Totodată, premierul Victor Ponta a transmis pe pagina sa Facebook un mesaj despre importanța istorică și culturală a imnului României.
„În lumea tot mai grăbită în care trăim, în care peste identități pare să treacă un soi de tăvălug nivelator, un imn ca „Deșteaptă-te, române!” pare să fie un anacronism. Și totuși, el este, înainte de toate, un simbol al demnității regăsite a unei națiuni greu încercate de timp și de istorie, națiunea română.
Devenit cunoscut în revoluționarul an 1848, care a schimbat fața Europei, Imnul nostru national a fost scris de poetul ardelean Andrei Mureșanu, prin 1842, pe muzica lui Anton Pann. Poezia apărută în „Foaie pentru minte, inimă și literatură” a lui Gheorghe Barițiu s-a numit initial „Un răsunet”. Cântecul a rămas în conștiința poporului român de pretutindeni cu titlul „Deșteaptă-te, române” și a salutat redeșteptarea națiunii române, în zilele Revoluției din 1989.
Alegerea noului imn al României revenită la democrație a venit firesc si s-a impus fără drept de apel. Ca să-i înțelegem pe deplin sensul, trebuie să ne cunoaștem pe de-a întregul istoria, cu bunele și mai puțin bunele ei și să învățăm lecțiile pe care ni le oferă„, a spus prim-ministrul.
Acesta a adăugat că, în actualul context al apropierii alegerilor prezidențiale, momentul unei noi „deșteptări” dintr-o perioadă de zece ani dominată de politica lui Traian Băsescu va permite românilor să-și recapete demnitatea.
„Anul acesta trebuie, prin votul nostru, să ne recăpătăm demnitatea, după zece ani de regim politic al bunului plac, care a adus atingere democrației, credibilității instituțiilor ei, și un lung șir de eșecuri economice și sociale. Este momentul unei noi „deșteptări” a națiunii, care poate să-și construiască viitorul în acord cu nevoile și așteptările cetățenilor români, într-o Europă confruntată cu o mulțime de sfidări”, a scris Victor Ponta.
Mesajul premierului se încheie cu un mesaj pozitiv, prin care acesta definește două direcții clare pentru viitorul României: respectarea demnității naționale a românilor și cinstirea libertății acestora de a-și decide soarta.
„Cinstindu-ne imnul, ne cinstim înaintașii, istoria națională și exprimăm dorința noastră de a trăi în libertate. Viitorul României are două repere clare: demnitatea cetățenilor, a națiunii și libertatea lor de a-și decide soarta. Având aceste două repere, nu putem greși drumul„, consideră șeful Executivului.
Premierul Victor Ponta a participat marţi, alături de vicepremierul Gabriel Oprea, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, la ceremonia militară dedicată Zilei Imnului Naţional care s-a desfăşurat în Piaţa Tricolorului din faţa Palatului Cercului Militar Naţional.