Prim-ministrul a subliniat că susține independența energetică a României este o componentă de securitate foarte importantă pentru țara noastră și care are potențialul să transforme statul într-un actor politic de maximă importanță în regiune.
„România are nevoie să fie independentă energetic. Pe termen lung, relațiile economice cu Rusia vor fi din ce în ce mai proaste. Trebuie să ne putem asigura din resursele noastre proprii energia necesară”, a spus premierul la Tuzla.
Victor Ponta a adăugat că independența energetică a României înseamnă preţuri mai mici la gaze și energie, care ajută creșterea economică din țară atât la nivelul beneficiilor pentru producători, cât și datorită faptului că românii pot avea astfel mai mulți bani în buzunare, încurajând astel creșterea consumului.
„Avem garanția că imediat ce se începe exploatarea resurselor descoperite acestea vor intra în sistemul nostru național, iar beneficiarul principal va fi România. Este un mesaj pozitiv – se investesc mulți bani și asta înseamnă ca exista încredere în România”, consideră Ponta.
Totodată, actualul contextul tensionat din Ucraina impune nevoia unei limitări dependenței României de Rusia, iar țara noastră trebuie să stea pe propriile picioare și să ajute totodată și Republica Moldova.
„Dăm drumu și la gazoduct, dar ne trebuie și gaze. Trebuie să ne gândim la independența energetică pentru România și Moldova”, a spus premierul.
Cel mai probabil, la sfârșitul lunii august va fi lansat gazoductul ce leagă România de statul vecin, premierul anunțând că va merge la sfârșitul acestei luni la Chișinău pentru a da drumul, alături de omologul său moldovean, primului metru cub de gaz prin gazoductul Iași-Ungheni.
„În august, vreau să merg împreună cu premierul Leancă să dăm drumul la primul metru cub de gaz pe gazoduct, merg să văd grădinițele care sunt deja spre finalizare din donația Guvernului României făcută anul trecut în luna decembrie, merg să inaugurăm SMURD-ul la Bălți”, a mai declarat recent premierul.
Prin vizita de astăzi la Tuzla și pe platforma de foraj, premierul a dorit să transmită un nou mesaj de susținere pentru investitorii care creează locuri de muncă în industrie, domeniu care a înregistrat o creștere semnificativă, de 9,1%, în primul trimestru din 2014.
Totodată, potrivit datelor INS, 95.000 de noi locuri de muncă au fost create în România în primele 5 luni din 2014, iar numărul de contribuabili cu contracte de muncă a crescut la 5,12 milioane, cu 190.000 față de acum un an și cu 400.000 față de perioada 2009-2012.