Victor Ponta aduce acuzaţii grave guvernului Dăncilă: Rectificare bugetară făcută pe acte false. Sistemul e cangrenat, trebuie operaţie

Victor Ponta face public "decalogul ororilor" din economie. Liderul Pro România își asumă un rol de care toți politicienii fug, acela de vestitor implacabil al marilor probleme acumulate în economia țării, potrivit economica.net
Romania TV
08 aug. 2019, 11:45
Victor Ponta aduce acuzaţii grave guvernului Dăncilă: Rectificare bugetară făcută pe acte false. Sistemul e cangrenat, trebuie operaţie

Economia a fost distrusă în acești ani pentru că am aruncat pur și simplu banii pe fereastră în loc să-i investim în educație sănătate și infrastructură, iar acum trebuie dat un reset total la sistemul fiscal, cel economic și la cel administrativ. Marea drama a țării este însă, la fel că acum un deceniu, anul electoral care îi face pe toți competitorii politici să se poarte paradoxal și cinic, știind că economia este mâncată de o cangrenă gravă, dar prefacându-se că n-au aflat încă de această boală. Unii pentru că sunt la putere și vor să nege realitatea, alții bucuroși că guvernanții se fac praf la putere, dar uitând că tocmai ei vor prelua o țară întreagă făcută pulbere. Un alt efect dramatic este acela că în urma cutremurului de la europarlamentare, care arată cât de profund s-a schimbat România, clasa politică nu a înțeles de fapt mai nimic, PSD mărește pensii și salarii, deși românii vor autostrăzi, scoli cu profesori valoroși și spitale moderne, cu medicamentebune și consumabile non-stop, iar partidele de Opoziție merg pe aceeași carte politică simplistă, strigând „corupții, corupții”, dar fără a arăta vreo viziune economică articulată, potrivit economica.net

 

 

Acestea sunt ideile majore enunțate de Victor Ponta, singurul dintre liderii politici ai momentului care are curajul de a vorbi pe larg despre economie și de a-și asuma că dă și vești triste românilor. De aproape doi ani și jumătate, dar mai apăsat în ultima vreme, Ponta face paralele tot mai clare cu situatia politico-economică din 2008-2009 și mai ales cu decontul dramatic din 2010. Radiografia sa este dură, foarte așezată și nu menajează pe nimeni, de la premierul Dăncilă și președintele Iohannis, la liderii PNL și USR-PLUS. Ponta nu s-a feit să abordeze nici cazul Caracal, văzut drept un eșec al statului pe mai multe paliere, unul administrativ, altul în zona educației, plus falimentul moral impus de fenomenul teleormanizării, adică absența oricărui criteriu în selecția în instituțiile publice în afara celui al vasalității totale.

Ponta are câteva soluții, toate foarte radicale însă, pe care recunoaște că e greu ca politicul să le adopte în an electoral, de la reformarea sistemului fiscal prin impozitare progresivă, a celui adminstrativ foarte învechit și aflat la cheremul baronului politic județean, plus ridicarea valului de ceață totală produs în economie de măsuri haotice, care au speriat marii investitori. Am sintetizat și organizat tematic discuția cu Victor Ponta, în zece teme majore, însă în montajul video extins găsiți dialogul needitat, cu multe alte amănunte extrem de interesante, unele fiind chiar momente din culisele mandatului său la Palatul Victoria, pe care fostul premier le introduce tot timpul în discuție. Veți găsi acolo, detalii în premieră despre cum a adus gigantul Exxon (care acum e pe punctul de a părăsi România) la Marea Neagră sau cum a reacționat după ce i-a convins pe nemții de la Daimler să investească la Sebeș, iar aceștia au venit la Guvern cu o lista impresionantă de probleme de rezolvat. Un alt episod păstrat integral în dialogul video este momentul, cu siguranță uitat de mulți, al desființării Gărzii Financiare, în 2013 – unul dintre foarte rarele momente când statul și-a asumat o decizie radicală pentru a taia din rădăcină un sistem total neperformant.

