„Sunt foarte bucuros pentru că ceea ce am definit la începutul anului ca fiind principalul proiect al anului 2015, după lungi bătălii oarecum obişuite în politica românească, a fost totuşi votat. Sunt convins că preşedintele va promulga Codul fiscal şi că de la 1 ianuarie 2016 vom avea unul dintre cele mai moderne şi pro-dezvoltare coduri fiscale din Europa. Este un document fundamental, care sper să ţină mulţi ani. Reducerea TVA era ultima mare promisiune făcută de guvern în programul din 2012 pentru care am fost votaţi, alături de reîntregirea pensiilor şi salariilor, de mărirea veniturile, de creştere economică, reducerea CAS cu 5%, scutirea de impozit a profitului reinvestit, revenirea TVA la 19%… De fapt n-a revenit la 19, ci e mai jos. Cu 9% la alimente, media TVA va fi de 16,3, deci una dintre cele mai mici cote de TVA din Europa. Suntem un guvern care şi-a cam îndeplinit toate promsiunile incluse în programul de guvernare în 2012″, a declarat Victor Ponta, la ieşirea de la Camera Deputaţilor.
Premierul a subliniat că noul Cod fiscal reflectă viziunea coaliţiei de guvernare privind relaxarea fiscală, regulile clare şi reforma administraţiei fiscale. „Un cod de acest gen nu poate fi adoptat în orice context. Dacă mai eram din nou în criză, ca în 2010-2011, dacă aveam scăderi de încasări la buget nu se putea. Trebuie să fie şi un moment economic prielnic şi de dezvoltare. Suntem în al patrulea an pe care îl închidem cu creştere ecoomică în jur de 3%, ca medie pe ultimii trei ani, în care avem creşteri semnificative de încasări la buget reducând taxe. Dacă nu făceam Codul anul ăsta, nu-l mai făceam probabil în următorii 4-5-7 ani”, a arătat Victor Ponta.
Şeful Executivului a apreciat că forma finală a Codului fiscal „e una bună”: „20% TVA a fost propunerea Guvernului. Celelalte măsuri nu au fost eliminate, ci amânate printr-o decizie politică pe care o respect şi o înţeleg. Dar vreau să spun că eu sunt foarte optimist, la fel şi ministrul de Finanţe, că acele măsuri amânate pentru 1 ianuarie 2017 pot fi devansate. Mesajul meu pentru mediul de afaceri este că acest guvern îşi va încheia mandatul cu toate acele măsuri în funcţiune. Dincolo de ce s-a amânat şi vom avea în vigoare, restul formei Codului Fiscal e un pas uriaş înainte, care ne va garanta dezvoltare economică, locuri de muncă mai multe, salarii mai bune şi este un model economic de succes pe care România l-a avut în urmă cu mulţi ani şi care s-a pierdut după 2008. După ce încheiem trimestrul al III-lea, înainte de finalizarea legii bugetului de stat, o să avem o discuţie cu mediul de afaceri, apoi cu liderii politici, şi o să anunţăm ce poate fi devansat”.
„După reforma din sistemul fiscal, urmează cea a achiziţiilor publice. Avem bani la buget şi nu reuşim să-i cheltuim. Dacă tot avem încasări mai mari la buget şi fonduri europene mai multe, trebuie să schimbăm sistemul de achiziţii publice. Dar le facem pe toate pas cu pas, cum spune domnul preşedinte. În octombrie, noiembrie trebuie să venim cu legea salarizării, cu legea bugetului. Noi ne facem jobul bine şi faptul că e consens politic e şi mai bine”, a conchis Victor Ponta.