Ponta: Discuţia cu Băsescu a fost un moment foarte bun. O discuţie tehnică, instituţională

Premierul Victor Ponta a apreciat că discuţiile cu preşedintele Băsescu au fost "instituţionale" şi că îşi doreşte ca relaţia Guvern-preşedinte să continue în acelaşi mod şi pe viitor. Ponta s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni, cei doi discutând despre negocierile cu FMI, bugetul pe 2013, fonduri europene şi MCV, nu însă şi despre problema reprezentării României la viitorul Consiliu European.
Romania TV
07 nov. 2012, 10:42
Ponta: Discuţia cu Băsescu a fost un moment foarte bun. O discuţie tehnică, instituţională

Premierul a prezentat modul în care au decurs discuţiile cu preşedintele Traian Băsescu şi consilierii săi. „A fost un moment foarte bun şi am analizat cu preşedintele faptul că România a reuşit în 6 luni o macrostabilizare economică şi bugetară ieşind dintr-o zonă extrem de riscantă în care se afla la începutul anului”, a declarat Ponta.

Acesta şi-a exprimat speranţa că relaţia cu preşedintele va continua în acelaşi registru. „Azi în cadrul consultărilor, a fost o discuţie serioasă, tehnică şi instituţională. Îmi doresc ca preşedinţia şi Guvernul să respecte şi de acum această linie de colaborare instituţională”, a spus şeful Guvernului.

Victor Ponta a făcut un bilanţ al situaţiei economice în care se află România la acest moment, aspectele pozitive subliniate fiind păstrarea ratingului României şi scăderea dobânzii la care guvernul se împrumută de pe pieţele financiare internaţionale. „Emisiunile de titluri de stat au avut o dobândă de 5,04%, foarte mică. Este posibil ca până la sfârşitul anului să ne mai împrumutăm, dar sub pragul psihologic de 5%„, a anunţat Ponta.

De asemenea, nivelul investiţiilor publice a fost păstrat la un nivel aproape egal cu cel din 2011, adică de 6,1% din PIB faţă de 6,2% în 2011. În schimb, a crescut cu 2 miliarde euro rezerva pe care o are la dispoziţie Ministerul de Finanţe. Pe de altă parte, Ponta a admis că nivelul creşterii economice pe 2012 va fi mai mic decât cel anticipat, dar într-un context economic mult mai dificil în Uniunea Europeană. „România a avut o creştere economică mai mică decât se previzionase din cauza secetei, dar pentru 2013 România este trecută în previziunea Comisiei Europene cu o creştere de 2,3%, în condiţiile în care creşterea medie în Uniune este previzionată la 0,1%„, a precizat premierul.

În ceea ce priveşte reprezentarea la viitorul Consiliu European, Băsescu şi Ponta au convenit să ia o decizie în cadrul unei noi întâlniri, după ce Ponta va avea, pe 13 noiembrie, discuţiile cu liderii statelor UE care fac parte din grupul „Prietenii Coeziunii”, grup care reuneşte ţările Uniunii ce primesc de la bugetul UE sume mai mari decât cele cu care contribuie.

Totodată, Ponta a făcut şi câteva precizări legate de numirea lui Raed Arafat ca ministru al Sănătăţii. „Raed Arafat este cea mai bună propunere pe care puteam să o fac. El nu şi-a dorit această funcţie, dar a acceptat numirea. Dacă voi reuşi să-l conving să rămână în guvern şi după 9 decembrie, va fi bine pentru guvern. Dacă nu, domnul Arafat se va întoarce să activeze în sistemul de urgenţă”, a spus primul-ministru.

Principalele declaraţii ale premierului:

-Azi în cadrul consultărilor, a fost o discuţie serioasă, tehnică şi instituţională. Îmi doresc ca preşedinţia şi Guvernul să respecte şi de acum această linie de colaborare instituţională.

-A fost un moment foarte bun şi am analizat cu preşedintele faptul că România a reuşit în 6 luni o macrostabilizare economică şi bugetară ieşind dintr-o zonă extrem de riscantă la începutul anului. Totodată, a ieşit şi din punct de vedere tehnic din recesiune.

-Agenţiile de rating au păstrat investment grade-ul României într-o perioadă în care multe ţări au suferit o degradare a acestuia.

-România a avut o creştere economică mai mică decât se previzionase din cauza secetei, dar pentru 2013 România este trecută în previziunea Comisiei Europene cu o creştere de 2,3%, în condiţiile în care creşterea medie în Uniune este previzionată la 0,1%

-Emisiunile de titluri de stat au avut o dobândă de 5,04%, foarte mică. Este posibil ca până la sfârşitul anului să ne mai împrumutăm, dar sub pragul psihologic de 5%.

-Nu vreau să instig o bătălie de orgolii între miniştrii de Finanţe, dar la predarea mandatului de către domnul Drăgoi, MFP avea un buffer de 4,2 miliarde de euro, iar acum îl are de 6,4 miliarde.

-Suma afectată pentru investiţii în 2012 a fost de 6,4%, în scădere cu 0,1% din PIB faţă de 2011. Cheltuielile cu personalul bugetar sunt practic la acelaşi nivel, cu o uşoară creştere în 2013 ce va fi negociată cu FMI.

-În decembrie sau ianuarie vom avea negocieri pentru o nouă scrisoare de intenţie. Privind privatizările Transgaz şi CFR Marfă avem un punct de vedere comun. Am discutat despre reluarea programelor cu finanţare europeană, blocate în mod real de la începutul anului 2012. Dacă la POSDRU urmează să avem în 19-21 noiembrie o misiune de audit, iar în din decembrie să trimitem la decontare facturile, programul pentru mediu nu este în procedura de suspendare. La transporturi, îl putem debloca. A existat o situaţie concretă la un anumit proiect unde lucrurile s-au desfăşurat ilegal. La creşterea competitivităţii, problemele sunt de fond, din perioada constituirii autorităţii de management, dar sperăm să-l repornim la începutul anului viitor.

