Premierul Victor Ponta a salutat miercuri faptul că România a primit un portofoliu extrem de important în Comisia Europeană – cel al politicilor regionale.
„Este un succes pentru România şi o recunoaştere a faptului că vocea României contează pe plan european, că avem aliaţi şi parteneri importanţi şi că la rândul nostru putem acţiona ca o ţară demnă de apartenenţa la Uniunea Europeană şi la valorile europene. Şi sunt absolut convins că, deşi e vorba de un comisar român, doamna Creţu va fi un comisar european şi va reuşi în cadrul activităţii sale, ca membru al CE, să reprezinte interesele tuturor cetăţenilor europeni, având însă totdeauna în minte ceea ce este important pentru România”, a spus Ponta.
Potrivit lui Ponta, politicile regionale sunt pentru România un obiectiv fundamental pentru că atât ţara noastră, cât şi celelalte ţări din estul Europei, au nevoie de implementarea unor politici care să reducă decalajele faţă de Europa Occidentală şi faţă de ţările mai vechi din UE.
CORINA CREŢU, comisar pentru Politică Regională. Organigrama OFICIALĂ a Comisiei Europene
„Şi România este un beneficiar important al politicilor de coeziune”, a adăugat şeful Executivului.
Victor Ponta a menţionat că bugetul alocat portofoliului de politici regionale este unul impresionant, aproximativ 350 de milioane de euro pentru următorii şapte ani de exerciţiu financiar.
Premierul a mai spus că audierea noului comisar european Corina Creţu în Parlamentul României va avea loc cel mai probabil săptămâna viitoare.
„Am transmis documentele, dar, neavând portofoliu, era mai dificil de stabilit audierea. Cu siguranţă, mai dificilă va fi audierea în Parlamentul European, şi vreau să fac un apel public către toţi europarlamentarii români, indiferent de familia politică din care fac parte – socialişti, popular europeni sau ALDE, să considere că este vorba despre comisarul României”, a subliniat Victor Ponta.
Ponta le-a cerut totodată liderilor ACL Vasile Blaga şi Klaus Iohannis să retragă scrisoarea prin care contestau comisarul român.
„În ultimele 10 zile, pe plan naţional, vă asigur că am văzut ceva destul de specific în ultimii ani şi anume o bătălie internă, punerea interesului strict electoral şi politic înaintea interesului naţional. Important este că lucrurile s-au terminat cu bine până azi, vorbesc şi mi-aş dori foarte mult ca toţi europarlamentarii români membrii PES, membrii PPE şi membrii ALDE să înţeleagă că este vorba despre un interes naţional şi că atunci când vine vorba despre ceva ce e al României diviziunile politice din ţară sunt mai puţin importante.
‘Îmi exprim speranţa ca domnii preşedinţi, domnul Blaga şi domnul preşedinte Iohannis, să retragă acea scrisoare prin care contestau numirea comisarului român. Cred că ar fi un gest de responsabilitate politică şi de înţelegere a faptului că putem să fim altfel decât am fost până acum. Putem să punem ceea ce este important pentru România înaintea interesului de partid’, a spus Ponta.
Audierile viitorilor comisari europeni în comisiile de specialitate ale PE vor avea loc între 29 septembrie şi 3 octombrie.
Corina Creţu va deţine portofoliul politicii regionale în viitoarea Comisie Europeană, potrivit anunţului făcut miercuri de preşedintele ales al noului executiv comunitar, Jean-Claude Juncker, care a prezentat într-o conferinţă de presă componenţa Colegiului comisarilor pentru perioada 2014-2019.
„Mi-a fost foarte greu să am în comisie nouă comisare. Am început cu trei. Până joia trecută, încă a trebuit să mă lupt pentru a avea încă două doamne comisar. Ştiu că nu e un progres în ceea ce priveşte egalitatea de gen, dar măcar nu am făcut un pas înapoi. M-am ţinut de cuvânt: trei din posturile de vicepreşedinţi sunt femei puternice”, a declarat Jean-Claude Juncker.
Comisiariatul Regio, pe care Corina Creţu îl va conduce, este unul dintre cele mai importante comisariate din CE.
Comisariatul european pentru politică regională dispune de aproape o treime din întreg bugetul UE pentru perioada 2014-2020, respectiv 351,8 mld euro, dintr-un total de 1082 mld euro. Politica regională a UE este așadar principalul instrument pentru investiții al Uniunii.