Iată mai jos sinteza discuției cu Victor Ponta, într-un moment când întreaga țară este blocată emoțional de grozăviile din casa ororii din Caracal. sub forma unui „decalog al ororilor” din economie.

Rectificare bugetară făcută pe acte false, când se sfârșește petrecerea

„Sistemul bugetar de tip Caritas în care, în fiecare zi mărești pensii si salarii, mărești banii la primării, cine se supără și protestează primește ceva nu poate să reziste. România este acum ori în situația din 2008-2009 când a dat prea mult și și-a bătut joc de bani, ori mai rău, în situația Greciei, care a mers cumva pe același sistem ca la noi, cât mai mult la bugetari, cât mai mută lume mulțumită și, când a venit nota de plată, s-au apucat să falsifice actele.
Rectificarea bugetara e bazată pe date false, în mod clar. E foarte rău că nu am folosit anii buni de după 2012 în care banii câștigați atunci trebiau investiți în sănătate, educație, infrastructură, cele trei domenii fundamentale ale României, de la care acum se taie banii. Acum nu mai au bani, falsifică date și vine un moment al notei de plată pe care nu o va achita actualul guvern sau vreun ministru, ci noi toți, ca în 2010. Iar atunci firmele multinaționale, cu resurse, au scăpat cel mai ușor. Cine a plătit prețul cel mai mare – firmele românești și românii.”

Paralela cu 2008-2009, semnele crizei: dublarea salariilor în educație vs dublarea pensiilor

„În 2008-2009, imi aduc aminte erau alegeri și atunci, și prezidențiale și s-au dublat salariile profesorilor – și eu am votat atunci – și au venit câțiva să zică: dom’ne, vedeți că n-aveți bani pentru ele cât sunt acum, sigur vreți să le dublați? Cum să nu avem, vreți să votăm împotriva profesorilor? Nu se poate! După care a venit 2009 cu campania prezidențială și cred că mai găsiți filmarea cu Băsescu – n-avem nici o criză, niciun FMI! Nici Geoană nu putea să zică că suntem în criză, că oamenilor nu le place să le dai vești proaste. Și a venit 2010…
Acum, avem iar alegeri prezidențiale, iar spun că totul e bine, nici chiar Klaus Iohannis nu mai spune altceva despre economie, dar realitatea va fi foarte, foarte dură. Crede cineva la modul onest că în 2020-2021 o să putem să dublăm, de la 70 la 140 de miliarde bugetul la pensii? Eu nu cred! Dar s-a votat în Parlament, l-a promulgat dl Iohannis, că a zis și el, dom’ne, cum să nu promulg, că se supără pensionarii? Ne-am întors la situația cu salariile profesorilor din 2008, toți știm că nu sunt bani, dar nu ne putem opune, că se supără electoratul. Cred că la anul va fi iar un caz în care cineva spune că s-a terminat petrecerea! Sunt măsuri disperate acum în econmie, Titanicul merge spre aisberg, iar ei anunță că s-a reparat puntea a treia.”

Fonduri europene pierdute sau date preponderent străinilor, românii decimați

„S-au împlinit 5 ani de când am semnat cu UE acordul pentru finanțările europene din bugetul 2014-2020, 23 de miliarde de euro și am luat 2-3 milarde. Și acum, la rectificare, se taie banii de co-finanțările europene. Ei spun dom’ne, am făcut economii: e ca și cum vrei să-mi dai 10 lei, dar eu să pun 2, nu-i iau pe cei 10 lei ai tăi, dar i-am economisit pe cei 2 ai mei. E o prostie, n-ai economisit 2, ai pierdut 12 pe care trebuia sa-i investești. Mai e ceva – fonduri europene, de acord, înțeleg că vin și marile firme din străinătate să lucreze la autostrăzi, că sunt banii lor, dar hai să vedem: a fost firmă austriacă, italienească – ți-am dat un contract, nu l-ai făcut, atunci 5 ani nu mai lucrezi! I-am omorât pe toți constructorii români, jumate la DNA, jumate în insolvență. Partea cu agricultura, ne tot lăudăm că dăm subvenții… Cui dăm subvenții, de fapt, proprietarilor italieni care au terenuri si nu le cultivă? Suntem în pre-suspendare la toate programele, acum se discută bugetul 20121-2028 și Marea Britanie sigur iese din UE, deci bugetul va fi cu 4% mai mic. Și orice neamț, orice austriac, spaniol zice dom ne, dar de ce îmi ceri să îți dau bani, ca ți-am dat și nu i-ai cheltuit…”

