„O doamnă deputat PNL, fost ministru, şi încă doi, trei deputaţi s-au întâlnit cu o companie privată şi se bat în Parlament pentru intersele acelei companii. Am şi probe în acest sens. Nu am spus nici despre domnul preşedinte, nici despre oamenii din jurul său că fac lobby. Mă refer la doamna Lucia Varga. Din poziţiile în Parlament le reprezintă interesele, se bat foarte tare pentru acea cotă de piaţă de 30%, care de fapt se aplică la o singură companie. Şi când te baţi cu atâta tărie pentru o prevedere legală care ajută o singură companie, este un lobby ilegitim şi un lucru grav”, a declarat premierul Victor Ponta, punctând că nu consideră anormale întâlnirile oamenilor politici cu companiile: „Şi eu mă văd cu o mulţime de companii care investesc în România, nu este nimic anormal. Anormal este ca în Parlament să te baţi cu obstinaţie pentru o prevedere legală care ajută acea companie. E anormal ca deputat să nu te baţi pentru alegătorii tăi şi să te baţi pentru o companie”.
„E în neregulă să oprim un Cod Silvic care reglementează foarte mult, nu perfect, modul de desfăşurare a exploatării forestiere în România şi să te baţi atât de tare pentru interesele unei companii. Până la urmă e vorba de responsabilitate politică. PNL, care se luptă împotriva Codului Silvic, trebuie să răspundă politic şi de aceea îi şi batem în Parlament”, a adăugat Victor Ponta.
Premierul a menţionat că a primit o scrisoare de la compania Schweighofer, care a avertizat că s-ar putea retrage din România dacă noul Cod Silvic va fi aprobat, dar a dezminţit că asupra sa s-ar fi făcut presiuni din partea diplomaţilor austrieci: „Toţi ambasadorii la Bucureşti sunt activi în a promova companiile din ţările lor. Eu mă întâlnesc des cu ambasadorii şi îmi spun mereu de compania x, compania y. Nu e nimic anormal. Anormal e că dacă un ambasador român ar face asta, ar avea dosar a doua zi. Nu am avut niciun fel de ameninţări, de presiuni. Am primit o scrisoare pe care cred că au trimis-o şi la preşedinte, şi la Parlament, dar e normal ca o companie să-şi apere interesele”.
Victor Ponta a menţionat că Ordonanţa de Urgenţă privind oprirea exportului de buşteni este în dezbatere publică şi că nu va fi adoptată până nu se va găsi o formulă juridică optimă, prin care să se evite eventuale sancţiuni de la Comisia Europeană sau a unui eventual proces internaţional.
„Liberalii au lucrat împreună cu noi la acest Cod Silvic, iar acum sunt cei mai mari adversari. Eu aşa oameni neserioşi, care azi spun da şi mâine nu la acelaşi lucru, nu am văzut. Şi mă cam îngrozeşte. Dacă asta e alternativa, înseamnă că e foarte rea”, a conchis Victor Ponta.