Victor Ponta: Guvernul a făcut progrese majore în bătălia pentru economia României

Premierul Victor Ponta a prezentat marți, într-o conferință de presă organizată la Palatul Victoria, o listă cu 12 progrese majore pe care actuala guvernare le-a realizat, care arată că reducerea CAS de la 1 octombrie este o variantă realistă, benefică pentru România și solicitată de către mediul de afaceri și români.
Marius Neagu
22 iul. 2014, 16:49
Victor Ponta: Guvernul a făcut progrese majore în bătălia pentru economia României

Prezentarea publică a premierului Victor Ponta pus accent pe sinteza privind datele economice şi politicile pe care Guvernul intenţionează să le implementeze în continuare. Argumentele și indicatorii pozitivi pentru reducerea CAS sunt: creșterea economică, deficitul bugetar, datoria publică, industrializarea, fondurile europene absorbite, investitiile in infrastructura, salariile marite, pensiile si masurile sociale, locurile de munca create, taxele – politica fiscala, încasările la buget și reforma ANAF, efectul asupra CAS – trecut si viitor.

Prim-ministrul a subliniat cu aceată ocazie că România a avut în 2013 a doua cea mai mare creștere economică din UE, urmând ca în 2014 țara noastră să depășească PIB-ul din 2008, să recupereze tot ce s-a pierdut datorită crizei economice mondiale și a măsurilor de austeritate, și să aibă cea mai mare creștere economică din UE – totul în contextul în care România a înregistrat în 2009-2010, în timpul Guvernului Băsescu-Boc, cea mai mare cădere economică din UE, după țările baltice.

Mai mult, Victor Ponta a arătat că România are astăzi cel mai mic deficit bugetar de la intrarea în UE și are un buffer din Trezorerie de 6,7 miliarde euro (un plus de 1,5 mld euro), care ar putea acoperi 5 luni și jumatate de finanțare pentru țară. Mai mult, România a înregistrat un succes în domeniul costurilor de finanțare, care au ajuns la minime istorice atât în lei, cât și în valută, după o scădere de 5 ori. În acest sens, Romania a lansat, pentru prima oara în istoria sa, obligațiuni în dolari cu o maturitate de 30 de ani, intrând astfel în categoria economiilor emergente mature.

Stimularea industriei românești a condus la creșterea producției, existând o pondere în PIB a industriei similară cu cea din Germania (31%). Un factor important în acest sens a fost faptul că investitorii străini își recapătă încrederea în economia românească, iar investițiile străine directe (ISD) sunt la maximul ultimilor 4 ani. De asemenea, rata de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 36,3%, un nou record pentru țara noastră, care a influențat în mod pozitiv și rata de construcție de autostrăzi (254 km la momentul prezent și peste 150 de km deschiși traficului în 2014-2015, estimativ).

Victor Ponta a trecut în revistă și măsurile luate de Guvern în domeniul bugetar, mai ales în privința susținerii oferite domeniilor Educației (300 mil euro din fonduri europene realocate de la alte programe, pentru investitii infrastructura) și Sănătății (12 spitale redeschise pana acum si alte 12 transformate in centre de sanatate multifunctionale, cu peste 480.000 de romani au acces la spitalele redeschise ,mariri de venituri profesori debutanti si medici rezidenti).

140.000 de noi locuri de munca au fost create în primii doi ani de Guvernare Ponta, iar noi joburi vor fi create, potrivit premierului, prin atragerea fondurilor europene, investitiile statului (în special infrastructură), facilitatile acordate firmelor pentru angajare tineri si pentru crearea de locuri de munca și deblocarea la anagajarea în sistem public.

Totodată, premierul Victor Ponta a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanţilor Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, ocazie cu care a fost transmis mesajul că există un sprijin consistent în continuare pentru măsura reducerii CAS de la 1 octombrie, o decizie a Guvernului care este considerată benefică pentru mediul de afaceri și care poate fi aplicată pe termen lung.

„Aveam nevoie să mai facem încă o discuţie cu dumneavoastră, reprezentanţii mediului de afaceri, referitoare la subiectul acestor zile, şi anume reducerea contribuţiilor de asigurări sociale. Am discutat anterior, vreau să vă mulţumesc că ne-aţi sprijinit şi în discuţiile cu FMI şi CE. Sper că nu v-aţi răzgândit, în sensul că e un lucru bun şi că e bine să-l facem. Sau, dacă v-aţi răzgândit, e bine să ne spuneţi, să nu aflu de la presă că v-aţi răzgândit”, a afirmat premierul la începutul întâlnirii cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, care s-a desfășurat la Palatul Victoria.

În ceea ce priveşte a doua temă a discuţiei cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, şeful Guvernului a dorit să se asigure că aceştia au primit ‘forma finală de propunere privind modificarea Codului fiscal’.

„De la propunere trecem la forma cu adevărat finală spre Parlament a noului Cod fiscal şi a Codului de procedură fiscală. În aşa fel încât să mergem în Parlament cu o formă discutată cu dumneavoastră, o formă agreată”, a subliniat premierul.

Radu Florescu, în calitate de coordonator al entităţii de afaceri, a precizat că poziţia Coaliţiei rămâne neschimbată şi la fel de consistentă.

„Coaliţia salută şi susţine în continuare reducerea CAS. Considerăm că este o măsură foarte bună pentru mediul de afaceri în contextul în care, ştim cu toţii, impozitarea muncii în România este ridicată, versus media europeană şi versus media din ţările învecinate. Mai departe, considerăm, fireşte, că această măsură trebuie să fie sustenabilă pe termen lung”, a declarat la rândul său Angela Roşca, reprezentant al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Sabrina, gest sfâșietor la o zi după înmormântarea lui Andrei Perneș. Cutremurător ce a făcut la locul accidentului
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cea mai mare notă de la Bamboo: 104.000 de euro. Ce făcea Joshua Castellano
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Alertă aeriană la Kiev în timpul reuniunii liderilor occidentali: ‘Pericol de rachete pe întreg teritoriul Ucrainei’
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!