Victor Ponta a criticat din noi decizia şefului statului de a da publicităţii înregistrarea discuţiilor de la Cotroceni.
„Acolo e vorba de altceva, dincolo de greşeala mea, că nu m-am dus să stau concentrat. E vorba de o regulă pe care trebuie să o instituim: întâlnirile sunt publice sau nu. Nu poţi avea reguli discreţionare. Din câte ştiu, nu se dau niciodată filmările de la Consiliul European, altfel nu s-ar mai lua niciodată o decizie. În interior, oamenii politici au obligaţia să găsească soluţii. Ideea e care e partea publică din orice întâlnire„, a spus Ponta.
Premierul a arătat că dacă ar începe să povestească de fiecare dată când se ceartă cu preşedintele, nu ar exista progrese.
VICTOR PONTA, răspuns neaşteptat la întrebarea care este SCANDALUL PREFERAT în care a fost implicat
„Preşedintele Băsescu face lucruri pe care le faci doar la final de mandat. Cred că trebuie să avem un protocol clar. Nu poţi să laşi la discreţia şi nervii unui preşedinte, e o chestie neserioasă. Eu m-am dus la Cotroceni cu intenţia clară de a spune: domnule preşedinte, nu e atribuţia dvs. să intraţi în fiecare măsură fiscală pe care o ia Guvernul! Mai ales că nu poţi alege, ca pe un meniu. Treaba politică fiscal-bugetară e atribuţia Guvernului. M-am dus hotărât să nu îi dau date preşedintelui. Am înţeles însă şi partea corectă: trebuie să vii cu ce ai avut în minte când ai făcut o asemenea propunere. Au fost argumentele politice – că reducerea CAS a fost în toate programele de guvernare, al USL, al Opoziţiei – din punct de vedere politic exista şi există un consens”, a explicat Ponta.
În ceea ce priveşte decizia şefului statutului de a retrimite legea privind reducerea CAS la Parlament, Ponta a spus că „chestia asta, susţin, dar nu promulg, e mai gravă ca aia cu deputatul şi premierul”: „Dacă Băsescu cerea Guvernului Tăriceanu un studiu de impact, nu se introducea niciodată cota unică, de exemplu. E o politică. Scopul e acela de a avea mai multe locuri de muncă la alb. Avem, conform estimărilor, cam un milion şi jumătate de oameni care lucrează fără contract de muncă. (…) Am constatat un discurs de stânga al domnului Băsescu. Îi spui celui care angajează: da, taxele scad, te stimulez şi te sancţionez dacă nu respecţi regula. E o măsură pe care o consider necesară. E adevărat, avem problema reducerii deficitului, dar de la 9% am ajuns la 2%. Poate nu va fi 1 octombrie, dar de la 1 ianuarie trebuie să intre în vigoare. Eu garantez că voi sprijini această măsură. Poate e o întrebare pentru toţi viitorii preşedinţi. Cei care plătesc taxe spun: domnule, firma de lângă mine nu plăteşte taxe! Efectul este de fapt de atragere a celor cinstiţi în zona ilegală.”