Liderii coaliţiei USL au păreri diferite privitoare la tratatul de bună colaborare semnat la sfârşitul anului trecut de către preşedinte şi primul ministru. Dacă liderul liberar Crin Antonescu îl consideră „caraghios”, pentru premierul Victor Ponta el este unul „necesar”.
Replica şefului executivului la declaraţiile lui Antonescu a venit după şedinţa de luni a conducerii USL. Întrebat dacă nu împărtăşeşte opinia preşedintelui PNL, Crin Antonescu, Ponta a replicat: „Ba da, o împărtăşesc, dar l-am semnat. În general, nu semnez lucruri caraghioase, semnez lucruri necesare„.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declarase vineri seară că protocolul de colaborare semnat după alegeri de premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu este „caraghios”.
„E caraghios nu pentru că stabileşte numărul şi persoana adresării, dar e caraghios pentru că vine ca şi cum ar putea întări tratate internaţionale„, a explicat Antonescu. „Apartenenţa României la NATO (…) E ca şi cum un pact între doi inşi, semnat pe picior, la ora 22.50, ar ţine în picioare tratate internaţionale semnate de România. Sunt lucruri caraghioase„, a comentat Antonescu.
Liderul liberal spune că el nu a fost de acord de la început cu semnarea documentului şi că a participat la întâlnirea de la Cotroceni doar ca martor. „Am fost martor, fizic nu puteam să-i opresc să semneze”, a comentat Antonescu râzând. „Convingerea mea este că nici întâlnirea, nici semnarea nu aveau rost. Ele comportau nişte riscuri de imagine pentru noi, pentru semnatar şi nu merita acest risc”, a adăugat el.
Acordul dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta a fost semnat pe data de 12 decembrie, la trei zile după alegerile parlamentare. O săptămână mai târziu conţinutul său a fost făcut public, iar printre prevederile sale figurează şi aspecte legate de conduită: „Părţile vor îmbrăţişa reguli minimale de adresare respectuoasă, cu referire directă la funcţia partenerului şi la adresarea la plural. Ele se vor abţine în a încuraja abordări diferite la nivelul structurilor pe care le reprezintă şi vor sancţiona excesele şi ieşirile publice ale colegilor de partid sau angajaţilor care exced această regulă de comportament, bun simţ, decenţă şi politeţe.
Părţile se angajează, de asemenea, să evite expresiile dure, atacurile de orice fel. Ele se vor abţine de la expunerea publică a temelor nediscutate şi vor conveni termene concrete, asumându-şi celeritatea în discutarea temelor solicitate de o parte sau alta şi de formulare a unor răspunsuri şi poziţii. La expirarea termenelor limită convenite, abordarea publică a acestor teme şi lansarea lor în dezbatere este o opţiune deschisă„.
De asemenea, cei doi şi-au delimitat clar terenul de acţiune: „Preşedintele: politica externă, de securitate, de apărare, reprezentarea la Consiliul European, conform Deciziei CCR.
Primul ministru: Politica economică şi socială, guvernarea ţării, probleme de ordin curent ce nu au direct incidenţă cu securitatea naţională, relaţii externe la nivel interguvernamental şi european„.