Victor Ponta s-a întors în competiția prezidențială la 10 ani de la înfrângerea suferită în fața lui Klaus Iohannis. Atunci era candidat PSD, astăzi e independent, iar sondajele în cotează cu şanse reale de a intra în turul doi.
Fostul premier Victor Ponta, ales deputat pe listele PSD la alegerile parlamentare din decembrie, a intrat în cursa prezidențială fiind nemulțumit de hotărârea coaliției de guvernare de a-l susține pe Crin Antonescu pentru Palatul Cotroceni.
„Am învățat mai mult din înfrângeri decât din victorii, când câștigi toată lumea e în jurul tău, toată lumea îți spune ce bun ești și ce extraordinar. Când pierzi rămân lângă tine doar cei foarte puțini și înveți din propriile tale greșeli și încerci data viitoare să fii mai pregătit.
Eu m-am schimbat mult în acești 10 ani, nu doar vârsta biologică. Am avut ocazia să trec prin momente dificile. Am avut acele dosare pe care mi le-a făcut doamna Kovesi și domnul Iohannis. Am câștigat, slavă Domnului, justiția mi-a făcut dreptate.
Am lucrat în zona privată și am învățat foarte mult. Acolo unde statul nu îți dă nimic, statul îți ia. Și am învățat că, de fapt, toți banii care vin din zona publică vin de la niște oameni din zona privată care muncesc, plătesc taxe, duc această viață activă. Nu m-aș imagina să stau un an, nu 10 ani șomer. Au fost 10 ani în care am evoluat și am crescut ca experiență de viață. M-ați întrebat direct și vă răspund direct: de ce m-am hotărât să candidez încă o dată, pentru că am fost realmente șocat de ce s-a întâmplat ultima dată, în noiembrie. Am văzut o nemulțumire a oamenilor față de partidele tradiționale PSD-PNL. A fost prima dată când nu au intrat candidații PSD și PNL în turul II. O nemulțumire extraordinară. Am văzut un gest pe care îl cred greșit, acela de a anula turul II al alegerilor, doar pentru că nu a intrat candidatul PSD și PNL în turul II. Am văzut o schimbare istorică în America, nu neapărat în bine sau în rău, o schimbare de care probabil vorbim puțin mai încolo.
America este într-o schimbare și lumea este într-o schimbare. Am avut o discuție cu domnul Ciolacu și cu domnul Bolojan. Le-am spus cum văd eu și cum ar trebui să schimbăm și noi România. Mi-au dat dreptate amândoi, după care au spus că îl pun candidat pe Crin Antonescu.
Și am zis stați, vorbim de 2025, nu vorbim de 2010 sau 2015. Nu vă întoarceți în timp. Mi s-a părut că nu au înțeles votul oamenilor, că nu au înțeles cât de grav a fost să se anuleze alegerile. Că nu au înțeles ce schimbare va veni dinspre America spre Europa și spre noi. Și atunci am zis voi candida ca independent. Nu am cerut niciodată sprijinul partidelor. Și cu impresia că suntem într-o criză internă extrem de gravă, cea mai mare criză de după 1989 în ce privește economia, serviciile publice și încrederea oamenilor în instituții, și suntem în cea mai mare furtună internațională de după 1989, în care România are nevoie de un om cu experiență, și care nu depinde de partidele politice”, îşi motivează Victor Ponta noua candidadtură în interviul acordat Adevărul.
„S-a vorbit la un moment dat de o personalitate de genul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, pe care eu l-aș fi susținut din toată inima și care cred că ar fi putut să reprezinte coaliția de guvernare. Pe de o parte, pe filonul acesta patriotic, de care românii au nevoie, și pe de altă parte de garantare a libertăților individuale. Nu au vrut cei trei lideri. Domnul Ciolacu, domnul Predoiu și domnul Kelemen Hunor nu au vrut o personalitate. Ar fi putut să îl pună pe Ilie Bolojan, care cu siguranță intra în turul II, nu știu dacă câștiga.
Au vrut să continue. Au spus așa: domnule, noi am fost sub Klaus Iohannis atâția ani și a trebuit să stăm în genunchi în fața lui Klaus Iohannis, o să ne punem un președinte care să stea el în genunchi în fața noastră. Nu se va întâmpla, au calculat greșit și ne costă foarte mult pe toți. Uitați-vă cum a început anul, cu un deficit îngrozitor, cu amânarea pensiilor și alocațiilor, cu taxe mărite. E un preț foarte mare pe care îl plătim, pentru un calcul făcut de câțiva lideri de partid, total greșit.”, mai spune Victor Ponta.
Victor Ponta, despre susţinerea lui Trump jr.
