Victor Ponta: Guvernul a făcut progrese majore în bătălia pentru economia României

Premierul Victor Ponta a prezentat marți, într-o conferință de presă organizată la Palatul Victoria, o listă cu 12 progrese majore pe care actuala guvernare le-a realizat, care arată că reducerea CAS de la 1 octombrie este o variantă realistă, benefică pentru România și solicitată de către mediul de afaceri și români.
Marius Neagu
22 iul. 2014, 16:49
Victor Ponta: Guvernul a făcut progrese majore în bătălia pentru economia României

Prezentarea publică a premierului Victor Ponta pus accent pe sinteza privind datele economice şi politicile pe care Guvernul intenţionează să le implementeze în continuare. Argumentele și indicatorii pozitivi pentru reducerea CAS sunt: creșterea economică, deficitul bugetar, datoria publică, industrializarea, fondurile europene absorbite, investitiile in infrastructura, salariile marite, pensiile si masurile sociale, locurile de munca create, taxele – politica fiscala, încasările la buget și reforma ANAF, efectul asupra CAS – trecut si viitor.

Prim-ministrul a subliniat cu aceată ocazie că România a avut în 2013 a doua cea mai mare creștere economică din UE, urmând ca în 2014 țara noastră să depășească PIB-ul din 2008, să recupereze tot ce s-a pierdut datorită crizei economice mondiale și a măsurilor de austeritate, și să aibă cea mai mare creștere economică din UE – totul în contextul în care România a înregistrat în 2009-2010, în timpul Guvernului Băsescu-Boc, cea mai mare cădere economică din UE, după țările baltice.

Mai mult, Victor Ponta a arătat că România are astăzi cel mai mic deficit bugetar de la intrarea în UE și are un buffer din Trezorerie de 6,7 miliarde euro (un plus de 1,5 mld euro), care ar putea acoperi 5 luni și jumatate de finanțare pentru țară. Mai mult, România a înregistrat un succes în domeniul costurilor de finanțare, care au ajuns la minime istorice atât în lei, cât și în valută, după o scădere de 5 ori. În acest sens, Romania a lansat, pentru prima oara în istoria sa, obligațiuni în dolari cu o maturitate de 30 de ani, intrând astfel în categoria economiilor emergente mature.

Stimularea industriei românești a condus la creșterea producției, existând o pondere în PIB a industriei similară cu cea din Germania (31%). Un factor important în acest sens a fost faptul că investitorii străini își recapătă încrederea în economia românească, iar investițiile străine directe (ISD) sunt la maximul ultimilor 4 ani. De asemenea, rata de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 36,3%, un nou record pentru țara noastră, care a influențat în mod pozitiv și rata de construcție de autostrăzi (254 km la momentul prezent și peste 150 de km deschiși traficului în 2014-2015, estimativ).

Victor Ponta a trecut în revistă și măsurile luate de Guvern în domeniul bugetar, mai ales în privința susținerii oferite domeniilor Educației (300 mil euro din fonduri europene realocate de la alte programe, pentru investitii infrastructura) și Sănătății (12 spitale redeschise pana acum si alte 12 transformate in centre de sanatate multifunctionale, cu peste 480.000 de romani au acces la spitalele redeschise ,mariri de venituri profesori debutanti si medici rezidenti).

140.000 de noi locuri de munca au fost create în primii doi ani de Guvernare Ponta, iar noi joburi vor fi create, potrivit premierului, prin atragerea fondurilor europene, investitiile statului (în special infrastructură), facilitatile acordate firmelor pentru angajare tineri si pentru crearea de locuri de munca și deblocarea la anagajarea în sistem public.

Totodată, premierul Victor Ponta a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanţilor Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, ocazie cu care a fost transmis mesajul că există un sprijin consistent în continuare pentru măsura reducerii CAS de la 1 octombrie, o decizie a Guvernului care este considerată benefică pentru mediul de afaceri și care poate fi aplicată pe termen lung.

„Aveam nevoie să mai facem încă o discuţie cu dumneavoastră, reprezentanţii mediului de afaceri, referitoare la subiectul acestor zile, şi anume reducerea contribuţiilor de asigurări sociale. Am discutat anterior, vreau să vă mulţumesc că ne-aţi sprijinit şi în discuţiile cu FMI şi CE. Sper că nu v-aţi răzgândit, în sensul că e un lucru bun şi că e bine să-l facem. Sau, dacă v-aţi răzgândit, e bine să ne spuneţi, să nu aflu de la presă că v-aţi răzgândit”, a afirmat premierul la începutul întâlnirii cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, care s-a desfășurat la Palatul Victoria.

În ceea ce priveşte a doua temă a discuţiei cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, şeful Guvernului a dorit să se asigure că aceştia au primit ‘forma finală de propunere privind modificarea Codului fiscal’.

„De la propunere trecem la forma cu adevărat finală spre Parlament a noului Cod fiscal şi a Codului de procedură fiscală. În aşa fel încât să mergem în Parlament cu o formă discutată cu dumneavoastră, o formă agreată”, a subliniat premierul.

Radu Florescu, în calitate de coordonator al entităţii de afaceri, a precizat că poziţia Coaliţiei rămâne neschimbată şi la fel de consistentă.

„Coaliţia salută şi susţine în continuare reducerea CAS. Considerăm că este o măsură foarte bună pentru mediul de afaceri în contextul în care, ştim cu toţii, impozitarea muncii în România este ridicată, versus media europeană şi versus media din ţările învecinate. Mai departe, considerăm, fireşte, că această măsură trebuie să fie sustenabilă pe termen lung”, a declarat la rândul său Angela Roşca, reprezentant al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București