„Nu există disensiuni cu preşedintele, domnia sa m-a anunţat că, ţinând cont de situaţia europeană doreşte şi preferă să participe personale la Consiliul European. Am luat act de decizia preşedintelui şi domnia sa va participa la Consiliul European”, a anunţat Victor Ponta, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria, în urma întâlnirii avute joi după-amiază cu preşedintele Traian Băsescu.
Iată principalele declaraţii ale premierului Victor Ponta după întâlnirea cu şefului statului la Palatul Cotroceni:
– Am reliefat obiectivele României. Referitor la politica agricolă comună, atingerea unui nivel al mediei europene a subvenţiei. Asta înseamnă plăţi către agricultori care cresc treptat până în 2020. În ce priveşte politica de coeziune, al doilea obiectiv este alocarea unei sume corespunzătoare în funcţie cu criteriile de dezvoltare ale diverselor regiuni de dezvoltare ale Europei, alocarea unei sume mult superioare a exerciţiului 2007-2013, o sumă care să corespundă criteriilor folosite până acum pentru noile state memebre urmând ca România să-şi îmbunătăţească capacitatea de absorbţie.
Băsescu a spus că are o experienţă îndelungată la şedinţele Consiliului European. „Nu cred că are nevoie să-mi dea explicaţii. România nu are nevoie de o criză la nivel naţional într-un moment de criză la nivel european”, a spus Ponta, precizând că nu există diferende între el şi şeful statului privind participarea şi mandatul pentru Consiliul European.
Şeful statului l-a invitat pe premier să meargă alături de el la Consiliu, însă Ponta a refuzat. „Preşedintele a invocat ideea unei participări comune ţinând cont că voi fi oricum la Bruxelles la întâlnirea cu preşedintele Hollande şi premierii socialişti. Apreciez invitaţia, dar am refuzat pentru că nu este momentul”, a spus şeful Guvernului.
În ce priveşte mandatul cu care va merge Traian Băsescu, Ponta a precizat că au convenit împreună ca România să se opună, inclusiv prin folosirea dreptului de veto, planului avansat de către preşedintele Consilului European, Herman van Rompuy, privind reducerea alocărilor europene prin fondurile de coeziune şi cele referitoare la politica agricolă comună.
„Propunerea prezentată de preşedintele van Rompuy ce impune scăderi la fondurile de coeziune şi pentru politica agricolă comună şi introducerea de criterii noi, nefavorabile României, este o propunere inacceptabilă şi va întâlni opoziţia fermă şi nenegociabilă a României incluzând inclusiv prin exercitarea dreptului de veto al României”, a afirmat Victor Ponta.
– Ţinând cont de aceste două obiective, din punct de vedere al Guvernului, propunerea prezentată de preşedintele van Rompuy ce impune scăderi la fondurile de coeziune şi pentru politica agricolă comună şi introducerea de criterii noi, nefavorabile României, este o propunere inacceptabilă şi va întâlni opoziţia fermă şi nenegociabilă a României incluzând inclusiv prin exercitarea dreptului de veto al României.
– Nu există disensiuni cu preşedintele, domnia sa m-a anunţat că, ţinând cont de situaţia europeană doreşte şi preferă să participe personale la Consiliul European. Am luat act de decizia preşedintelui şi domnia sa va participa la Consiliul European.
– Faţă de propunerea lui van Rompuy, România nu poate să aibă altă poziţie decât exercitarea dreptului de veto.
– Cei trei miniştri urmează calea prevăzută de lege pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Dacă pe cale legală, se constată incompatibilitatea lor nu vor mai ocupa o funcţie publică.
– Domnia sa mi-a spus că are o îndelungată experienţă şi că doreşte să participe. Nu cred că are nevoie să-mi dea explicaţii. România nu are nevoie de o criză la nivel naţional într-un moment de criză la nivel european. Preşedintele a invocat ideea unei participări comune ţinând cont că voi fi oricum la Bruxelles la întâlnirea cu preşedintele Hollande şi premierii socialişti. Apreciez invitaţia, dar am refuzat pentru că nu este momentul. S-a invocat acest lucru, dar cred că e bine să nu creăm confuzii.
– Toate cunoştinţele mele vor fi puse la dispoziţia celui care reprezintă România la Consiliul European.
Curtea Constituţională a decis, pe 27 iunie, că reprezentarea României la Consiliul European se va face la nivel de preşedinte. Astfel că preşedintele Traian Băsescu participă la reuniunile Consiliului European. Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că există un conflict juridic între preşedinte şi premier.
Decizia Curţii a survenit în urma sesizării ei de către preşedintele Traian Băsescu, care a reclamat CCR neconstituţionalitatea unei hotărâri a Parlamentului care a adoptat, cu 249 de voturi „pentru”, 30 de voturi „împotrivă” şi două abţineri, declaraţia propusă de USL potrivit căreia primul-ministru, şi nu preşedintele, trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie.
În pofida deciziei CCR, Victor Ponta a mers la Consiliul din Bruxelles, dar a precizat că va ţine cont de decizia Curţii pe viitor.
Pe 5 noiembrie, premierul Victor Ponta a declarat că îi va solicita oficial şefului statului, Traian Băsescu, mandat pentru a merge la summitul din 22-23 noiembrie al Consiliului European, el arătând că preşedintele va răspunde pozitiv sau negativ, fără a exista un conflict pe această temă.
„Marţea viitoare, pe 13, particip la Bruxelles, la întâlnirea cu premierii pe tema mecanismului bugetar multianul 2014-2020. La final când mă întorc în Bucureşti, voi informa conducerera Parlamentului şi pe preşedintele României asupra ultimelor discuţii. Voi solicita oficial, bazat pe aceste discuţii, mandatul pentru a merge la summitul din 22- 23. Dacă preşedintele va fi de acord sau nu, nu ştiu să vă spun în acest moment”, a spus Ponta.
El a arătat că nu va exista un conflict între premier şi preşedinte pe această temă.
„Nu va fi conflict, până la urmă, va fi o solicitare la care domnia sa va răspunde pozitiv sau negativ, dar nu va fi niciun conflict pe această temă. Eu îmi doresc mult să evităm orice conflite şi înainte şi după alegeri. (…) Avem nevoie de stabilitate”, a spus Ponta.