-Pe MCV am prezentat concluziile informării făcute de doamna Pivniceru ieri, în şedinţa de Guvern.

-Ultimul subiect, cel referitor la bugetul UE 2014-2020. Am avut o consultare cu preşedintele Băsescu legată de discuţiile avute în grupul „Prietenii coeziunii”, dar şi discuţiile avute cu autorităţile italiene şi franceze care au poziţie comună cu România privind Politica Agricolă Comună.

-După ultimele negocieri de la Bruxelles din 13 noiembrie, voi avea o nouă discuţie cu preşedintele României în care vom lua o decizie privind mandatul României la Consiliul European.

-Nu există o divergenţă de abordare între Guvern, BNR şi preşedinte privind privatizările de la Transgaz şi CFR Marfă.

-Până acum nu s-a discutat cu FMI despre Oltchim (…) FMI nu are atribuţii să discute despre ajutorul de stat, este treaba comisarului Almunia. FMI nu are nicio legătură cu decizia DG Competition.

-Am cerut oficial să mandatul de a merge la Bruxelles şi am convenit să decidem după discuţiile pe care le voi avea cu grupul Prietenii Coeziunii.

-Poziţia Guvernului este a negocia un nou acord preventiv cu FMI după ce acesta expiră. Nimeni nu a negociat deocamdată un nou acord.

Preşedintele şi premierul au discutat, miercuri, timp de aproape o oră, la Palatul Cotroceni, fiind prima întrevedere în acest format după suspendarea şefului statului şi referendumul de demitere. Întâlnirea a fost propusă de Traian Băsescu, printr-o scrisoare adresată premierului în care invita Guvernul la consultări, însă Victor Ponta a preferat să meargă singur la discuţii.

În cadrul întrevederii, Băsescu şi Ponta au discutat despre negocierile cu FMI, bugetul pe 2013, fonduri europene şi MCV, dar fără să abordeze şi problema reprezentării României la viitorul Consiliu European.

Cei doi urmează să aibă o nouă discuţie după ce Victor Ponta va merge la Bruxelles. Conform Mediafax, premierul se va afla la Bruxelles pe 13 noiembrie, pentru o întâlnire cu prim-miniştrii din statele UE membre ale grupului „Prietenii coeziunii”.

Discuţia de miercuri de la Palatul Cotroceni a vizat în principal negocierile din aceste zile cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, nivelul absorbţiei fondurilor europene, Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie (MCV) şi „probleme generale” legate de bugetul pentru anul viitor, dar fără să fie abordată şi problema reprezentării României la următorul Consiliu European, au declarat agenţiei Mediafax surse participante la discuţie.

„Nu s-a discutat şi despre nivelul la care România să fie reprezentată la următorul Consiliu European. Preşedintele şi premierul vor avea o nouă discuţie după ce şeful Guvernului se întoarce de la Bruxelles, în care se va discuta mult mai concret şi despre bugetul multianual de la nivelul UE pentru perioada 2014-2020”, au arătat sursele citate.

DailyBusiness
Bătaie de joc pe față! Prețul ridicol pentru care se închiriază o garsonieră cu cada în bucătărie, în inima Capitalei. WC-ul este amplasat lângă frigider
Spynews
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Bzi.ro
Ei sunt câștigătorii Casa Iubirii, sezonul 3! Fanii emisiunii de la Kanal D nu se așteptau la asta
Fanatik.ro
Orașul din România unde poți cumpăra un apartament cu 3 camere la doar 20.000 de euro. E mobilat și complet utilat, iar în apropiere ai magazine, dar și o benzinărie
Capital.ro
Decizia care l-a înfuriat pe Călin Georgescu. A fost emis ordin de protecție
Playtech.ro
Cum arată Andreea Esca atunci când nu apare la TV. Imagini rare celebra prezentatoare TV
DailyBusiness
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile cibernetice! „Au fost sărbători, da?”
Adevarul
Romeo și Julieta din Tulcea, cei doi adolescenți găsiți morți, s-au aruncat de la peste 20 de metri înălțime în Cariera Bididia. Nu au avut nicio șansă
wowbiz.ro
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Spynews
CRBL a vorbit despre intervențiile la care a apelat. Ce alte îmbunătățiri vrea să își mai facă artistul
Spynews
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Evz.ro
Dispar cele mai bune produse. Nimeni nu-și imaginează viața fără ele
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Cine sunt adolescenții în vârstă de 15 ani găsiți morți pe un câmp din Tulcea. Cei doi ar fi trăit o poveste de dragoste interzisă și au fugit de acasă
Cancan.ro
BREAKING | Dani Mocanu a fost condamnat la închisoare! Câți ani de pușcărie a primit
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizia care-l distruge pe Călin Georgescu. Anunțul oficial al Poliției a venit azi, 8 ianuarie
StirileBZI
Ce ajutoare sociale se acordă în 2025: Câţi bani primesc şomerii și mamele cu copii mici
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Distribuirea pensiilor de ianuarie începe joi: Poșta Română mobilizează peste 14.000 de angajați
MediaFlux
VIRUSUL NOU din China e în ROMÂNIA! Avem PRIMUL CAZ. Cum ne FERIM de HMPV
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Vacanțe de vis mai aproape: zboruri directe din România spre Ibiza, Gran Canaria și Palma de Mallorca, din vara 2025