei României. El a subliniat că orice majorare a veniturilor va duce, inevitabil, la creșterea deficitului comercial și la o economie de import, ceea ce are un efect grav asupra economiei, pe termen lung.
„Orice creștere salarială și de pensie duce în majorarea importurilor, creșterea datoriei externe și anularea oricărei creșteri economice interne”, a explicat acesta.
Ponta a mai spus că 2025 va fi un an al împrumuturilor, din cauza instabilității regimului fiscal din România. Conform acestuia, firmele mari, în acest moment, nu fac investiții majore deoarece, fiind an electoral, nu știu ce guvern va exista în 2025 și ce politici fiscale va susține acel guvern.