Împrumuturile statului ajung să susțină firmele străine prin produse de import

„Banii pe care Guvernul îi împrumută și îi dă la pensii, la salarii, la primari nu ajung de fapt la producătorii români, ci se duc ca să cumpărăm mere din Polonia, cuie din Turcia, salam din Ungaria, mașini la mâna a doua din Germania. Asta înseamnă de fapt că cheltui niște bani pe care nu-i ai pentru niște lucruri care nu-ți folosesc. Noi de fapt nu că nu câștigăm, ci pierdem în fiecare zi că nu-l spijinim pe producătorul român să facă mere mai ieftine ca alea din Polonia; că nu-l obligăm pe producătorul de cuie din Turcia să-și deschidă fabrica aici si să angajeze… Mie nu-mi place Trump, dar ideea lui de a spune – vreți să vindeți în America, produceți în America – e o idee corectă. Nu suntem noi America să batem așa tare cu pumnul în masă, dar măcar să ai o gândire în acest sens.”

Siguranța personală devine preocuparea nr 1, sistemul e cangrenat, trebuie operație

„Ceea ce a devenit însă tema numărul unu pentru români este siguranța personală. Asta după ce în ultimii ani hitul politic a fost faimosul stat polițienesc, securist, în care toată lumea este urmărită. După tragedia din Caracal, oamenii au ajuns acum să spună că degeaba cheltuim bani pentru un milion de polițiști dacă nu schimbi partea de educație, că polițiștii au, din păcate aceeași educație cu cei pe care trebuie să-i prindă. Nu mai poți să tot pui pansamente la un cancer, trebuie să-l operezi. Eu am trecut prin asta în 2013, când am desființat Garda Financiară, imi era clar că nu mai poi să o reformezi. Și trei luni am avut o problemă uriașă cu încasările după care am luat-o de la capăt cu Antifraudă, uși niște oameni buni, aduși din afară niste oameni. În 2014 am avut un miliard de euro în plus încasări, în 2015 – 2,5 miliarde de euro. Deci, și acum trebuie operație. E drept, asta înseamnă să pierzi alegeri, dar PSD oricum le pierde. Cât despre aia cu „să vină unii noi”, e puțin ciudată, că dacă ai o boală grea, în general te duci la un medic care a mai operat 500, nu te duci la un rezident. Problema e, că dacă nu îți merge economia, poți să faci o reformă în Poliție fără bani?”

Filozofia economică sinucigașă, omorârea economiei private prin suprataxare

„Atâta vreme cât nu-ți merge economia privată, nu ai cum să ai bani de taxe și salarii. Statul primește bani de la economia privată, iar dacă omori vaca, degeaba te plângi după aia că nu mai ai lapte. Și asta s-a întâmplat în ultimii doi ani pe principiul – lasă că dăm la oameni pensii și salarii și o să fie bine! După cum s-a văzut pe 26 mai, nici acest lucru n-a mai funcționat… Noua acciză la țigări – eu pot să pun aciză de 10000 de euro pe pachet, asta nu înseamnă că o s-o și încasez! Înseamnă că toată lumea o să-și ia țigările de contrabandă. Așa a fost discuția cu impozitul de pe dividende, când l-am redus la de 16 la 5. Am zis, dom ne, decât să iau 16% din zero mai bine iau 5% din ceva! Cu băuturile carbogazoase, dacă vrei să o faci cum au făcut-o oameni mai deștepți, pe alea sănătoate încerci să le faci cât mai ieftine – că alea sunt acum cele mai scumpe. Dacă o faci așa, are un sens, oamenii o înțeleg și te și susțin. Dacă vii și spui, ia să văd ce beți voi cel mai mult, Cola, Fanta, ce ori fi ele, păi producătorul ce-o să facă? O s-o pună în preț! Deci în loc de 5 lei, o să dau 7 – mi-ai mai luat mie 2 lei! Plus că ai o firmă cu 3 angajați, îți vin 8 controale, atunci zici mai bine o las și fac altceva!”

