Victor Ponta a admis că, după declaraţiile unor oficiali ai Budapestei şi reacţiile stârnite în partea română, există o serie de tensiuni între România şi Ungaria. „Sunt, categoric, tensiuni, dar cred că le putem gestiona european, ca doi buni vecini, ca două țări care au aceleași standarde democratice, că altfel nu eram membri ai Uniunii Europene și ai NATO”, a declarat Victor Ponta la Antena 3.
Întrebat în ce relații se află cu prim-ministrul ungar Viktor Orban, premierul Ponta a spus: „În niciun fel de relație”, ulterior spunând că „poate că are președintele Iohannis și este suficient”. „Se întâlnesc la forumurile PPE (..) Cât timp ne respectăm între noi, țările, guvernele, popoarele, totul e în regulă”, a adăugat Ponta.
Ponta a adăugat că, pe de altă parte, se află într-o relație de prietenie cu toți premierii din regiune sau țările partenere, el dând exemplul omologului din Georgia.
„Eu cred că trebuie să avem relații bune cu toți vecinii. Cred că apartenența Guvernului de la Budapesta la PPE este dreptul lor și este foarte bine. În Europa sunt guverne PPE, guverne social-democrate, dar cred că trebuie să fim respectați ca țară. Și cred că faptul că cei de la PNL nu deschid gura o fac de frică să nu-i certe PPE, ceea ce este foarte rău”, a afirmat premierul.
Ponta a mai spus despre ambasadorul ungar la București că acesta, prin interviul recent care născut reacții de ambele părți, „a exagerat cu obrăznicia”. „Și folosesc un termen nediplomatic pe care sunt convins că-l va traduce în limba maghiară. Niciun ambasador al vreunei țări nu și-a permis vreodată în România, și niciodată un ambasador român nu-și permite în străinătate, să dea interviuri în presă cu obrăznicie la adresa României. Motiv pentru care Ministerul de Externe a avut o atitudine corectă, din punctul meu de de vedere. Domnul Aurescu m-a consultat și sper să fi înțeles acest avertisment, că există o limită peste care nu mai întoarcem obrazul”, a afirmat Ponta.
Premierul a adăugat că, totuși, nu este vorba de un ultim avertisment, având în vedere că situația este tratată diplomatic. Întrebat dacă a fost un cartonaș galben și urmează unul roșu, premierul a spus: „În cazul de față, în ceea ce privește ambasadorii cartonașele le poate da doar președintele României. Guvernul atrage atenția. Noi suntem ca arbitrii de linie, noi semnalizăm, după care, arbitrul central…”, a spus Ponta.
Șeful Guvernului nu a vrut să comenteze faptul că președintele Klaus Iohannis nu s-a exprimat în această situație. „Nu, nu vreau să comentez. Dacă zic că domnul Iohannis să nu se bage la economie că nu se pricepe, nu pot să mă bag eu peste atribuțiile președintelui”, a mai spus Ponta.