„Dacă va veni la București, sigur că mă voi întâlni, cum mă întâlnesc, de altfel cu toți reprezentanții țărilor partenere, America sau Europa, cum răspuns la toate solicitările presei internaționale, așa cum am răspuns și la dumneavoastră. Pentru că partenerii noștri externi trebuie să știe care este proiectul meu de țară. O parte dintre ideile mele sunt acceptate sau lăudate, altele criticate. Ieri am spus într-un interviu la Reuters că eu ca președinte voi susține în continuare angajamentul României în NATO, EU, dar nu voi mai fi de acord cu concurența neloială din Ucraina pentru agricultorii români. Am primit critici din exterior pentru asta. Dar oamenii trebuie să știe ce vreau să fac ca președinte. Și să o spun foarte clar, apropo de Administrația Trump, am spus foarte clar că din punctul meu de vedere, relația militară cu SUA este esențială, și că vreau ca președinte să investim mai multe resurse financiare în primul rând în Baza Mihail Kogălniceanu. Dacă se poate să fim cea mai mare bază din Europa, va fi un lucru bun pentru România. Deci răspunsul meu este: sunt foarte pro-american, sunt foarte pro-european, dar în primul rând sunt pro-români, și orice partener care ne tratează cu respect este binevenit. Nu și nici nu se pune problema ca cineva din afară să își anunțe susțineri în România. Eu vreau să am susținerea românilor și numai românii să decidă cine le este președinte. Domnul Iohannis a fost un președinte impus din afară”
Cine sunt „toţi oamenii preşedintelui” Victor Ponta
„Voi dori să avem un alt guvern, pentru că Guvernul actual este epuizat, și voi discuta cu liderii tuturor partidelor politice din Parlament, pentru a găsi o formulă. Am în minte persoana premierului, o s-o anunț pe 19 mai. Dar o echipă competentă, care să ne scoată din această gravă criză economică. În ceea ce privește echipa de consilieri, cei care nu vor fi în Guvern, spre deosebire de ceilalți contracandidați, am o experiență de prim-ministru, de ministru și oameni cu care am lucrat și am avut rezultate bune, și în zona de politică externă, și în zona economică. Vor fi alături de mine. Pot să vă spun doi oameni care în zona economică și de finanțe am lucrat foarte bine: cu Eugen Teodorovici, cu Marius Nica, cu Ioana Petrescu.
În zona de politică externă am lucrat foarte bine cu Titus Corlățean. Îl urmăresc și am avut ocazia în această perioadă să văd opiniile exprimate de Dan Dungaciu. Sunt oameni cu care sunt compatibil, dar eu nu voi fi omul consilierilor, eu voi fi președinte.
Îmi voi face echipa din oameni pe care îi cunoașteți și cu care am lucrat în trecut. Vreau să fiu un președinte „cripto-frienly„ și „bitcoin-friendly” și voi avea un înalt reprezentant pentru tehnologie, pentru blockchange, pentru criptomonede, care va veni din zona privată. În schimb, oameni cu care am colaborat și cu care am avut rezultate bune”.
„Are niște fețe acum sistemul: Marcel Ciolacu, Cătălin Predoiu, Hunor Kelemen și Crin Antonescu. Sunt oamenii care au condus România în ultimii 35 de ani, practic. Eu vorbesc de ultimii 5 ani, după pandemie. Ei au condus România, și o conduc și azi. Perioadă în care România a scăzut din punct de vedere economic, al serviciilor de sănătate, nu a avut respect și activitate pe plan internațional, și din păcate, după decembrie, când s-au anulat alegerile, și-a afectat grav valorile fundamentale, dreptul la vot.
Nu cred că trebuia scos Călin Georgescu, nici Șoșoacă, niciun om care nu e condamnat penal nu trebuie să fie eliminat din cursa electorală. Au limitat și comit abuzuri, apropo de cei care postează pe diverse rețele sociale. E vorba de libertăți fundamentale care au fost încălcate. Ei sunt sistemul, că m-au exclus pe mine din partid că le-am spus adevărul. M-au mai exclus o dată și tot mi-au dat dreptate după”.
Pe cine ar pune premier Victor Ponta
Dacă va fi ales președinte, Victor Ponta a anunțat că va forța demiterea Guvernului, deși Marcel Ciolacu i-a oferit un loc eligibil pe listele PSD la alegerile parlamentare din decembrie. Ponta își propune să-l schimbe pe Marcel Ciolacu, dar să mențină PSD la guvernare, fie cu Călin Georgescu în fruntea Executivului, fie cu alt premier provenit din PSD, care să devină și președintele partidului în epoca post-Ciolacu. „Dacă Ponta ajunge președinte își va dori toată puterea. El va impune premierul, el va face majoritatea și tot el va stabili viitorul lider al PSD. E clar că alegerea lui Ponta va însemna sfârșitul lui Ciolacu și la guvern, și la partid”, susține unul dintre vicepreședinții PSD pentru „Adevărul”.
„Eu știu exact pe cine vreau și pe cine voi propune prim-ministru. O să vă anunț pe 19 mai. Am o părere foarte bună despre capacitatea administrativă a domnului Bolojan. Însă e normal să anunț acest lucru după ce sunt ales președinte și după ce discut cu partidele politice. Dar, dincolo de asta, voi solicita aplicarea legilor pe care tot ei le-au dat. Anul trecut ei au dat, nu noi doi.
Au dat legea pensiilor, după care nu au mai aplicat-o. Anul trecut au dat legea privind drepturile militarilor și polițiștilor, pe care ei nu au mai aplicat-o. Legile pe care le-au dat trebuie să le pun în aplicare. Alocații și așa mai departe. În același timp, pe zona economică, trebuie stabilit, și voi asigura acest lucru pentru mediul de afaceri, ceea ce de fapt era în codul fiscal și n-a mai fost respectat. Nici o măsură nu se aplică în timpul anului. Orice vrei să modifici la Codul Fiscal se aplică de la 1 Ianuarie anul următor. Să fie previzibil, să poți să lași firmele să se pregătească. Și cu siguranță voi impune noului guvern, chiar din semestru 2, revenirea la toate facilitățile pentru IT, agricultură și construcții.
Scoaterea acestor facilități, nu doar că au prăbușit cele trei domenii esențiale, motoare de dezvoltare pentru România și IT-ul și agricultura și construcțiile, dar o să vedeți și s-a dovedit în primele trei luni, au prăbușit și încasările Guvernului. Adică Guvernul și-a dat singur gaură în barcă, distrugând cele trei domenii, IT-ul, agricultura și construcțiile, care nu doar că produceau dezvoltare, salarii în zona privată, oameni tineri, ci de fapt produceau și taxe pentru Guvern. O măsură mai proastă era greu de imaginat pentru România.”
Interviul integral, pe Adevărul.ro