Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a confirmat că s-a întâlnit, marţi seara, cu ambasadorii statelor UE şi cu reprezentanţii diplomatici ai SUA şi Canadei, spunând că le-a prezentat acestora punctul său de vedere, iar diplomaţii „şi-au notat şi au transmis acasă”.
Pe agenda discuțiilor s-au aflat ultimele evoluții ale situației politice de la București.
Anterior, Ambasada SUA la Bucureşti a transmis că imunitatea parlamentară nu trebuie folosită pentru blocarea procedurilor judiciare, iar legea trebuie să se aplice egal pentru toţi. Ambasada SUA a transmis şi în cursul dimineţii, înaintea începerii şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor, că ”orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe”.
Şi Ambasada Marii Britanii a transmis că Guvernul britanic recunoaşte importanţa luptei împotriva corupţiei în România şi necesitatea ca instituţiile sistemului judiciar să poată acţiona cu imparţialitate şi în spiritul unei independenţe depline.
Ambasada Olandei la Bucureşti a arătat, la rândul său, că Olanda crede cu tărie că toţi oamenii sunt egali în faţa legii, apreciind că ”evoluţiile recente din Parlament pun în lumină probleme mai largi legate de atitudinile faţă de justiţie şi corupţie din România”.
Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.
Citeşte şi KLAUS IOHANNIS: Este o zi TRISTĂ. Victor Ponta a ales să SACRIFICE interesul României pentru interesul propriu
Deputaţii au respins, marţi, în plenul Camerei, solicitarea DNA de avizare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta, şi pentru conflict de interese.