Victor Ponta, după discuţia cu Băsescu: Poziţia României va fi prezentată unitar partenerilor noştri

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, la scurtă vreme după discuţia pe care o delegaţie a Guvernului a avut-o cu preşedintele pe teme de politică externă şi siguranţă politică, că poziţia României faţă de criza din Ucraina şi relaţia cu Rusia va fi prezentată unitar de preşedinte, premier şi ministrul Apărării Naţionale în întâlnirile apropiate cu înalţi oficiali ai NATO şi ai Statelor Unite.
Filip Stan
13 mai 2014, 16:10
Victor Ponta, după discuţia cu Băsescu: Poziţia României va fi prezentată unitar partenerilor noştri

„Poziţia României va fi prezentată unitar”, a spus Victor Ponta referindu-se la întrevederile pe care oficialii români le vor avea în viitorul apropiat cu secretarul general al NATO, secretarul american al Apărării şi cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden.

„Am discutat şi despre modul de plciare a sancţiunilor faţă de Rusia. România va aplcia cu fermitate nivelul de sancţiuni impuse şi am reiterat cererea ca la o viitoare şedinţă a CSAT să analizăm nivelul de sancţiuni şi responsabilitatea fiecărei instituţii în parte în aplicarea lor”, a declarat Ponta.

Președintele Traian Băsescu i-a trimis marţi prim-ministrului României, Victor Ponta, o scrisoare în care îl cheamă pe şeful executivului la consultări la Palatul Cotroceni. Premierul Victor Ponta a mers la consultări însoţit doar de miniştrii Apărării şi Afacerilor Interne, Mircea Duşa şi vicepremierul Gabriel Oprea, chiar dacă şeful statului „recomanda” ca la întâlnire să vină toţi membrii Guvernului.

Întrevederea de la Palatul Cotroceni va a început de la 17.30, premierul Victor Ponta cofirmând deja prezenţa la consultări, alături de toţi membrii Guvernului.

„Având în vedere declaraţiile dumneavoastră publice recente prin care vă manifestați nelămurirea în legătură cu poziția României privind situația din Ucraina și din regiune, în conformitate cu Art. 86 din Constituţia României vă invit pentru consultări astăzi, 13 mai 2014, la ora 17.30, la Palatul Cotroceni.  Consultările vizează clarificarea nelămuririlor Guvernului referitoare la politica externă, de securitate şi de apărare a României – problemă urgentă şi de importanţă deosebită. La această întâlnire vă recomand să participe toţi membrii Guvernului sau, cel puţin, miniştrii care fac parte din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării”, se arată în scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu către Victor Ponta.

Victor Ponta anunţase marţi că va transmite o solicitare oficială preşedintelui Traian Băsescu pentru organizarea în cel mai scurt timp a unei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din cauza situaţiei îngrijorătoare din Ucraina.

Victor Ponta a precizat că a avut discuţii în acest sens cu membrii Guvernului care fac parte din CSAT.

„În baza prevederii legii de organizare şi funcţionare a CSAT, articolul 6, aliniatul 2, şi având în vedere că peste o treime din membrii CSAT sunt membri ai Guvernului, mai precis şapte, prim-ministrul şi şase miniştrii, vom transmite preşedintelui României solicitarea oficială de a organiza în cât mai scurt timp o şedinţă extraordinară a CSAT pentru a analiza situaţia creată, a lua o decizie clară unitară şi instituţională şi a asigura coordonarea funcţionării instituţiilor statului român în faţa provocărilor şi a extrem de complicatei situaţii care evoluează la graniţa României”, a declarat Ponta la Palatul Victoria, în urma unei discuţii cu miniştrii care sunt membri în CSAT.

Premierul a apreciat că situaţia din Ucraina „s-a înrăutăţit în ultima perioadă”, ţinând cont de „referendumurile ilegitime şi ilegale care au avut loc în diverse regiuni şi continuarea actelor de încălcare a Constituţiei Ucrainei, a normelor de drept internaţional şi a acordurilor internaţionale”.

„În plus, faţă de această situaţie tensionată au existat acţiuni de provocare din partea unor oficiali ai Federaţiei Ruse şi situaţii cu care autorităţile din România se confruntă şi faţă de care trebuie să ia decizii”, a explicat şeful Guvernului.

Spynews
Idei de city-break în minivacanța de Sfânta Maria. Ce prețuri au biletele de avion în luna august
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele 4 zodii pentru care viața se îmbunătățește până la Sfânta Maria. Doar belșug și lucruri minunate le așteaptă
Capital.ro
Îți blochează masina la ITP! Sunt reverificate de inspectorii RAR
Playtech.ro
Nadia Comăneci, în doliu. Durere mare pentru fosta gimnastă
DailyBusiness
FĂRĂ TELEFOANE MOBILE în acest loc! E LEGE!
Adevarul
O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”
Spynews
Zodii norocoase în dragoste în toamna 2024. Nativii care au șanse mari să primească o cerere în căsătorie
Spynews
Cum arată și cu ce se ocupă Hamude Kilani, la 7 ani de când a participat la Insula Iubirii. Fanii au fost surprinși să-l vadă așa
Evz.ro
E marele coșmar al șoferilor. Greșeala care aduce mari sancțiuni
Ego.ro
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă, sunt studente în Marea Britanie
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
Cancan.ro
Nadia Comăneci, în doliu! A făcut anunțul în urmă cu puțin timp: 'Odihnește-te în pace!'
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Doliu în familia Nadiei Comăneci! Celebra gimnastă a transmis un mesaj dureros în mediul online
Capital.ro
Intră direct în conturile românilor. Se dau banii înapoi: Sumă trebuie rambursată de urgență
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
De ce s-a sinucis jandarmul de 24 de ani din Timișoara! Acum s-a aflat adevăratul motiv
substantial.ro
Inaugurarea primei maternități publice construite în ultimii 50 de ani în Timișoara
MediaFlux
ÎNCEPE distribuirea deciziilor CU PENSIILE RECALCULATE. Ce TREBUIE să facă pensionarii
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!