„Eu am avut o înțelegere cu Liviu Dragnea, pe care el la început a respectat-o, atunci când a fost condamnat. Eu i-am zis: „Rămâi în Guvern, rămâi la partid!” El a zis „Nu, am zis că nu.” După care, când am fost trimis în judecată, la fel am plecat și eu de la partid și am zis că nu se poate ca PSD, ditamai partidul, să meargă la Înalta Curte. Nu contează că acuzațiile la adresa ta sunt aberante, la adresa mea sunt aberante. El s-a răzgândit și de atunci a fost practic marea ruptură între noi. Nu că voiam eu neapărat să fie Rovana Plumb sau altcineva, ci am zis cineva care să nu aibă probleme. A devenit președinte, i-am zis „Foarte bine, dacă tu crezi că e bine…” După care știți poveștile: să fiu președintele Camerei Deputaților, să vin la partid în locul lui Zgonea, să merg în Guvern. Am spus „Nu, până nu-mi rezolv problema mea de dosar, nu am ce funcție să ocup și nu asta mă interesează. Mă interesează să discutăm să folosești experiența și să facem o guvernare mai bună decât aia 2012-2015.” Din păcate, guvernarea e proastă. Îmi pare rău să spun chestia asta. Nu cred că ar fi mai buni liberalii sau Iohannis cu Cioloș, dar lumea tot e dezamăgită, eu sunt foarte dezamăgit pentru că, totuși, chiar dacă Liviu Dragnea nu recunoaște, mulți au votat PSD în decembrie crezând că mă votează pe mine și că va fi guvernul la fel. Și pe mine m-a folosit în chestia asta. Nu m-a deranjat asta. Mă deranjează că PSD în acest moment parcă e PDSR-ul din anii 90. Adică aceeași unanimitate, aceleași politici economice în care noi suntem cu statul, doar cu pensionarii. Or eu cred că asta duce la dezastru economic și nu-s de acord cu chestia asta. Totuși, moștenirea economică a guvernului meu nu o contestă nimeni. Toate celelalte sunt de contestat. Dar acum tocmai asta se va întâmpla: o guvernare economică foarte proastă și o să ne conteste pe toți”, a declarat Victor Ponta într-un interviu pentru stiripesurse.
De ce nu apar alţi social democraţi lângă el
Victor Ponta: Nu am vorbit cu nimeni. Nu le văd doar eu. Cred că mai îndrăznește câte unul să mai critice, cum e Teodorovici, după care o pățește imediat. A mai spus Bănicioiu ceva. Ceilalți tac din gură pentru că e metoda cartelului: ori îi dai o funcție, ori îl ameninți. Și una dintre ele funcționează. La mine nu a funcționat, nici la Sorin Cîmpeanu, nici la Daniel Constantin. O să mai vedeți că o să fie destui care se rup din această combinație: „Ori îți dau o funcție, ori te ameninț”. La un moment dat se rupe cercul ăsta.
Tudose va prelua PSD
Victor Ponta: – Nu cred că va fi o răscoală. La un moment dat Dragnea va pleca, va veni Tudose în locul lui. Problema este dacă Tudose poate să ducă din nou PSD spre centru. La cum a început acum, repetând toate chestiile populiste ale lui Dragnea, e din ce în ce mai greu. Cum să spui că nu ai card? Cum să spui că statul e cel mai bun administrator? Păi așa duci PSD spre centru? Cum să faci toate funcțiile de la stat mai bine plătite decât cele de la privat? Nu funcționează lucrurile așa și nu ăsta era PSD-ul ăla genul Blair, genul european. Așa, PSD parcă se duce pe toboganul pe care s-au dus cam toate partidele socialiste din Europa. Îmi pare rău de lucrul ăsta.
Nu sunt bani la buget
Victor Ponta: – Nu estimez, m-am uitat. Eu mă uit pe cifre, am cifrele pe primele șapte luni, când încă nu a fost foarte rău. Încasări un miliard de lei mai puțin față de Guvernul Cioloș, nu mai vorbesc de Guvernul Ponta. Cheltuieli 16 miliarde mai mult. Dar de abia acum au început să intre în vigoare diverse creșteri de salarii. S-au cheltuit zero lei din bugetul pentru Apărare. Știți, aia cu 2% din PIB pentru Apărare deocamdată e o păcăleală. Vin americanii, luăm de la americani. Vin francezii, luăm de la francezi. Vin nemții, luăm de la nemți. Dar de fapt nu au cheltuit niciun leu din bugetul ăsta. Eu l-am întrebat și pe Grindeanu, l-am întrebat și pe Tudose după aceea: „Dom’le, vedeți că vine momentul bugetului pe 2018, cum mai mințiți atunci, din pix?”
Victor Ponta: – Păi dacă sunt bani, de ce nu fac rectificare bugetară, de exemplu, să dea bani la Start-Up Nation. De ce nu dau la bugetele instituțiilor salariile mărite? Nu sunt. O să-i taie de la fonduri europene, de la cofinanțare. Dar asta înseamnă că nu punem noi 10 lei din buget, dar nici nu luăm 90 de lei de la UE. La anul, lucrul ăsta o să se vadă în încasări. Deocamdată o țin din ce a fost în anii trecuți, dar nu poți să trăiești doar din mierea strânsă atunci. Pe viitor, lucrurile arată foarte rău.
Liviu Dragnea va dispărea din peisaj
Victor Ponta: – Dragnea va dispărea din peisaj. Nu asta e problema. Problema este că, așa cum îl cunosc și cum îl văd, el e pe principiul după el potopul. Adică știe că măsurile pe care le impune sunt măsuri proaste. E foarte rău când ai pe cineva la putere care spune „Eu oricum mă duc, dar până atunci să distrug tot ce pot să distrug.” Și faptul că are această neîncredere față de toată lumea e deja un gen de leadership care duce la dezastru. Problema e următoarea: dacă ești un partid de opoziție și ai un lider de genul acesta, asta e, dar când măsurile pe care le iei afectează pe toată lumea, atunci e foarte rău. Sunt dezamăgit că Tăriceanu, ca să-și țină funcția de la Senat și miniștrii, nu se mai opune la nicio măsură de extremă stângă. Chestia aia cu split TVA e o prostie. Trebuia să o spună ALDE clar. Chestia cu transferul contribuțiilor la angajat e o prostie. Chestia cu mărirea accizei din 15 în 15 zile, faptul că ai promis că elimini impozitul pe dividende și nu o mai faci, chestia cu Pilonul II de pensii, de ce să ne furi nouă banii? Nu mai există asemenea politici de anii 90. Dacă Dragnea ne întoarce la anii 90, o să avem ca atunci o mlaștină economică. E păcat, că sunt niște oportunități pe care nu o să le avem mult timp.