Ordonanța 114 și alte aberații fiscale vs reîntoarcerea la predictibilitate

„Când vezi că vine un om si dărâma casa cu buldozerul și nu știe ce vrea să facă, nici nu-ți vine te duci să-i dai bani să construiască o anexă. Faptul că nu mai investește nici Exxon, care vrea să plece, nici marile companii și că tată lumea zice, dom ne, stai să ne lămurim cu ăștia care pun taxe între Crăciun și Revelion, când orice manager stă cu familia… După care le ia înapoi, anunțarea a zeci de măsuri pe care nu le pui în practică nu înseamnă că dacă nu le mai pui în practică aia stau liniștiți. Iar văd că a apărut povestea cu impozitarea bacșișului, în 2015 m-a păcălit și pe mine Eugen Teodorovici să impozităm bacșișul. Am făcut un haos două luni după care l-am chemat și i-am zis: Eugene – să greșești e omenește, să persiști e chiar prostie! Trebuie să reclădești stabilitatea și predictibilitatea, sunt concepte-cheie cu care nu te poți juca.”

Impozitarea progresivă a veniturilor, unica soluție inclusiv pentru taxarea pensiilor speciale

„Noi suntem de stânga, Trump și Merkel nu sunt de stânga, dar la ei există impozitare diferențiată, nu în sensul că îl fugăresc pe cel care muncește și cel care nu muncește nu plătește nimic, ci există o altă așezare. E cred că cota unică din 2005 a fost o idee bună, chiar dacă sunt social-democrat. Pentru perioada aceea de dezvoltare a României, a fost bună. Ca-n America – cum faci primul milion, cum faci capital românesc, oamenii încep să câștige mai mult, să simtă… Acum trecem forțați la un tip de economie mai matură, fiind mai legați de Europa, de piețele internaționale.
În toate statele civilizate cu impozitare diferențiată, societatea spune un lucru – nu mai impozita în primul rând munca! La noi, asta e cea mai impozitată. Proprietatea, da! Ai un apartament în Drumul Taberei – nu te pun, dar dacă ai zece case, și la munte și la mare, plătești mult mai mult. Vrei mașinuță de oraș, ok, dar plătești taxa de centru ca să pot dezvolta cu acei bani transportul public, dar dacă ai mașină de oraș, de mers la mare, la țară și mai ții și două mașini în fața blocului, plătește pentru ele!
Nu poti să impozitezi doar pensiile speciale, în primul rând pentru că e neconstituțional. Pensiile alea nu l-au luat ei, magistrați, aviatori, diplomați le-am dat noi, legal. În schimb, dacă spui – ai pensie peste 5000 de lei, plătești 25% impozit, ai peste 10000, plătești 50% nimeni nu poate să îți zică ceva, așa e peste tot în statele europene dezvoltate! Și trebuie renunțat la excepții, că tot spunem, uite, noi toți plătim într-un fel, Ionescu face excepție. Ei bine, într-un an, noi toți suntem Ionescu!”

Interviul integral, pe economica.net

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Plaja perfectă, cu apusuri tulburătoare. Fenomen unic în lume
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Complot Iranian Vizat Asasinarea Lui Trump: Secret Service sub Critici După Atacul Recent
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'